Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, pobíráte někdo DOPALTEK NA BYDLENÍ? Jak je to prosím s přeplatkama??? Nebo nedoplatkama???
Nedoplatky rozpočítají do příspěvku na bydlení (tj. dávka státní sociální podpory, doplatek na bydlení je dávka pomoci v hmotné nouzi). Takže za nedoplatek zvýší měsíční částku příspěvku na bydlení (v doplatku se to neodrazí), nicméně v programu je nastaven strop spotřeby elektřiny, vody, plynu, tepla (respektive výše záloh), pokud se ten strop překročí, nedoplatek se v příspěvku zvýšením neprojeví. V praxi je to tak, že např. člověk musí uhradit nedoplatek elektřiny 6000,– Kč, program spočítá strop (i podle osob v domácnosti) a měsíčně se zvýši částka třeba o 350,– Kč. Ne, že by člověk dostal na ruku 6000,– Kč a díky stropu se ten nedoplatek ani nemusí zohlednit celý. Přeplatek se také zadává do programu, u doplatku na bydlení může dojít ke snížení nebo i odebrání (dávková pracovnice řekne na jak dlouho a kdy zase podat novou žádost) a příspěvek na bydlení se zřejmě sníží. Pracovala jsem na sociálce, ale už jsem více než rok pryč, nesleduju novinky v oboru. Než byl přijat zákon o pomoci v hmotné nouzi, mohla jsem s tužkou a papírem spočítat dávky na korunu přesně. Ten se to zadá do programu a i zkušené holky jsou občas překvapené, co program vyžvejkne. Rozhodně dokládat všechna vyúčtování, stejně to chtějí a nejpozději v květnu to budou chtít po všech.