Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, holky, prosím o radu, jak děláte domácí džus. na netu je spousta receptů, ale ohlasy nic moc. Dělala jsem včera z mandarinek, citronu a mrkve. Oloupala, rozmixovala, vařila s 200g cukru a litrem vody 20 min, pak znovu rozmixovala a nechala do dneška uležet. Rozředila jsem to 4 l vody a: je to na mě moc sladké a hořké.
Poradíte, co mám udělat, abych to neměla sladké (jasnačka omezím cukr) a hořké? Přítel by si tam dal klíďo ještě kilo cukru, ale jak je to sladké, tak já to nepozřu. Chtěla bych něco, co by se blížilo osvěžujícímu nápoji.
Uvítám jakékoli rady.
Hořké jsou podle mě šlupky (jako i na každém měsíčku) z té mandarinky a citronu…
Upřímně, já bych to prostě odšťavnila a hotovo, vždyť tím vařením tam nemůžou být žádné vitamíny?
Souhlasím s Pipet, je hloupost ovocnou šťávu vařit, pak ztrácí vitaminy. Opravdu nejlépe odšťavnit a je na světě skvělý džus bez zbytečné námahy.
j8 si koupila ted lis na citrusy naprosto nádhera jen rozkrojím vylisuje mně to samo a podávám malá to miluje ![]()
A odštavnovat to se musí vše oloupat a řeknu ti nebylo to vončo mělo to divnou chut
a toho odpadu pak co zbylo než vůec byla štávička.
My si děláme doma šťávy např. kombinace jablko, banán, jahoda…bez nějakého vaření. Ovoce oloupané samozřejmě. Prostě jen hodím do odšťavňovače jablka a pak rozmixuju s mraženými jahodami a banánem. Nebo pak klasicky třeba pomeranč s jablkem a jahodou nebo banánem…atd atd…s vařením zkušenost nemám, vyhovují mi jen klasické vymačkané šťávy prostě ![]()
Když jsem byla malá, mamka jednou dělala džus (mrkev pomeranče) a byl taky hořký..
Pak se dozvěděla, že prý se mají odstraňovat pecky…
No už jsme to pak nezkoušly, takže nevím.. ![]()
Jenomže ty šťávy nevydrží dlouho. Já vím, že vařením se vitamíny vytratí. Ale jde mi o to, abych si udělala najednou tak 10 litrů a vydrželo mi to tak na 14 dní. Abych to za 3 dny nevylévala zkyslé.
No tak to holka hold budeš muset odštavnovat podle potřeby, protože ti to tak dlouho nevydží.Vaření džusu je blbost, je to ztráta vitamínu a o ty u džusů jde.
A není nad čerstvý juice ![]()
Takže ty chceš udělat spíš sirup? Tam se konzervuje varem a cukrem… My dělali doma rybízový, ale postup už fakt nevím.
Pro ten osvěžovací efekt já používám ředění slabým černým čajem (tak pytlík na litr vody), trochu oslazený a vychlazený z lednice, naředit sirupem, šťávou, džusem…
já dělám pomerančový džus:
spařím 2 pomeranče,potom je nakrájím na kostky i s kůrou,nasypu 30g kyseliny citronové a zaliju litrem vody.Nechám 24h uležet,potom rozmixuju.Přidám kilo cukru a 9 litru vody a povaříme.Těsně před varem odstavíme,přecedíme,necháme schládnout a plníme do lahví.Vydrží tak 4 dny.
Nám moc chutná,ale ředím si ho ještě půl na půl s vodou.
Chci se zeptat, když odšťavním ovoce pomeranče, mandarinky jablko a kivi, tak to kivi mi tam moc nesedí ale jedná se o to, že tam mám takový kal a pěnu. mám to nechat odstát nebo přelít přes plátno, nevím jsem zklamana vubec to není dobré ![]()
@Jani85
ja jsem taky byla z odstavnovace zklamana, nic cireho z toho nevyleze ![]()
(a to jsme poridili dobry, vitez testu)
jablka vubec, to je kalne s penou… pomerance mi taky nesedly… kiwi jsem pak uz ani nezkousela.
Když odšťavnňuji, tak je to vždy kalné a vždy s pěnou. Ani mě nenapadlo, že by to mělo být čiré a podle mě to ani nikdy nebude (však je tam dužina). Pěnu seberu.
@micelinka
no ja jsem byla zklamana proto, ze kdyz delame doma most, v klasickem starem lisu, tak je to naaadherne cista tekutina. staci jen sitko pri nalevani do sklenic, protoze tam obcas spadne kousek jablka. (mame ho ve sklepe zavareneho 75litru, lahoda)
nevim proc, myslela jsem, ze odstavnovac to udela podobne. nikde jsem ani nevidela obrazky tekutiny, ktera z toho leze…