Doručení výpovědi poštou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@catch-22 píše:
Když ocituješ obecné doručování a zjevně netušíš (nebo jsi doteď netušil), že je to v zákoníku práce trošku jinak, tak co s Tebou jiného.
Ale nejsi schopen citovat ze zákoníku práce co je tam „trošku jinak“, viď? No to je smůla. A při tom by stačilo jen Ctrl-C, Ctrl-V.
Prosím, klidně se zesměšňuj dál. Nemám námitek.
- Citovat
- Upravit
Tak kdyby náhodou někdo řešil podobnou situaci, tak co jsem pochopila, tak opravdu výpovědní lhůta začne běžet až se mu dostane dopis do rukou ( až si dopis vyzvedne).🙂Byla jsem odkázaná na paragraf zák. práce 336. Ale kdoví, kdyby to člověk řešil s právníkem. Takže, radši zvolím jiný způsob. Všem děkuji za reakce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aiwee píše:
Tak kdyby náhodou někdo řešil podobnou situaci, tak co jsem pochopila, tak opravdu výpovědní lhůta začne běžet až se mu dostane dopis do rukou ( až si dopis vyzvedne). Byla jsem odkázaná na paragraf zák. práce 336. Ale kdoví, kdyby to člověk řešil s právníkem. Takže, radši zvolím jiný způsob. Všem děkuji za reakce.
Samozřejmě se naprosto mýlíte, a Vaši popletení „rádci“ též.
Ustanovení § 336 zákoníku práce neobsahuje žádnou definici „doručení“. Je samozřejmě možné doručovat protřednictvím poskytovatele poštovních služeb.
Jak už jsem zde napsal vícekrát, doručením je vždy stav kdy písemnost se dostala do sféry dispozice adresáta a kdy dostal poprvé možnost seznámit se s jejím obsahem. To bylo v okamžiku kdy byla uložena na poště k vyzvednutí po neúspěšném pokusu o doručení. Při tom je bezýznamné zda se s obsahem písemnosti (později) seznámil, nebo neseznámil.
Doručení podle občanského zákoníku a podle zákoníku práce je tedy totéž. Judikatura je v této věci konstantní desítky let, ale hloupí a popletení „rádci“ jsou na světě tisíce let, a pořád jsou stejně hloupí a popletení…
Při doručení zaměstnavateli požaduje zákoník práce - kromě doručení - navíc i splnění speciální podmínky: písemnost musí být nejen doručena (tedy musí se dostat do sféry dispozice adresáta), ale musí k tomu dojít v místě sídla nebo provozovny zamětnavatele.
Zákoník práce upravuje tedy doručování zaměstnavateli přísněji. Převzetí písemnosti na poště, nebo kdekoli mimo sídlo či provozovnu zaměstnavatele není podle zákoníku práce perfektním doručením zaměstnavateli. Je bezvýznamné zda a kdy si zaměstnavatel později vyzvedl písemnost na poště, nebo mu případně byla vložena do poštovní dodávací schránky (post box), nebo - po uplynutí úložní doby - do domovní schránky adresáta. Mezitím již bylo doručeno fikcí podle § 337, takže okamžik skutečného převzetí písemnosti zaměstnavatelem je bezvýznamný.
V tom je doručeni podle ZP zcela shodné s doručením podle občanského zákoníku.
Příspěvek upraven 27.11.22 v 04:59
- Citovat
- Upravit
@Tala20 píše:
Samozřejmě se naprosto mýlíte, a Vaši popletení „rádci“ též.Ustanovení § 336 zákoníku práce neobsahuje žádnou definici „doručení“. Je samozřejmě možné doručovat protřednictvím poskytovatele poštovních služeb.
Jak už jsem zde napsal vícekrát, doručením je stav kdy písemnost se dostala do sféry dispozice adresáta a kdy dostal poprvé možnost seznámit se s jejím obsahem. To bylo
Judikatura je v této věci konstantní desítky let, ale hloupí a popletení „rádci“ jsou na světě tisíce let, a pořád jsou stejně hloupí a popletení…
v okamžiku kdy byla uložena na poště k vyzvednutí po neúspěšném pokusu o doručení. Při tom je bezýznamné zda se s obsahem písemnosti (později) seznámil, nebo neseznámil.
