Těhotná studentka, RP, PPM?

87
30.1.14 12:31

Těhotná studentka, RP, PPM?

Zdravím všechny :oops:, jsem tu nová, tak se pomalu orientuji. Po přečtení nějakých diskuzí a vstřícnosti uživatelek, jsem se rozhodla poprosit o radu. Studuji VŠ, a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Mimíska si chceme ponechat. Problém je, že jsem nikdy nepracovala a nemám nárok na příspěvek v mateřství. Můj přítel je zaměstnaný již několik let a plat má cca 17 000 čistého. Chápu to tak, že v dané situaci mám nárok na příspěvek v rodičovství na dobu čtyř let… nejprve 7600 a pak 3800 Kč. Chtěla bych se zeptat jestli to lze udělat nějak přes otce dítěte (tedy mého přítele), když to není můj manžel. Protože bych se ráda dostala na tři roky a lepší rozložení těch peněz, abychom na tom byli lépe finančně. Četla jsem tu příspěvky, že lze nějak obejít mateřskou také přes otce dítěte, ale přiznám se moc tomu nerozumím. Tak bych byla moc ráda, kdyby mi někdo vysvětlil, nebo jestli je/byl někdo v podobné situaci poskytl nějaké cenné rady. Moc děkuji za ochotu. :* Scarenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
30.1.14 12:44

@Scarenka asi takhle - dítě bude mít otce v rodném listě, takže je fuk, jaký vztah máte - vol rodičovskou přes něj. Jak jsi psala, na mateřskou nemáš nárok, automaticky bys dostala jen rd na 4 roky, ale otec potvrdí v práci příjem a budeš moct volit délku rd - v den porodu dítka musí být zaměstnaný :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
30.1.14 12:47

Píšete, že se volí přes něj délka… tím pádem i výše příspěvku? že by nebyly ty 3800 pak, ale třeba pořád 7600? Děkuji moc za odpověď. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
30.1.14 12:48

@Scarenka Ahoj, pokud tvůj přítel odváděl soc. a zdrav. pojištění po dobu tuším min 270 dní za dva poslední roky tak byste měli mít nárok na volbu rodičovského příspěvku, nemusí se již ani převádět dítě na rodičovskou dovolenou pod otce, stačí jen doložit, že on má odvedeno dost ;) A samozřejmě ho musíš uvést jako otce jinak ne:)
Můžeš si to nastudovat tady http://portal.mpsv.cz/…covsky_prisp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
30.1.14 12:51

@Scarenka Máš 220 000 Kč a můžeš volit částku, kterou chceš měsíčně pobírat, maximálně 11500 Kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
30.1.14 12:54

Děkuji moc, tohle jsem přesně chtěla vědět. :oops: 8) a to se tedy zařizuje až po porodu a otec dítěte to půjde vyřídit na úřad práce v místě trvalého bydliště? Já právě myslela, že to přes otce nejde, protože to nikde není k pochopení napsané. Všude je, že by se musel intenzivně starat sedm dní v týdnu o to malé, proto jsem zmatená, že to jde.. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
30.1.14 12:57

S tímhle se mi to bije : Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky 220 000 Kč, nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
30.1.14 12:59
@Scarenka píše:
S tímhle se mi to bije : Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky 220 000 Kč, nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte.
Podmínka osobní celodenní péče se považuje za splněnou a rodičovský příspěvek náleží i v případech, kdy:
dítě mladší 2 let navštěvuje jesle nebo jiné obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 46 hodin v kalendářním měsíci,
dítě pravidelně navštěvuje léčebně rehabilitační zařízení nebo mateřskou školu nebo její třídu zřízenou pro zdravotně postižené děti či jesle se zaměřením na vady zraku, sluchu, řeči a na děti tělesně postižené a mentálně retardované v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně,
zdravotně postižené dítě pravidelně navštěvuje předškolní zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 6 hodin denně,
dítě navštěvuje předškolní zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně, pokud jeho oba rodiče nebo osamělý rodič jsou osobami závislými na pomoci jiné osoby ve stupni III a IV,
rodič zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou v době, kdy je výdělečně činný nebo studuje.
jinak zkus si propocitat jestli nemas i narok na mateřskou http://www.cssz.cz/…aterstvi.htm
protože Do doby účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM se započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno.
A zároveň
Základní podmínkou nároku na PPM je účast na pojištění (tj. např. trvání pojištěného zaměstnání) v době nástupu na PPM. Nástupem se rozumí den, jenž si pojištěnka sama určí v období od počátku 8 až 6 týdne před očekávaným dnem porodu, popř. den porodu, ke kterému došlo před nástupem na PPM.

Příspěvek upraven 30.01.14 v 13:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
30.1.14 13:08

Zdravim taky mam ten samy problem, otehotnela jsem po dodelani vos, Rd je pro me taky na 4 roky a materska zadna, zkusim se ale odvolat, myslim si ze je blbost me nutit pobirat 3800 kdyz by mi to mohli posilat jen 3 roky s vyssim mesicnim prijmem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
30.1.14 13:17
@mumik111 píše:
Zdravim taky mam ten samy problem, otehotnela jsem po dodelani vos, Rd je pro me taky na 4 roky a materska zadna, zkusim se ale odvolat, myslim si ze je blbost me nutit pobirat 3800 kdyz by mi to mohli posilat jen 3 roky s vyssim mesicnim prijmem.

ehm, blbost to není pokud jsi nikdy nepracovala a nemáš odpracováno za poslední 2 roky 270 dní. Odvolání podávat je nesmysl. Jediné co ti pomůže, pokud tvůj manžel má za poslední 2 roky odpracováno 270 dní a ke dni porodu byl/je zaměstnaný, tak bys mohla volbu provést přes něj. Změna se dá dělat co 3 měsíce a výše rodičáku záleží na tom, jak vysoký plat má. Max. můžeš dostat 11500tis na měsíc. Rodičák je 70% z platu, tak si to spočítej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
30.1.14 13:19
@scia píše:
@Scarenka Ahoj, pokud tvůj přítel odváděl soc. a zdrav. pojištění po dobu tuším min 270 dní za dva poslední roky tak byste měli mít nárok na volbu rodičovského příspěvku, nemusí se již ani převádět dítě na rodičovskou dovolenou pod otce, stačí jen doložit, že on má odvedeno dost ;) A samozřejmě ho musíš uvést jako otce jinak ne:)
Můžeš si to nastudovat tady http://portal.mpsv.cz/…covsky_prisp

nejde o sociální a zdravotní ale o nemocenské pojištění

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
30.1.14 13:23

@Scarenka je to jak píšeš. Ty sama bys měla nárok pouze na 4letou variantu. Manželé být nemusíte, stačí že bude přítel zapsaný v rodném listě miminka, pak přes něj můžeš volit. Odpracováno má, důležité je, aby byl ke dni porodu stále zaměstnaný. Pokud to splní, vyřídí si v práci potvrzení o denním vyměřovacím základu, to se nechá potvrdit na sociálce a s tím pak můžete jít žádat na ÚP, budete potřebovat ještě rodný list miminka, vaše doklady a samozřejmě vyplněnou žádost. Pokud to budeš chtít na 3 roky, je to 220 000/36 měsíci, tedy 6111 Kč měsíčně. Vyřizuje se to až po porodu, až budete mít rodný list.

K té mateřské. Obejít se to dá ale přítel by musel mít ochotného zaměstnavatele. Museli by mu v práci udělat ještě jednu pracovní smlouvu, protože na jednu nelze zároveň pracovat a pobírat mateřskou. Takže na jednu smlouvu by čerpal mateřskou a na druhou mohl pracovat. Pokud by se to takhle neudělalo, tak je jen jediná možnost, že by přítel musel zůstat doma, aby mateřskou mohl pobírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
@Scarenka píše:
Píšete, že se volí přes něj délka… tím pádem i výše příspěvku? že by nebyly ty 3800 pak, ale třeba pořád 7600? Děkuji moc za odpověď. :kytka:

jasné, i ten příspěvek - můžeš volit jakou částku chceš, strop je 11500,–, Tvůj chlap by měl podmínky splňovat :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69

To by me zajimalo jak to delaji jini, 3 800 pokryje tak mozna pleny a jestli muz vydelava malo tak z ceho pak plati domacnost? Socialni davky… To uz by bylo lepsi posilat rd na 3 roky a pak nemusi rodina zadat jeste o socialni davky, prijde mi to na hlavu postaveny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
30.1.14 13:24
@mumik111 píše:

není to blbost a nikdo tě nenutí to pobírat, nemusíš pobírat nic. Pokud nemáš odpracováno, tak prostě nemáš nárok volit a automaticky dostaneš na 4 roky. Kratší rodičák lze volit jen přes otce dítěte, podmínky jsou napsány výše..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat