Mateřská z Německa
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mateřská z Německa
Ahojte,
mám několik otázek. Snad mi některá pomůžete.
Pracujeme s manželem v Německu, ale žijeme v Čechách. Já mám české i německé občanství. Za dva měsíce budu v Německu rodit (dvojčata). Chtěla bych vědět, na co všechno mám nárok, jak dlouho trvá mateřská, kolik bude, atd.
Ještě jsem se chtěla zeptat, jak je to po porodu s převozem dětí přes hranice… Dneska jsem volala na Rathaus a tam mi řekli, jaké doklady potřebuji, ale bylo to vlastně jen kvůli rodnému listu. Ještě se musím znovu zeptat, jaké doklady budou děti potřebovat přes hranice. Jen jsem chtěla vědět, jestli s tím máte někdo zkušenost.
Věra
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nemam zkusenosti s materskou, ale s prevozem pres hranice.
Mel by stacit rodny list ditete a vase doklady - cestou autem.
Příspěvek upraven 29.01.14 v 15:41
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pri vstupu do zahranici prece i deti potrebuji OP nebo pas!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda já si myslím, ze pres hranice budou děti potřebovat OP nebo pas. A kde budeš brát mateřskou? Německou? A budeš v době porodu zaměstnána? Kamarádka ji bere v Německu, ma smlouvu, takže ma na 12 měsíců myslím 70% platu nebo tak nějak. Pokud by jsi se střídala s manželem tak můžete byt každý doma 7 měsíců a brát mateřskou. Pokud nemáš smlouvu, tak kamarádka brala peníze jen 6 týdnů a pak „musela“ do prace nebo na pracak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pikola píše:
Musi mit pas, ne?
Pas ne, staci ID card - v ramci EU, ale nevedeli jsme zda ji do te doby stihnem mit, tak nam rekla, ze v podstate staci rodny list a doklady rodicu, abychom v podstate prokazali, ze je to dite nase a neunasime ho. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pikola píše:
@Weru me teda.do letadla s rodnym listem nevezmou
Do letadla ne, ja predpokladala, z epojedou autem jako my. Nepremyslela jsem o letadle
. Cela ja, no ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pikola oana zakladatelka psala s prevozem, tak jsme hned myslela na jizdu autem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale ani autem
proste pokud. chces pres hranice, dite musi mit doklad. Existuje neco jako jednosmerny dokument pro vycestovani, ale pak si je musis nechat udelat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pikola píše:
Ale ani autemproste pokud. chces pres hranice, dite musi mit doklad. Existuje neco jako jednosmerny dokument pro vycestovani, ale pak si je musis nechat udelat.
Nam to tak rekla tady na urade
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MV313 při vstupu do zahraničí budou ještě u mě v bříšku a právě nevím, jak to bude zpátky, ale ještě musím na to Bürgerbüro, aby to bylo vše ok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsem si jista, ale myslim, ze o materskou bys mela zazadat uz ted nekdy a o rodicovskou do 14 dni po porodu, jinak mas smulu. To si radeji zjisti vcas. Narok mas na maximalne 1800 euro mesicne (60 nebo 70% z platu cos vydelavala rok predtim). Ale informace jsem zatim neoverovala. Jinak doma muzes byt bud rok a beres plnou castku nebo dva roky a beres jen pulku, ale 2× dele. Nebo ses doma dva roky a prvni rok beres plnou vysi a druhy rok nic. Ja si overovala jen prvni variantu, muzu byt doma jen rok.
S tim vycestovanim si myslim taky, ze to nejde
znamy zarizoval hned, jak to slo, pas pro dite. Zeptej se v CR na nejakem zastupitelstvi nebo tak, hod to do googlu, tomu, co ti reknou nejaci nemecti urednici bych neverila. Uz mockrat se mi stalo, ze mi tvrdili uplne blbosti ![]()
Příspěvek upraven 29.01.14 v 15:56
- načítám...
- Citovat
- Zmínit