Domácí pěstování - lilie, vánoční hvězda, bylinky

819
7.10.12 21:33

Domácí pěstování

Ahooj, potřebuju poradit je toho víc, ale nechci zakládat tolik témat:-D

1. k narozeninám jsem dostala lilii v květináči a odkvetly květy tak by mě zajímalo jestli ještě pokvetou nebo jak s nima mám naložit.

2. mám v květináči vánoční hvězdu a zajímalo by mě jestli mi na zimu zčervená, slyšela jsem, že vydrží jenom jednu zimu

3.chtěla bych si zasadit bylinky do květináče abych je mohla mít v kuchyni, ty koupený nevydrželi první ostříhání, ale všude na netu čtu, že se vysazujou na jaře - ven to je mi jasný, ale co kdybych je vysadila teď doma, zkoušeli jste to některá? Nebo mám počkat na jaro?

Moc děkuju za rady aspoň k něčemu jsem pěstitelský antitalent :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
lucenka
7.10.12 21:37

1. nevím

2. zavírej jí přes den do skříně do tmy a bude červená. Červená totiž když má krátký den - takže jenom chvíli světla.

3. bylinky si sázím doma podle potřeby, takže klidně i na podzim a zatím mi většina vyrostla.

• Citovat
  • Upravit
6077
7.10.12 21:38

Ohledně vánoční hvězdy: na zimu zčervená, pokud se na podzim udržuje ve tmě. Vadí jí i umělé světlo. Rozhodně vydrží déle jak jednu zimu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6077

Ohledně vánoční hvězdy: na zimu zčervená, pokud se na podzim udržuje ve tmě. Vadí jí i umělé světlo. Rozhodně vydrží déle jak jednu zimu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6077

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
819
7.10.12 21:42
@lucenka píše:
1. nevím

2. zavírej jí přes den do skříně do tmy a bude červená. Červená totiž když má krátký den - takže jenom chvíli světla.

3. bylinky si sázím doma podle potřeby, takže klidně i na podzim a zatím mi většina vyrostla.

super a můžu dostat radu ohledně těch bylinek? jak je zasadit a kde jim bude dobře? v životě jsem to nedělala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
819
7.10.12 21:43

Hvězda jde d oskříně :-Dděkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
7.10.12 21:52
@smajlicek90 píše:
Hvězda jde d oskříně :-Dděkuju

jenom jí dej do skříně, kterou pravidelně používáš. Babička si na ní jednou vzpomněla po měsíci.
Jaký bylinky by sis chtěla pěstovat? Něco se vyplatí koupit ale v pořádným zahradnictví (rozmarýn, meduňka a v mým případě tymián), ze semínek mám pažitku, mátu, petržel, bazalku). Ty ze semínek jsou všechno „plevely“, takže celkem jednoduchý. Jenom pažitka trvá celkem dlouho než je použitelná. Máta chce hodně velký květináč. Mám všechny přes zimu na sever (jinam nemám v kuchyni okno) a už je mám 2 roky. Zalívám podle potřeby, podle stavu listů.

• Citovat
  • Upravit
819
7.10.12 22:01

Chtěla bych pažitku, petrželku, bazalku takže to zkusim ze semínek a to je normálně hodim do hlíny a počkám až vylezou? :lol: to bych mohla zvládnout. A rozmarýn doma asi nezvládnu co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
7.10.12 22:09

Na těch sáčcích se semínky máš napsaný jak hluboko zasadit. Rozmarýn jsem měla strach ze semínek, navíc je to keřík, tak tipuju, že bude růst dlouho. Pažitka, bazalka i petržel chce dost vody, ale poznáš to podle listů. Bazalka je jednoletka. Ještě mám majoránku, ta taky vyrostla v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
819
7.10.12 22:11

Super tak já to zítra vyzkouším a ještě jednu radu prosím :oops: musí být nutně na okně nebo stačí na poličce v dost osvětlený místnosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
7.10.12 22:14

S vánoční hvězdou zkušenost nemam. Většinou mi během léta uvadne. Navíc když jí koupim o Vánocích, tak je vždycky krásně bohatá. Vy je máte taky bohaté, když je máte více sezon?
S bylinkami mam zkušenosti bohaté, úspěšné i neúspěšné :D Co se mi nikdy nepodařilo vypěstovat doma ze semínek je petržel :) Ale třeba bazalka je fakt plevel. Asi je jedno na kterou stranu máš okna, roste všude, jen chce vydatnou zálivku, klidně každý den. A rozmarýn si pěstuju ze semínek a každý rok mi krásně vzejde, ale je fakt, že trvá dýl, než se ti z toho udělá keříček. Loni jsem si koupila v Obi krásný rozmarýnový keř a píchla jsem ho do země, zimu nepřežil, tak si myslim, že květináč je pro byliny ideální.
A co znamená hodně velký květináč pro mátu? Nestačí mít klasický bylinkáč a mátu pravidelně zastřihávat? S tou zkušenosti moc nemam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
7.10.12 22:14

Jestli tam je dost světla, tak klidně i na tý poličce. My máme tmavou kuchyň tak proto je mám na okně.
Přeju hodně úspěchu s pěstováním :)

• Citovat
  • Upravit
lucenka
7.10.12 22:20

@beeerush Mátu když jsem měla v klasickém květináči, tak měla mini lístky, od tý doby co je v květináči po dracene, tak krásně roste (ale nevím jak moc je velký, jenom je větší než takový ty nejčastěji prodávaný květináče :))
rozmarýn u nás nepřežije mráz, proto se má pěstovat v květináči a na zimu dávat domů.

• Citovat
  • Upravit
809
7.10.12 22:52

V květináči po dračeně jo? :D Tak já radši tu mátu píchnu do země. Ale je fakt, že se hodně plevelí, potřeb uje prostor holt i v květináči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí