Domácí udírna na zahradě, jak ji postavit?

8112
15.2.14 21:20

Domácí udírna

Před par dny me napadlo, ze bysme si na zahradě postavili udirnu. Chtěla jsem se zeptat tech, co ji taky maji, jestli by mi neporadily, jak na to, či spise poslaly odkazy odkud čerpali informace o stavbě a vše kolem. Vim, ze se asi da spousta věci vygooglit, ale osobní zkušenost je osobní zkušenost :-). Moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4201
15.2.14 21:28

Ahoj klidne poslu i fotku ;) funguje paradne..potrebovali jsme sirokou rouru a desky.. dale pak kluci vybetonovali ohniste..stazene tim kurtem to mame aby se to nerozjelo jak by drevo vlhlo a zase sklo..chapu ze ji lidi maji i promakanejsi ale nam ucel plne splnuje ;) taky tam mame dirku kterou mame dovnitr strceny teplomer na maso (jde nastavit na urcitou teplotu a pipa kdyz je teplota vys ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
15.2.14 21:29

Je potřeba si ujasnit, co v tom, a jak často, budete udit. Většinou se dojde k závěru, že tak max. 2-3× do roka. To už je pak lepší nějaké přenosná plechová udírna.
Já mám na zahradě zděnou udírnu, ale udíme v tom tak 1× do roka, když se přemůžu a najdou se nějaké větší přebytky masa (např. kamarád dotlačí půl prasete, atp.).
Stavěl jsem ji spíše proto, protože jsem se zrovna nudil.
Uzení taky není nic jednoduchého. Je potřeba vstát brzy ráno, a chodit každou půlhodinu přikládat (povětšinou dub nebo buk), a to až dlouho do noci. A musí být na to počasí. V mrazech se totiž udit nedá - má udírna prochládá moc rychle. Ve vyložených mrazech jsem udil jen 1×… čuměl jsem u toho jak hňup až do 2 v noci a stejně jsem ráno musel roztápět nanovo a douzovat.
Lze samozřejmě vyudit i rychleji, ale to už je takové polopečené-polouzené a kape příliš sádlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
15.2.14 21:32

A masickooo ;) udili jsme kolena, veprove sisky masa, ryby a dokonce i kure :) jen co nam roztaje ten metr snehu zkusime i syr ;) mame ji dva roky a porad stoji a funguje :) na strisce ted mame polozeny ten plech co je jinak nad ohnisten :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2037
15.2.14 21:33

Ted jde o to jak chcete udit, teplym nebo studenym kourem…
my sme udili teplym…prvni udirnu postavil manzel ze dvou kovovejch satnich skrinek (jak byly kdysi v tovarnach nebo na koupalku) sundal z kazde bocni stenu a srazil k sobe a do podlahy diru, tam nacpal kovovej lavor a bylo to…zalozil ohynek nechal rozetlit tvrdy drevo, zasipal pilinama a zakryl velkou poklici od velkeho hrnce…pak sme se trochu smohli a muz si postavil drevenou „kadibudku“ kde mel plechovou spadovou vroubkatou strechu, podlaha uz byla vybetonovana a plechovej lavor zustal… v lete jsme vyuzivali jako kulnu na naradi… no kazdopadne v obou se udilo jedna basen…kolik do toho chcete investovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
15.2.14 21:33

My máme „krb“, kde se dá normálně topit, opékat buřty, dát rošt s masem… A k tomu je kouřovod a kus vedle je topeniště, když se udí, tak se krb zavře deklem a topí se v tom externím topeništi :mrgreen:, nad tím je zas šutrák na pečení masa třeba… nebo bramboráky na něm děláme, brambory jen na plátky a opéct na šutru, ňam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
15.2.14 21:34

@silento dlouho do noci? O. o v nasi udirne teda zacnem tak 9 a nejpozdeji v sest uz se cpem vybornym veprovym ;) jj udime tak 3-4× za rok no :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
15.2.14 21:35

Mně tedy uzené kuře nenadchlo. Je to takové nějaké. K masu většinou prdnu i cigárku z obchodu, na douzení, stačí i 2 hodinky. Je to pak o úplně něčem jiném.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
15.2.14 21:35

@Zuzee87 : to vypadá docela jednoduše :-)
@silento : no tak by to i asi bylo, ze bysme udili jen několikrát do roka, ona totiž bude stát u tchanovcu na zahradě :-), ale třeba se v tom tchán najde, on rad vaří, dělá i domácí tlacenku, takže si myslím, ze by asi i udil i když tam nebudeme :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
15.2.14 21:38

@silento kure bylo jen na zkousku ;) veprove je holt veprove :pankac:

@myskalucka jj prave jednoduchy, a „jede“ na jednicku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
15.2.14 22:24

@Measmille : nad financema jsem ještě moc nepremyslela, ale asi tak jako každý, aby to plnilo svůj účel a nestalo to desetitisíce :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2037
15.2.14 22:38

.,je mi jasny ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
11.4.23 02:06

Já koupil už komplet a zatím dobrý. Musíte si to poskládat, ale nic úplně složitého, chce to jen trochu času, určitě mnohem méně časově náročné než stavět. Kupoval jsem na www.yesshop.cz a tu velkou udirnu, ať je pořádně množství klobas a sýrů

Jaký máte názor na ošetření budky z venku? Na internetu se názory celkem liší. Udírnu jsem samozřejmě pořádně „vyudil“, před prvním vložením, ale moc nevím co s budou a topeništěm, zda to má vůbec smysl.

Snad muj typ pomůže a předem děkuji za radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat