Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je to detska nemoc, ale muzou to dostat i dospeli.. kdyz ji mely vase deti, chytl to u vas nekdo dospely?
Ahojky, zrovna dnes ji chytil od syna manžel a čekám, kdy ji chytím já. Zrovna jsem v 16tt, tak se tomu braním jako čert kříži. Synův kamarád to chytil od někoho zároveň, asi na dětském hřišti,
a mají to celá čtyřčlenná rodina ![]()
Nás syn ji měl těsně po mém porodu a nechytil to od něj nikdo. Ale je pravda, že panovala striktní desinfekce všeho kolem něj. Kolega to nedávno ale chytil od dcery a průběh byl úplně hrozný. Horečky, bolesti a boláky všude.
Když ji měl syn, my jsme to nechytili. U sousedů to chytil otec. Je to dětská nemoc, ale poměrně nová (za naší generace to nebylo), nemáme protilátky a tak je možné, že to chytí i rodiče.
Když ji děti měly poprvní, tak jsme to chytili. Teď jedou druhý kolo a tentokrát nic.
Měli to oba synové a nechytli jsme to ani my s manželem, ani babička, která s nimi byla, když jim to začlo.
Zrovna ji mame doma a zatím se my, rodiče, držíme.. počítáme ale, že to časem chytíme.. jeden syn ma lehký průběh, kdy ma asi 3pupinky a pár flicku na nohou.. mel jeden den teplotu a bylo mu trochu spatne.. druhy syn mel teplotu 2dny, pak 3 dny brečel, že ho bolí polykání v krku, ma kropenate pupinkovane stehna i nohy i ruce. Ale je to atopik tak horší průběh.. zitra to bude týden, kdy jsou doma..
@eva.pass my to měli minulý týden, ja to chytla od syna přes noc, když on v sobotu měl teploty, tak jsem spala s nim a rano se probudila i ja s teplotou. Druhý den jsem mela pupinky na ruce. Je to vysoce infekční a v klidu to chytí i dospělí. Manzel to nedostal a byl s nami doma.
Chytla jsem od malého synovce, který přijel na návštěvu. Moje děti to nechytli nebo měli jen nepatrné příznaky. Já byla cca 9 týden těhotenství, průběh strašnej (horečka, bolest, vyrážka, časem mi slezlo 6 nehtů, u mě značně horší zážitek než třeba covid), ale miminko naštěstí bez následků.
Ono hodně záleží na imunitě daného jedince. Já jsem od syna nechytla ani covid, a to jsem omylem po něm dopila studený čaj z hrnečku
Sice jsem proočkovaná, ale stejně…Ale naopak jsem hrozně vnímavá na ty blicí virozy, to bohužel chytnu vždycky
Držím palce, ať se vám to vyhne!
Holky, prosím vás, nevíte někdo, jak je to s tou sedmou nemocí v těhotenství? Jsem v 16. týdnu, nemocný zatím syn a manžel. Všude píšou, že může způsobit vývojovou vadu az potrat v prvním trimestru, já jsem sotva za prvním. Nevíte, v čem je to riziko pro plod? Zda v horečce nebo přímo ten virus dokáže napáchat nějaké škody? Těch informací je všude tak málo… Bály byste se na mém místě? Děkuji.
Chytil to od malé nejdřív manžel, já těch 14 dní přežila a potom jsem to chytila taky. Ještě v inkubační době jsem navštívila babičku malé, takže ta to má taky. Zatímco malá měla učebnicové příznaky, my ostatní jsme měli příznaky velice růzorodé a zvláštní.
Co se týká sedmé nemoci v těhotenství, jeden článek tvrdil, že je to nebezpečné v prvním trimestru, další zase že v posledním. Asi bych to konzultovala na gynekologii nebo u dětské doktorky staršího dítěte, ty by mohly mít informace přesné.
@Anonymní píše:
Holky, prosím vás, nevíte někdo, jak je to s tou sedmou nemocí v těhotenství? Jsem v 16. týdnu, nemocný zatím syn a manžel. Všude píšou, že může způsobit vývojovou vadu az potrat v prvním trimestru, já jsem sotva za prvním. Nevíte, v čem je to riziko pro plod? Zda v horečce nebo přímo ten virus dokáže napáchat nějaké škody? Těch informací je všude tak málo… Bály byste se na mém místě? Děkuji.
Mám informaci 3 roky starou, kdy jsem chytla 7. nemoc v prvním trimestru. Tenkrát to moje praktická lékařka konzultovala přímo s odborníky a prý to v ČR není nebezpečné. Informace o nebezpečnosti jsou z Amerického kontinentu, kde jim řádí i nějaká jiná mutace a ta nebezpečná pro těhotné je. Ale v Evropě se prý nevyskytuje.