Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat kdo z vás se necháva očkovat proti chripce a jake jsou vase zkušenosti za posledni roky? měli jste ji i po očkování?
děkuji moc
Přítel se nechal 2× a obě zimy mi pak tvrdil, že byl více nemocný
. U nás v práci to taky nabízejí, já jsem to odmítla. Tak ono se neočkuje na všechny druhy chřipek, tak mi to přišlo zbytečný.
@lucikga Očkovaná proti chřipce jsem byla asi třikrát. Ani jednou se žádná reakce nedostavila, chřipku jsem také neměla. Jenže já ji neměla ani bez očkování, tak nevím.
K tomuto očkování jsem se nechala jednou přemluvit. Celé dva týdny po očkování jsem se necítila dobře a asi do dvou měsíců jsem poprvé v životě chytila šílenou chřipku
Takže nikdy více!
Já ji pravd. nyní prodělávám a nic moc… tedy očkovat jsem se dávala leta, ale posl. tři roky a ne a nepřijde mi to extra k něčemu.
Očko proti chřipce je vlastně to že ti stříknou slabý virus té chřipky takže po očku je člověk nemocný vždycky..chlap to měl v práci povinné a vždy byl celou zimu takový nijaký..ted se tomu poslední roky brání a nemocný přes zimu nebývá..dle mě je to nanic..já teda chytla přes zimu max rýmu vždycky takže nevím. ale očkovat bych si to nedala.
Já se očkovat nechávám pravidelně a letos se zase chystám. reakce nemám nikdy žádné (kromě mírného ztvrdnutí a zarudnutí okolo místa vpichu) a chřipku jsem neměla.
@smurfka nešiř bludy. Dnes se běžně k očkování proti chřipce používají inaktivované vakcíny, které obsahují výhradně jen neživé složky původních chřipkových virů!!!
@smurfka
Ne, nemusí být. Já jsem nikdy nezaznamenala vůbec nic, ani kašel, rýmu, teplotu, necítila jsem se unavená. Jako bych ani očkovaná nebyla. Nijak to na mě nepůsobilo.
Mě by spíš zajímalo, jestli se v zimě nezaměňuje viróza za chřipku. „Pravou chřipku“ jsem měla jednou-během hodiny se ze mě, coby zdravého člověka, stala živá mrtvola. Nemohla jsem se postavit na nohy, celé tělo jsem měla jako ve svěráku. Kašel a rýma byly podružnosti…
Trvalo to 3 týdny, než jsem se z toho jakžtakž vyhrabala, mezi tím jsem byla s doktorem v kontaktu přes telefon, protože bych se k němu prostě nedoplazila.
Podle mě se spousta nachlazení, viróz apod. nazve chřipkou, aniž by o ni opravdu šlo. Jen proto, že je období chřipek.
Já sama se očkovat, i přesto, co jsem si užila, nenechávám. Podle mě, pokud člověk není v rizikové oblasti-zaměstnanci nemocnic, řidiči MHD apod-je malé riziko nákazy. Samozřejmě při dodržování hygieny, většího přísunu vitamínů atd.
Jedna bývalá kolegyně se také nechávala každý podzim očkovat a celou zimu profrkala-věčně kapesník u nosu. Jakože nic vážného, ale nos měla jako špatně zavřený vodovodní kohoutek ![]()
Když jsem dělala na aru, tak jsme tam měli pacienta, který po vakcíně proti chřipce ochrnul od krku dolu (zhroutil se mu imunní systém). Je to jeden z milionu, ale já bych nechtěla riskovat, že budu právě já ta miliontá, já bych do toho nikdy nešla.
Taťku dr. vždy očkoval a každý rok se nemohl zmátořit z chřipky, málem to končilo zápalem plic, když se očkovat nenechal, tak v poho. V práci jsem se ptala primářky (dělám v laboratořích) a říkala jednoznačně NE.
Neockuji se proti chripce a ani jsem ji nemela. Ani bych se neockovala, vidim tam vic rizik nez prinosu.
Vzhledem k tomu, že se lékaři v mý rodině naočkovat nenechali (a taky proto, že nemám na očkování zrovna dobrý názor
), tak rozhodně ne.