Otec na mateřské 2014
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Otec na mateřské 2014
Dobré ráno všem,
na internetu jsem narazila na tento článek o otci na MD:
Na mateřskou nemusí nutně chodit matka dítěte, může na ni nastoupit také otec. Hodit se to může zejména v případě, kdy matce nárok na mateřskou nevzniká, zatímco otec podmínky, které jsme si vyložili výš, splňuje. Jediné omezení spočívá v tom, že muž může na mateřskou dovolenou nastoupit až od sedmého týdne po narození dítěte. Peněžitá pomoc v mateřství se mu potom vyplácí dvaadvacet týdnů.
Při pobírání mateřské navíc váš muž může normálně vydělávat, zatímco o dítě se budete doma starat vy. Podmínkou ovšem je, že nesmí dělat tutéž práci pro zaměstnavatele, u kterého nastoupil na mateřskou dovolenou. Může si ale vydělávat jinde. Nebo pro původního zaměstnavatele vykonávat jinou činnost.
Zdroj: http://www.penize.cz/…-v-roce-2014
Chtěla jsem se zeptat, zda někdo nevíte jak je to se šesti nedělím? Já jsem ještě na rodičáku a do května mám na něj nárok, ale v dubnu čekáme přírůstek do rodiny ale díky tomu, že už jsem na rodičáku, tak nemám nárok na mateřskou a musela bych jít rovnou na další rodičák. Podle článku výše, by mohl jít na mateřskou přítel s tím, že by mu v práci udělali smlouvu na jinou práci a dál by do práce chodil. Čimž bychom nepřišli o mateřskou a ani o jeho příjem. Jen jsem se nikde nedočetla, jak je pořešené to šestinedělí? Nevíte někdo jak to je?
A ještě jsem se chtěla zeptat, kdy se já musím nahlásit na úřad práce a ukončit první rodičák? Slyšela jsem, že pokud je to do 3dnů (nevím, ale od jaké doby), tak by měli počítat dávku v nezaměstanosti ze zaměstnání a ne z rodičáku. Nevíte někdo jak to je? A zda to platí i když jsem měla smlouvu na dobu určitou? ![]()
Děkuji všem za odpověď
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj zajdi na soc,spravu.Vse ti tam vysvetli.Take jsem tam byla, pani byla moc ochotna
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A poprvé si neměla PPM? Smlouva v zaměstnání už není platná?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Poprvé jo, ale měla jsem smlouvu na dobu určitou a ta mi v červnu 2011 skončila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dneska jsem zjistila první část infa z OSSZ:
Takže možné to je, opravdu až od 7. týdne věku dítěte. Prostě šestinedělí musí být zachováno. Pokud bude otec na PPM, tak stačí, aby mu zaměstnavatel napsal smlouvu na jinou pracovní pozici, než z které se PPM čerpá nebo se může nechat zaměstnat jinde. Čímž, bude mít nárok jak na PPM, tak i na plat od zaměstnavatele. Příjem není nijak omezen. Jsou možné i přesčasy. PPM by pak trvala 22. týdnů. Jak a zda bude o dítě postaráno OSSZ nezajímá. Bohužel nemají žádné jednotné info letáky nebo žádosti, které bychom si tam mohli vyzvednout a dát zaměstnavateli. Takže pokud o tom někdo uvažujete, tak je to prostě na lidské domluvě.
JInak zítra budu mít další info, napadly mě tyto otázky ještě:
- Jaký pracovní poměr může být?
- Pokud VPP - kolik hodin může odpracovat? Jak je to s odvodem SZ, ZP, poplatník a děti?
- Z čeho se počítá výše PPM? Popřípadě, jak se výše vypočítává.
- Kdy je nutné se na MD nahlásil? Do kdy je nutné dodat dokumentaci na OSSZ?
- Co bude potřeba dodat od zaměstnavatele na OSSZ (jaké dokumenty) pro nástup na PPM?
- Kdy se můžeme se můžou rodiče vyměnit? Po uplynutní 22.týdnů nebo jak to je? A co je opět k tomu potřeba dodat za dokumenty?
