Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Hezký podvečer maminky pekařinky
chtěla bych upéct dětem domácí piškoty a byla bych moc ráda kdyby jste se podělili o vaše ověřené receptíky
děkuji ![]()
2 bílky, 12dkg cukru, 4 žloutky, 13dkg hladké mouky, 2dkg kukuřičného škrobu (gustin).
Cukr a bílky vyšlehat, přidat žloutky a nakonec mouku smíchanou se škrobem.
Nejlépe cukr. sáčkem nebo něčím nastříkat na pečicí papír piškoty, péct cca 10 minut na 175°C.
Ahoj, dělala jsem z nouze domácí piškoty, bo jsem neměla na dort ze zakysanky s jahodama a dítě na posezení doslova sežralo celý plech
, nebylo k udržení
.
Tak dávám k dobru:
3 vejce
3 lžíce třtinového cukru
4 lžíce celozrnné mouky (v receptu pšeničná, já dala žitnou)
2 lžíce pohankové mouky (v receptu byla pšeničná hladká)
Cukr šleháme se žloutky 10 min., vmícháme mouky a tuhý sníh s bílků. Nastříkat na plech sáčkem. Pečeme na 160°C 10 - 13 min. podle trouby.
@Genovesa Ahoj, jen bych se chtela zeptat, jestli delas casteji ty piskoty ze zitny a pohankovy mouky, o kterych vyse pises… taky hledam nejaky recept, kde neni psenicna a od zitne me zatim vsichni spis zrazovali… diky ![]()
@mafie A proč?
Do pečiva dávám žitnou často, i žitnou hladkou chlebovou. Dělala jsem ty piškoty několikrát. S celozrnkou nenaskočí tolik, jako žitná klasika a jsou měkčí, než koupené. Ale dcerka je má radši jak kupované.
@Genovesa píše:
@mafie A proč?Do pečiva dávám žitnou často, i žitnou hladkou chlebovou. Dělala jsem ty piškoty několikrát. S celozrnkou nenaskočí tolik, jako žitná klasika a jsou měkčí, než koupené. Ale dcerka je má radši jak kupované.
No nevim, mela jsem z reakci ostatnich dojem, ze z zita se neda pomalu pect nic jinyho, nez chleba
Ale jsem nadsena receptem, koupim uz jen vajicka a jdu na to!! ![]()
@Genovesa píše:
@mafie Tak pak dej vědět, co ty na ně
Tak jsem je pekla, byly dobry, ale MEKKY - to ma byt? Mela jsem asi celkem velky vajicka, tak si rikam, jestli by nemelo byt potom vic mouky a cukru… a misto miminka je sezral chlap ![]()
@mafie Taky jsem je měla měkčí. Možná přidat trochu mouky a cukru, jak píšeš a péct dýl při nižší teplotě - víc je vysušit. Já je prvně pekla, když naše dítko měla tak 2 roky. Tomu už to bylo jedno a mohlo se po nich utlouct, tak jsem dál nepátrala. Jo a možná ještě před upečením pocukrovat - to prý taky pomáhá.
@Genovesa ahoj chtela bych male udelat domaci piskoty a moc se mi libi tvuj recept. muze se dat treba rovnou 7 lzic celozrnne zitne? mas to vyzkousene co to s testem udela?
@mikimau Ne, to jsem nezkoušela. Nechtěla jsem pro děti čistě celozrnné, neměly by cca do tří let určitě.
A tyhle piškoty můžu dát už cca od půl roku nebo spíš od 7 měsíců? Asi budou lepší než kupovaný, co? A čím sladíte pro takhle malé děti? ![]()