Aha, takže když pošlu datovkou a tam je fikce doručení po deseti dnech výslovně v zákoně, je nějaký důvod, proč v případě zaslání poštou je to jinak?
A tedy si můžu vybrat, kdy bude doručeno, podle toho, jaké médium použiju. Podle Tvého nepopleteného názoru.
- Citovat
- Upravit
@Tala20 píše:
Samozřejmě se naprosto mýlíte, a Vaši popletení „rádci“ též.Ustanovení § 336 zákoníku práce neobsahuje žádnou definici „doručení“. Je samozřejmě možné doručovat protřednictvím poskytovatele poštovních služeb.
Jak už jsem zde napsal vícekrát, doručením je stav kdy písemnost se dostala do sféry dispozice adresáta a kdy dostal poprvé možnost seznámit se s jejím obsahem. To bylo
Judikatura je v této věci konstantní desítky let, ale hloupí a popletení „rádci“ jsou na světě tisíce let, a pořád jsou stejně hloupí a popletení…
v okamžiku kdy byla uložena na poště k vyzvednutí po neúspěšném pokusu o doručení. Při tom je bezýznamné zda se s obsahem písemnosti (později) seznámil, nebo neseznámil.
No samozřejmě už jenom pro zajímavost by mě opravdu zajímalo, jak to tedy je. Volala jsem na inspektorát práce a bylo mi sděleno to co jsem napsala výše. Já nechci riskovat to že mi výp. lhůta začne běžet až od ledna jenom kvůli tomu, že si zaměstnavatel mou výpověď vyzvedl třeba 2 prosince
. Také jsem si myslela, že já jsem vše “splnila” a je jeho problém, že si nešel dopis vyzvednout ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aiwee píše:
No samozřejmě už jenom pro zajímavost by mě opravdu zajímalo, jak to tedy je. Volala jsem na inspektorát práce a bylo mi sděleno to co jsem napsala výše. Já nechci riskovat to že mi výp. lhůta začne běžet až od ledna jenom kvůli tomu, že si zaměstnavatel mou výpověď vyzvedl třeba 2 prosince. Také jsem si myslela, že já jsem vše “splnila” a je jeho problém, že si nešel dopis vyzvednout
Zaměstnavatel má na vyzvednutí těch deset dnů úložní lhůty. Není povinen běžet na poštu ihned ten stejný den (pokud by to vůbec šlo, mám dojem, že pošta vydává zásilku až následující den, až ji přinese doručovatel zpět).
Takže když použiješ poštu (nebo datovku) z toho vyjde - doručení skutečným převzetím, případně fikcí desátý den. Kdo chce na jistotu dřív, musí doufat v převzetí nebo jít doručit osobně. Anebo si to rozmyslet dřív než na konci měsíce. ![]()
Jestli si to chceš nějak odůvodnit, tak § 337 odst. 3 zákoníku práce „Doručení písemnosti určené zaměstnavateli je splněno, jakmile ji zaměstnavatel převzal. Jestliže zaměstnavatel odmítne převzít písemnost, neposkytne součinnost nebo jinak znemožní doručení písemnosti (…) považuje se písemnost za doručenou dnem, kdy k takové skutečnosti došlo.“
To neposkytnutí součinnosti je tím, že nechá uplynout lhůtu, kdy si mohl písemnost vyzvedout na poště. Proto je to až den uplynutí lhůty.
A protože zákoník práce výslovně říká, kterým dnem se považuje písemnost za doručenou, není důvod do toho motat občanský zákoník, který to má jinak. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Aiwee píše: … už jenom pro zajímavost by mě opravdu zajímalo, jak to tedy je. Volala jsem na inspektorát práce a bylo mi sděleno to co jsem napsala výše. Já nechci riskovat to že mi výp. lhůta začne běžet až od ledna jenom kvůli tomu, že si zaměstnavatel mou výpověď vyzvedl třeba 2 prosince …
Ta tetka z inspektorátu práce Ti sdělila dva nemysly.
- Ustanovení § 336 zákoníku práce se vůbec netýká doručování zaměstnavateli. Toto řeší § 337.
