Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Krásný večer všem.
Holky mám ještě 5 tt do porodu. A už nějaký měsíc se mi špatně dýchá. Předešlé kontroly v pořádku moč, cukr, tlak atd. ALe tenhle týden už fakt nezvládám. Ještě k tomu se mi přidaly bolesti na spodku a břicha jako při ms, svědění celého těla. Miminko je ale čilé, nevím zda bych neměla jet na pohotovost. Jde mi to i už do hlavy. Myslím tím jak nemohu dýchat, mám tlaky v ní. Nebo počkat do středy, kdy jdu na kontrolu? Pociťově bych radši jela na prohlídku, ale zas nechci být za totální blbku a hysterku. Děkuji vše m předem za odpovědi
Mimino utlačuje i plíce, to je možné. To svědění by mě znervozňovala, může jít i o těhotenskou cholestázu. No já bych jela, znáš to, raději být za hysterku než pak litovat.
Svědění není tak až hrozné, jen když mě začalo měla jsem i dost holené poškrávané aj do krve. ted už je líp. Právě minulé těhu jsem nebyla ani jednou na pohotovosti a nyná bych už tam byla po druhé ![]()
Já bych raději zajela na gyndu nebo tam alespoň zavolala, jak už bylo řečeno - lepší být za hysterku.. A hlavně se pak uklidníš.
@sisi123 píše:
Svědění není tak až hrozné, jen když mě začalo měla jsem i dost holené poškrávané aj do krve. ted už je líp. Právě minulé těhu jsem nebyla ani jednou na pohotovosti a nyná bych už tam byla po druhé
No a? Určitě nebudeš první ani poslední. Cholestáza je pro matku nepříjemná tím svěděním, ale pro plod může být poškozující.
Ja jsem 25 tyden a dycha se mi spatne uz tak tri tydny, chvili je to horsi, nekdy lepsi ale patri to k tomu, nicmene na pohotovost raadeji zajed, nikdy nevis, ja byla pred tydnem taky s bolestmi bricha, ktery me budili ze spani a skoncila jsem s antibiotikami- zanet v tele:(
Jed. Za blbku urcite nebudes. Naopak bys byla, kdybys nejela.
Píšeš, že se ti špatné dýchá už měsíc, takže s tím bych určitě počkala do pravidelné kontroly, nebo do pondělka, na pohotovost se jezdí s akutními stavy, ne s chronickými záležitostmi. Bolesti podbřišku měsíc před porodem jsou normální, já měla pocit, že tam mám snad tunu kamení, která mě táhne k zemi a to mnohem dřív, než ve 35 tt. A ohledně toho svědění bych si zavolala do porodnic. Ale jen ty sama víš nejlíp, jak se cítíš. v tom ti tady asi nikdo neporadí ![]()
I Já jsem 35tt a to dýcháni je prý normalní
Řekli to v poradně, ale nic mě nesvědilo tak bych asi pro klid jela ![]()
@sisi123 Rozhodně jeď, na nic nečekej. To že se Ti špatně dýchá a máš pocit, že už to nezvládáš, není žádná prkotina. Jak řekla doktorka mě a to mě „jen“ bolelo po plodovce břicho - Pokud se těhotná cítí jinak, než jak je zvyklá, měl by ji vidět lékař! Držím palce, ať jsi v pohodě, ale rozhodně bych na nic nečekala.
@koprovka89 Máš sice pravdu, ale jestli se jí teď to dýchání zhoršilo a má pocit, že už to nezvládá, měla by jet. Všechno se nějak vyvíjí a nemusí to být žádná sranda ani prkotina. A zrovna v těhotenství se mohou objevit docela nebezpečné stavy. Např. jak tu už někdo zmínil Help syndrom, eklampsie atd…