Pokud by vás napadli ještě nějaké otázky budu za ně ráda
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemyslim si, ze by to bylo tak jednoduche. Aby muzi zmenili smlouvu v praci, ok, to se da domluvit. Ale aby normal makal a pobiral PPM a pritom o ditko by se starala zena a aby to socialka nehlidala - no, nevim… To by pak vyuzival kazdy, i matky, co maji narok na PPM, ale muz ma treba vyssi plat, tak by mel i on vyssi PPM. A co tedy zena v tom sestinedeli? Kde je evidovana, pokud nema narok na PPM nebo jak to s ni je?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evulkanov To šesti nedělí má nastarost ÚP sociálka, tam jdu teprve dnes. Tohle info mám z OSSZ Chrudim, kam přítel spadá, takže opravdu pokud bude mít smlouvu na jiný místo, tak se dál už pracovníci z OSSZ nezajímají, jak je to s dítětem, alespoň Chrudim to neřeší. Jim jde jen o to, že nepobírá PPM z té samé prac. pozice za kterou bere plat.
@JayLee U vás je to něco jiného, já teď ještě na rodičáku jsem a nejsme ani jeden osvč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky,
ja teda taky nemam narok na materskou. U prvniho jsem mela, ale pak mi zkoncila smouva a ted cekame druhe, takze nastoupim rovnou na rodicovskou.
Sice neuvazujeme o tom ze by sel manzel na materskou, ale docela me to tema zajima.
To zamestavatel vasich manzelu bude s tim souhlasit? aby mu dal novou smlouvu? To mu nebude vadit ze bude mit v evidenci dva zamestnce z toho jenom jednoho, ktery opravdu pracuje a tomu druhemu musi drzet misto?
Predpokladam ze ted uz stat plati matersou ne zamestnavatel, protoze ktery zamestnavatel bych chtel platit 1,7nasobek platu jednoho zamestnance (70%platu materska + 100% mzda na novou smlouvu) ale v evidenci ho stale ma.. to za neho pravdu nema zadna jina naklady (soc.zdr ci cokoliv jineho)? Kdyby to bylo tak jednoduche tak by to asi delal kazdy ne?
No kazdopadne mazel sice pracuje pro mezinarodni spolecnost, ktera ma hodne zamestancu a plat ma taky slusny, ale ani mu nic takoveho navrhova nebudu. Myslim ze by se mu za zamestnavatel vysmal a zadnou novou smlouvu mu nedal
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Endulenka presne moje slova… to by tak delal kazdy…takze dle me to tak jednoduche nebude. jsem stejny pripad. pri prvnim ditku jsem narok na PPM mela, ale skoncila mi smlouva. ted pri druhem ditku nemam uz narok, takze budu pobirat hned RP, ale ten si necham napsat pres manzela, at necerpam tu 4letou, ale chci 3letou..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evulkanov
jj, mam to presne jako ty, taky si budu pres manzela brat triletou. Jsem aspon za tech 6100 rada ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Endulenka tak samozrejme lepsi by byla jeste ta materska, ale tak co se da delat
taky jsem rada, ze budou aspon nejake prachy:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jen píšu, co jsem se dozvěděla z OSSZ, jak mi to řekli nic víc nic míň
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak prej to funguje tak, že těch prvních 6 týdnů se (pokud jdete z rodičáku) nahlásíte na sociálce na ÚP, že přecházíte na nový rodičák, vyplácí se vám 6 týdnů rodičák, pak tam oznámíte, že otec nastupuje na mateřskou dovolenou, rodičák vám pozastaví a ossz začne vyplácet otci mateřskou po 22 týdnů. Musíte ale oba zajít na OSSZ a tam podepsat papír o předání péče dítěte od otce na matku a pak(pokud otci zaměstanavatel udělal smlouvu na jiné prac. místo - je jedno jestli to bude dohoda nebo vedlejší prac. poměr.)může otec jít normálně pracovat a matka je doma a stará se o dítě, přitom je nahlášená na úřadu práce. Po skončení 22. týdne nahlásíte změnu a vyměníte se a na rodičák už nastupuje matka a otec se může vrátit na svoji původní pracovní pozici z které čerpal mateřskou.
Výdělek není nějak omezen, takže se nemusíte bát, že byste o mateřskou přišli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobry den, chci se zeptat..v diskuzy jsem se docetla ze pobirate rp pres manzela. Muzete mi prosim poradit jak na to? Nemam narok na ppm takze kdyz zazadam o rp ja budu automaticky pobirat 4letou, ale rada bych 3letou, jde to tak ze pritel muze pobirat hned rp a nemusi materskou? Dekuji mockrat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit