Dostanu vůbec porodné?

171
1.2.14 18:21

Dostanu vůbec porodné ?

Ahoj holky chci se zeptat když přítel pracoval delší dobu a ted pobývá na podpoře jelikož mu neprodloužili smlouvu myslíte že budu mít nárok na porodné počítá se to nějak? A na jakou mateřskou mám nárok? Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
1.2.14 18:24

Porodné se počítá za poslední tři měsíce před porodem. Zkusit to můžete. Pracovala jsi nebo pracuješ? Pak dostaneš mateřskou. Pokud ne, dostaneš rovnou rodičák. Buď na čtyři roky, to pokud ani jeden nebude splňovat ty správné podmínky, pokud je aspoň jeden splníte, budeš si moc zvolit kratší dobu čerpání - a pak samozřejmě dostaneš měsíčně vyšší částku. Ale v součtu dostaneš stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
1.2.14 18:24

A ty děláš co? To je důležité pro PPM a pro porodné Vaše společné příjmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1797
1.2.14 18:26

@Melindaa
no tak vzhledem k tomu že nejste manželé bude se to brát v první řade podle tebe. Pokud jsi pracovala min 1rok před porodem dostaneš mateřskou. Pokud příjem rodiny(kde máš trvalý pobyt) je nižší jako 2,5 násobek minimální mzdy, dostaneš porodné, jinak ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
1.2.14 18:27
@Melindaa píše:
Ahoj holky chci se zeptat když přítel pracoval delší dobu a ted pobývá na podpoře jelikož mu neprodloužili smlouvu myslíte že budu mít nárok na porodné počítá se to nějak? A na jakou mateřskou mám nárok? Děkuji za rady.

No a jak dlouho je na podpoře? A ty jsi byla zaměstnaná, máš nárok na PPM? Jsou potřeba vaše společné příjmy..

• Citovat
  • Upravit
Silwinka87
1.2.14 18:28
@szusza píše:
@Melindaa
no tak vzhledem k tomu že nejste manželé bude se to brát v první řade podle tebe. Pokud jsi pracovala min 1rok před porodem dostaneš mateřskou. Pokud příjem rodiny(kde máš trvalý pobyt) je nižší jako 2,5 násobek minimální mzdy, dostaneš porodné, jinak ne.

Na PPM má nárok osoba, která byla v posledních 2 letech aspoň 270 dní zaměstnaná, tudíž byla plátcem nemocenského pojištění..

• Citovat
  • Upravit
mag
12862
1.2.14 18:29

@szusza ne, pro porodné se počítají rodiče dítěte, tp na to nemá vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
1.2.14 18:29
@szusza píše:
@Melindaa
no tak vzhledem k tomu že nejste manželé bude se to brát v první řade podle tebe. Pokud jsi pracovala min 1rok před porodem dostaneš mateřskou. Pokud příjem rodiny(kde máš trvalý pobyt) je nižší jako 2,5 násobek minimální mzdy, dostaneš porodné, jinak ne.

A jsou důležité příjmy obou rodičů, pokud je otec uvedený v rodném listě. Je jedno, jestli jsou manželé nebo ne..

• Citovat
  • Upravit
1797
1.2.14 18:30

Ok ok omlouvám se… já nedostanu porodné… takže už raději mlčím.. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
1.2.14 18:36
@szusza píše:
Ok ok omlouvám se… já nedostanu porodné… takže už raději mlčím.. :oops:

V pohodě..No, já ho taky nedostanu, ale kvůli tomu jsme si mimino nedělali, že?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.14 18:37

Holky podle ceho jim prokazu prijmy, kdyz jsem v CR nepracovala ani si neplatila socialni? to mi mozna nedaj ani ten rodicak natoz porodny, nevite? pracovala jsem v cizine, ale mela jsem to jako brigadu, tak sem ani tam nic neodvadela.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
1797
1.2.14 18:40
@Anonymní píše:
Holky podle ceho jim prokazu prijmy, kdyz jsem v CR nepracovala ani si neplatila socialni? to mi mozna nedaj ani ten rodicak natoz porodny, nevite? pracovala jsem v cizine, ale mela jsem to jako brigadu, tak sem ani tam nic neodvadela.. :roll:

rodičák dostaneš na 4roky na nic víc nemáš nárok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
@Anonymní píše:
Holky podle ceho jim prokazu prijmy, kdyz jsem v CR nepracovala ani si neplatila socialni? to mi mozna nedaj ani ten rodicak natoz porodny, nevite? pracovala jsem v cizine, ale mela jsem to jako brigadu, tak sem ani tam nic neodvadela.. :roll:

A platis si aspon zdravotni??? Btw materskou nedostanes ale rodicak ano…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
@Anonymní píše:

Tak to asi nic, pokud jsi i v cizině nedělala na smlouvu. :nevim: A co otec dítěte? Ten je zaměstnaný, že bys čerpala přes něho? Jinak dostaneš automaticky čtyřletou variantu rodičovské, kterou začneš čerpat od porodu..

• Citovat
  • Upravit
1797
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat