Prosím o radu ohledně PPM

12
30.1.14 08:29

prosím o radu ohledně PPM

Ahoj holky, jsem tu nová a chtěla jsem se zeptat na pár věcí ohledně ochranné lhůty.

Můj pracovní poměr skončil dohodou k 7.10.2013 a od 9.10.2013 jsem vedená
na pracovním úřadě. Zjistila jsem že jsem těhotná od 2.10.2013 kdy jsem ještě byla v pracovním poměru (tedy ještě na rodičovské dovolené) která mi skončila 4.10.2013.

Chtěla jsem se zeptat jestli tedy i pro mě platí ochranná lhůta těch 180 dní?

Pak jsem se koukala na internetu na různé diskuze a dozvěděla jsem se, že pokud bych do těch 180 dní nastoupila na mateřskou, která je 6-8 týdnu před porodem, tak mi vzniká nárok na mateřskou. A nebo pokud to nevychází, tak že bych se měla nechat zaměstnat, aby ten zbytek dní zaměstnání překrylo.

Mě to bohužel nevychází o 38 dní(abych měla nárok na mateřskou), tak jsem se chtěla zeptat, jestli je jedno jestli se nechá žena zaměstnat na dobu určitou nebo neurčitou pokud je těhotná a jestli to takto vůbec lze kombinovat s ochrannou lhůtou. Nebo jestli je možné místo zaměstnání si udělat živnost a mít vyplněnou dobu tou živností. A z čeho by se ta mateřská pak počítala?( Jde mi prostě o to, abych měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Nikdo mi bohužel neumí odpovědět, jestli tak nárok mít budu nebo ne, abych nedělala vše zbytečně.)

Když jsem psala na Sociálku, tak mi odpověděli v paragrafech, ve kterých se vůbec neorientuji.

Moc Vám děkuji, vím že je to dost komplikované

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
30.1.14 08:34

Tak sem napiš to, co ti odpověděli ze socky, on už to tu někdo přeloží.

Na PPM bys měla mít nárok v případě, že máš opracovaných 270 dní za posl. 2 roky a zároveň se vlezeš do 180ti denní ochranné lhůty od konce pracovní smlouvy do nástupu na mateřskou. A ano, pokud ti chybí dny, tak se můžeš nechat zaměstnat na dobu určitou i neurčitou a dny se ti budou „přičítat“ do těch 270 odpracovaných dnů. V případě živnosti by sis ale musela odvádět sociální a zdravotní PLUS nemocenské - z toho se ti pak počítá PPM. A výše PPM by byla podle celoročního průměru ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
30.1.14 08:35

Nejlepší by bylo nechat se zaměstnat na tu dobu co ti chybí, tzn třeba na dva měsíce. Musíš mít pracovní poměr a minimální mzdu- tak aby se ti z ní odvádělo pojištění. S živností si nejsem jistá, tam je hodně jiných podmínek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
30.1.14 08:36

Jo a ještě teda bacha ta ochranná lhůta je sice 180 dní ale pokud prac. poměr trvá kratší dobu než 180 dní tak pak je stejně dlouhá jako ten pra. poměr- tzn. že pokud jsi zaměstnaná třeba měsíc, tak ta ochraná lhůta je měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
30.1.14 08:37

Tak ve tvým případě pokud bys měla možnost se zaměstnat, tak by bylo asi nejlepší na 2 měsíce před nástupem na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
30.1.14 08:48

V práci jsem byla zaměstnaná 3 roky, takže tu dobu těch 270 dní bych měla splňovat. 5. dubna mi končí ochranná lhůta a pokud se tedy nechám od 1. dubna zaměstnat, do konce května( nástup na mateřskou 8 týdnu před porodem mám 14.5), tak bych tedy vše měla splňovat, abych dostala mateřskou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
30.1.14 08:58

Určitě jo, u tebe není problém ty odpracované dny, ale jen ochraná lhůta, takže můžeš být zaměstnaná i třeba jen měsíc před MD, tam jde o to že je prostě tak dlouhá jako poslední pra. poměr- pokud ten je kratší než 180 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
30.1.14 09:13

Aha, takže pokud budu zaměstnaná měsíc, tak mám zase novou ochrannou lhůtu, která bude trvat měsíc? chápu to správně? A v tu dobu stihnu nastoupit na mateřskou. A z čeho se bude počítat, z toho jednoho platu? nebo i s tím minulým?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.14 09:30

Ahoj, řeším teď něco podobného. Podmínku odpracovaných 270 dní za dva roky splňuji, jen jsem měla problém s ochrannou lhůtou, která by mi do nástupu na PPM nevyšla, tak jsem se nechala zaměstnat a po měsíci v práci nastoupím na mateřskou. Na sociálce mi řekli, že PPM se mi bude počítat z posledního zaměstnání, takže z platu za jeden měsíc…

• Citovat
  • Upravit
12
30.1.14 09:36

A je i jedno jestli nastoupím 8 nebo těch 6 týdnů před porodem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
30.1.14 09:37
@teryjel píše:
Aha, takže pokud budu zaměstnaná měsíc, tak mám zase novou ochrannou lhůtu, která bude trvat měsíc? chápu to správně? A v tu dobu stihnu nastoupit na mateřskou. A z čeho se bude počítat, z toho jednoho platu? nebo i s tím minulým?

Ano, chápeš to správně. Tobě by stačilo být zaměstnaná klidně od 1. května 2-3 týdny, pak nastoupíš na PPM v té lhůtě 6-8 týdnů před TP. Není problém.

Příspěvek upraven 30.01.14 v 09:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
30.1.14 09:37
@teryjel píše:
A je i jedno jestli nastoupím 8 nebo těch 6 týdnů před porodem?

Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.14 09:38

@Krkael mně bylo řečeno, že PPM se vypočítává z platu z posledního zaměstnání…

• Citovat
  • Upravit
12
30.1.14 09:40

Tak to by bylo super, počítala jsem ty dva měsíce, ale pokud by stačil akorát měsíc, tak tím líp. Moc Vám holky děkuji za rady. Jsem za tyto diskuze na internetu moc vděčná, jinak by se snad člověk nikdy nic nedozvěděl :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
30.1.14 09:47
@Anonymní píše:
@Krkael mně bylo řečeno, že PPM se vypočítává z platu z posledního zaměstnání…

Ty jo tak to nevím,

Příspěvek upraven 04.02.14 v 18:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat