Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky jak děláte? Z dětství si pamatuji, že nám je máma pořád dělala, ale…bohužel už si to nepamatuje…
Mám dotaz - před smažením nějak namáčíte v míse s vodou, aby se odtamtud dostal škrob? Pokud ano, jak dlouho?
A na pánvi smažím jak ve friťáku? Myslím tím na vyšší vrstvě oleje?
Retro strojek na hranolky mám
.
Prosím poraďte…
Je normálně oloupí (nebo někdy ne), nakrájím na nudličky a upeču v troubě omastene olejem. Mne se ty domácí na pánvi vždycky strašně lepí k sobě ![]()
@Nicole 1234 píše:
Je normálně oloupí (nebo někdy ne), nakrájím na nudličky a upeču v troubě omastene olejem. Mne se ty domácí na pánvi vždycky strašně lepí k sobě
Díky za názor, nám právě z trouby jako hranolky moc nejely, dělám v roubě klasické brambory krájené na plátky… ![]()
Oloupu brambory, nakrájím na ty malé hranoly a házím na rozpálenou pánev, oleje musí být hodně no, aby plavaly. Ale na můj vkus jsou nechutně mastné, takže to děláme jen jednou za uherák, lepší je hodit do trouby. Namáčet bych nenamacela, leda bys je pak nějak osusila, jinak to bude strašně prskat.
@Nicole 1234 píše:
Je normálně oloupí (nebo někdy ne), nakrájím na nudličky a upeču v troubě omastene olejem. Mne se ty domácí na pánvi vždycky strašně lepí k sobě
Taky dělám v troubě ale už uvarene ve slupce, tu buď oloupu a protlačim klasickým kulatým protlačovátkem jako na salát a rozvrstvim na plech, zakapnu lehce olejem, nebo Ameriky…
Delala jsem v gastru, domaci hranolky musis namacet v ledove vode, dokud nebude voda cira. Pak vysusit. Ideal na pecicim papire v troube treba na padesat stupnu. Pak je teprve smazis. Nebudou se lepit a kdyz nebudou vlhke, tak nebudou ani mastne.
Nakrájím na hranolky, v cedníku opláchnu pod vodou od škrobu, vysypu na utěrku a trochu osuším. Pak už smažím. Po usmažení vysypu na papírovou utěrku.
Úplně správně se hranolky smaží nadvakrát. Nejprve na nižší teplotu, pak vyndat nechat okapat a odpočinout a až pak dodělat na vysokou teplotu. Lepí se, když mají málo oleje. Obecně je potřeba to dosmažení dělat po menším množství, protože potřebují dost prostoru a teplota tolik neklesne.
@Zlatývoči píše:
Nakrájím na hranolky, v cedníku opláchnu pod vodou od škrobu, vysypu na utěrku a trochu osuším. Pak už smažím. Po usmažení vysypu na papírovou utěrku.
Ano, taky tak dělám, mastný pak vůbec nejsou ![]()
pokud chceme tuhle domácí olejovou prasárnu jednou za uherák, tak spíš jen k večeři na kolečka na pánev jako „chuťovku“, je to fakt šíííleně mastné…
jsem stará, takže samozřejmě domácí hranolky na pánvi pamatuju v každé druhé domácnosti a vždy byly šíleně mastné a fakt masakr..
kupujeme kvalitní předsmažené (třeba vlnky nowaco a tak) do horkovzdušné trouby, ani tuk nepřidávám a jsou boží..
takže bych se s tímto žlučníkovým zabijákem třeba k obědu fakt netrápila, chce to hodně oleje (nikdy teda u nás na j. moravě v x domácnostech nikdo ty hranolky do vody nenamáčel-to slyším poprvé-ale nevylučuju, že to jistý efekt mít může..)…
tak uvidíš, no..
zrovna včera jsem si ty plátky na pánvi s kmínem smažila, protože ms a děsná chuť na nějakou prasárnu, ale lehko mi po sežrání fakt nebylo a obecně na tom nic zdravého fakt není
![]()
Zbytečně komplikované tady. Omyté (neoloupané) brambory nakrájím na hranolky, dám na plech, (lze přidat provensálské bylinky, kari, grilovací koření) poleji polévkovou lžíci oleje a dám péct.
![]()
Jé, to si musíme udělat. Úplně jsem se zasnila, jak jsme si v mládí dělali pánvičkové hranolky pěkně z brambor. Už jsem to roky neměla.
Hranolky by se měly propláchnout ve studené vodě, pak osušit a zprudka krátce osmažit ve vyšší vrstvě oleje. Stačí asi 4-5 minut, mohou se lehce zbarvit, ale nesmí zlátnout. Pak se vysypou na plech vyložený papírovou utěrkou a nechají oschnout aspoň 30 minut (nebo i několik hodin). Teprve pak se znovu pomaleji osmaží dozlatova. Je to drbárna, ale takhle to dělá Heston Blumenthal.
Já je predvarim, nechám okapat a vystydnout a pak smazim. Jsou krásně strapate a vynikající.
Všem moc díky za příspěvky, zítra se s tím nějak poperu. Mám docela kvalitní brambory, tak uvidíme
…