- Podle § 337 odst. 3 platí: Jestliže zaměstnavatel odmítne převzít písemnost, neposkytne součinnost nebo jinak znemožní doručení písemnosti v místě sídla nebo v místě podnikání zaměstnavatele, považuje se písemnost za doručenou dnem, kdy k takové skutečnosti došlo.
Je nepochybné, že zaměstnavatel neposkytl součinnost nebo jinak znemožnil doručení v místě sídla zaměstnavatele. Pozdější vyzvednutí písemnosti na poště nebude „doručením písemnosti v místě sídla nebo v místě podnikání zaměstnavatele“. Proto se k datu vyzvednutí nebude přihlížet, protože bylo doručeno fikcí již dříve.
Z uvedeného plyne, že Tvá pisemnost (výpověď) bude zaměstnavateli doručena, i kdyby si ji vůbec nevyzvedl (doručení fikcí).
Kdyby se doručení mělo řídit podle toho kdy se zaměstnavateli uráčí přijít si na poštu pro uloženou písemnost, pak by tím byl zmařen účel poslední novely zákoníku práce: cílem novely přece bylo aby zaměstnavatel nemohl libovolně oddalovat přijetí písemností od zaměstnanců, jestliže je zaslali protřednictvím poskytovatele poštovních služeb.
Příspěvek upraven 25.11.22 v 17:19
- Citovat
- Upravit
@catch-22 píše:
Aha, takže když pošlu datovkou a tam je fikce doručení po deseti dnech výslovně v zákoně, je nějaký důvod, proč v případě zaslání poštou je to jinak?A tedy si můžu vybrat, kdy bude doručeno, podle toho, jaké médium použiju. Podle Tvého nepopleteného názoru.
Pri dorucovani do datovky je zaměstnavateli doručeno dodanim do DS.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mag píše:
Pri dorucovani do datovky je zaměstnavateli doručeno dodanim do DS.
Asi máš pravdu. ![]()
I když za sebe bych to vykládal tak, že je to jen v případě, že s tím zaměstnavatel souhlasil (odst. 6) a bez souhlasu je to zákon o elektronických úkonech, podle kterého jsem to vzal já.
Nezdá se mi, že by zaměstnanec nesměl použít datovou schránku bez souhlasu zaměstnavatele, tak to ustanovení pak dává smysl, že dodáním to bude doručené při souhlasu, ale pokud zaměstnavatel nesouhlasil, je tam obecná úprava.
Ale to si myslím jen za sebe, nehádám se o to. ![]()
- Citovat
- Upravit
@catch-22 to je tam spis proto, ze nemusi mit v datove schrance povolene dorucovani od jinych osob nez osob verejne spravy.
Obecne se v hmotnem pravu dorucuje okamzikem kdy se písemnosti dostane do sfery adresata. Takze napr. ulozenim zasilky na poste. Fikce ulozeni je institut procesni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mag píše:
to je tam spis proto, ze nemusi mit v datove schrance povolene dorucovani od jinych osob nez osob verejne spravy.
Obecne se v hmotnem pravu dorucuje okamzikem kdy se písemnosti dostane do sfery adresata. Takze napr. ulozenim zasilky na poste. Fikce ulozeni je institut procesni.
Pokud vím, tak podnikající fyzické osoby a právnické osoby mají poštovní datové zprávy povinně povolené od 1.1.2022, vypnout je nemůžou, od té doby tam ta fikce je, i hmotněprávní.
- Citovat
- Upravit
@catch-22 no a co když mi přišla SMS s tím, že výpověď byla doručena 16.(posílala jsem doporučeně poštou), ale pak mi přišla podepsána výpověď s tím, že to převzali až 19., od kdy se počítá výpovědní lhůta (na DPČ 15 dní)?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Misha98 píše:
no a co když mi přišla SMS s tím, že výpověď byla doručena 16.(posílala jsem doporučeně poštou), ale pak mi přišla podepsána výpověď s tím, že to převzali až 19., od kdy se počítá výpovědní lhůta (na DPČ 15 dní)?
Podíval bych se na trasování zásilek u České pošty a počítal to od data doručení podle pošty.
- Citovat
- Upravit
Když ocituješ obecné doručování a zjevně netušíš (nebo jsi doteď netušil), že je to v zákoníku práce trošku jinak, tak co s Tebou jiného.