Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte někdo dobré tipy na domácí úklidové prostředky, jako třeba na co všechno se dá využít ocet, nebo soda…atd…díky za tipy
![]()
Muj otec pouziva ocet i na prkynka, jinak s nim cisti i kpupelnu, kuchyn, rika, ze je to nejlevnejsi a nejlepsi cistic, jenze me to smrdi, tak nepouzivam.
Ocet - základ všeho
Používám ho:
Takže octu dávám za 1
![]()
Jo a ještě bych si dala tláču s octem a cibulí ![]()
@palapa Do konvice dám tak 1 dcl octa, doplním vodou. Přivedu k varu. nechám stát cca 10 min, pak s ní parkrát zakvrdlám, zase nechám převařit. A pak už je většinou všechen kámen v čudu. Pak důkladně vypláchnu, a dám ještě min. 1× vyvařit čistou vodou. Dělám to pravidelně, tak jednou za 2 měsíce, když se mi na dně udělá vrstvička.
Ještě bych dodala - jak jsem psala, že ho používám na baterie - tak pozor, mám ho ředěný vodou. Je to přeci jen žíravina a četla jsem o případech, kdy holkám poničil povrch baterie (sousedka např. namočila hadr v octu a baterii jím obalila, pak se bohužel jen smutně dívala, když to sundala a měla rozleptaný povrch). Takže si to ředím do rozprašovače, cca 1/3 octa, zbytek voda.
Ocet jednak odstraňuje vodní kámen, jednak desinfikuje. Že by to pak smrdělo (třeba prádlo apod.) to se bát nemusíte. Z prádla po máchání není vůbec cítit. A z povrchů /např. po umytí koupelny) je to cítit pár minut, pak to vyprchá. Ale to je cítit každý úklidový prostředek.
Vykasli se na ocet do varni konvice. Kup kys. citronovou. Bude stacit min a nebude to smrdet. ![]()
Mně by docela zajímalo. jestli jsou někde vypsané tipy z Máte doma uklizeno - z toho pořadu
![]()
Ja pouzivam ocet misto avivaze, jinak mi taky smrdi a nerada s nim cistim. Na konvici mam taky radsi neco jinyho, tusim ze to je ta kyselina citronova, vycisti mi to lip.
jinak mam doma spoustu eterickych oleju a kdyz uz jsou po datu spotreby. S tim utiram prach, nebo vytiram, kapnu na houbicku v kuchyni.
@monatkaa jo to by me taky zajimalo, zrovna to chci napsat, ze na to koukam a kolikrat tam jsou dobry tipy.
jedine co jsem si zapamatovala je jak zbavit smradu lednici - neco se sodou a pak tam dat dreveny uhli, aby chytalo bacily, pak bananovou slupku na boty, lak na vlasy na pokreslene obklady
a olivovy olej na stary nabytek - to jsem zkousela na sici stroj a super! Na stul uz to tak nefungovalo, jako vypadal lip, ale tam je problem, ze pousti barvu.
@janka174 píše:
Vykasli se na ocet do varni konvice. Kup kys. citronovou. Bude stacit min a nebude to smrdet.
Taky na vodní kámen radši používám kyselinu citronovou.
jedlá soda - zkoušela jsem s ní teď vydrhnout plynovou varnou desku z nerezu. Přejela jsem mokrou hadrou, nasypala sodu a drhla jemnou stranou houbicky. Nic se nepodřelo a kapičky tuku, co už byly řádně připečený (byla zrovna éra chuti na smažená jídla) šly krásně dolů. Měla jsem to mnohem rychleji, než jinými prostředky, které jsem zkoušela dřív. Nakonec jsem to setřela zase na mokro. Zkoušela jsem tím odrbat i obklady za deskou a taky ok. Akorát my pak po uschnutí zůstal někde bílý prášek v některých záhybech od toho, že jsem tu sodu pořádně neutřela pryč.
Jinak se přidávám taky k uživatelům octa a kyseliny citronové - jsem moc spokojená. Hlavně ocet kupuju po litrech.
Soda - na trouby a plechy.
Do trouby nasypat vrstvu sody a co nejvíc to upéct, do hněda. Pak vytřít houbou nebo hadříkem. Jediné co mi opravdu pomohlo ![]()
Soda s octem taky používám, ale ještě se mi osvědčily čistící výrobky z lídlu, hlavně ten na koupelny je skvělej, pak na varné desky a na dřezy ![]()