Otec na mateřské 2014
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Tak prej to funguje tak, že těch prvních 6 týdnů se (pokud jdete z rodičáku) nahlásíte na sociálce na ÚP, že přecházíte na nový rodičák, vyplácí se vám 6 týdnů rodičák, pak tam oznámíte, že otec nastupuje na mateřskou dovolenou, rodičák vám pozastaví a ossz začne vyplácet otci mateřskou po 22 týdnů. Musíte ale oba zajít na OSSZ a tam podepsat papír o předání péče dítěte od otce na matku a pak(pokud otci zaměstanavatel udělal smlouvu na jiné prac. místo - je jedno jestli to bude dohoda nebo vedlejší prac. poměr.)může otec jít normálně pracovat a matka je doma a stará se o dítě, přitom je nahlášená na úřadu práce. Po skončení 22. týdne nahlásíte změnu a vyměníte se a na rodičák už nastupuje matka a otec se může vrátit na svoji původní pracovní pozici z které čerpal mateřskou.
Výdělek není nějak omezen, takže se nemusíte bát, že byste o mateřskou přišli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobry den, chci se zeptat..v diskuzy jsem se docetla ze pobirate rp pres manzela. Muzete mi prosim poradit jak na to? Nemam narok na ppm takze kdyz zazadam o rp ja budu automaticky pobirat 4letou, ale rada bych 3letou, jde to tak ze pritel muze pobirat hned rp a nemusi materskou? Dekuji mockrat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Endulenka dobry den docetla jsem se v diskuzy ze pobirate rp pres manzela…prosim vasmuzete mi poradit, nemam narok na ppm a tak bych musela nastoupit na 4lerou variantu ale rada bych na 3letou…kdyz to prevedu na partnera muze hned jit na rp od porodu aniz bych musel zadat nejdriv o ppm? prosim napiste mi k tomu vic informaci jak to bylo u vas? Mockrat vam dekuji moc mi pomuzete ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem dnes byla na OSSZ a ano, otec opravdu může na mateřskou. Řešila jsem případ, že jsem student a i když sem dělala 3/4 roku na částečný úvazek, nemám právo na mateřskou. Přitom, když čtu články, studentka po ukončení studia na mateřskou nárok má. No nicméně mi teda řekla, ať přítel vyplní papír, kde žádá o peněžitou pomoc v mateřství, zaměstnavatel ať mu doloží přílohu o jeho příjmech, my dva mezi sebou sepíšeme dohodu, že díte do péče přebírám já a pak to jen odevzdat a ověřit na OSSZ kam spadáme. Já se po 6 nedělí nahlásím na pracák, budu tam po dobu 22.týdnů a pak si zažádám o rodičovský příspěvek už já. Nicméně pokud dobře čtu tady: http://socialni-davky-2014.eu/…y-prispevek/ (viz délka rodičovské dovolené), tak mám nárok na těch 7 600,– prvních 9 měsíce a pak do konce na 3 800,–Kč. Ženská toho moc u přepážky teda taky nevěděla, tak nevím, co si o tom myslet. Nebyla schopná mi říct, jak vyřešit tu smlouvu u zaměstnavatele. A ted i řeším, když pak vypočítaj rodičák z přítelova platu, mě se údajně rodičovská dovolená nebude počítat do důchodu?
Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@misa.vod píše:
Tak jsem dnes byla na OSSZ a ano, otec opravdu může na mateřskou.
Leda, že by otec rodil.
Zákoník práce, § 195 odst. 1: V souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě přísluší zaměstnankyni mateřská dovolená po dobu 28 týdnů; porodila-li zároveň 2 nebo více dětí, přísluší jí mateřská dovolená po dobu 37 týdnů.
@misa.vod píše:
No nicméně mi teda řekla, ať přítel vyplní papír, kde žádá o peněžitou pomoc v mateřství, …
Peněžitá pomoc v mateřství není totéž, co mateřská dovolená.
@misa.vod píše:… pak si zažádám o rodičovský příspěvek už já. Nicméně pokud dobře čtu tady: http://socialni-davky-2014.eu/…y-prispevek/ (viz délka rodičovské dovolené),…
Rodičovský příspěvek není totéž, co rodičovská dovolená, rodičovský příspěvek není totéž, co mateřská dovolená a rodičovský příspěvek není totéž, co mateřská dovolená a rodičovský příspěvek není totéž, co peněžitá pomoc v mateřství.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Eumedon: Tak ted jsem z vaseho prispevku vubec nepochopila, co jste tim chtela rict…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@misa.vod Že je třeba důsledně rozlišovat jednotlivé termíny. Např. otec nemůže být na mateřské dovolené, automaticky je to rodičovská dovolená, ovšem klidně může brát peněžitou pomoc v mateřství, stejně tak rodičovský příspěvek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@misa.vod píše:
Eumedon: Tak ted jsem z vaseho prispevku vubec nepochopila, co jste tim chtela rict…
Dovolená- rodičovská, mateřská je volno od zaměstnavatele. To čerpat nebudete. Budete čerpat peněžitou pomoc v mateřství (dávka z nemocenského pojištění) a rodičovský příspěvek (sociální dávka).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to jsem teda dost zmatená…ženská na socce mi přímo řekla, že otec klidně může jít na dobu 22 týdnů na mateřskou s tím, že mu zaměstnavatel změní pracovní smlouvu. Mezitím já se nahlasím na pracák. Kde teda dostat víc informací, když ani tyhle pind* mi neřeknou všechno?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@misa.vod píše:
Tak to jsem teda dost zmatená…ženská na socce mi přímo řekla, že otec klidně může jít na dobu 22 týdnů na mateřskou s tím, že mu zaměstnavatel změní pracovní smlouvu. Mezitím já se nahlasím na pracák. Kde teda dostat víc informací, když ani tyhle pind* mi neřeknou všechno?
Bude pobírat PPM. Při tomto nelze pracovat na původní smlouvu. Dodatkem ke smlouvě je třeba změnit pracovní zařazení. Dovolená by to byla, kdyby zůstal doma s dítětem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Uf, uf…tak ted mám úplný guláš
mohl by mi tedy prosím někdo vysvětlit, jak to udělat, když nemám nárok na mateřskou a žádal mi otec? Jaké jsou podmínky a jak mám tedy chápat článek na vrubu příspěvku?
Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok na PPM má i pojištěnec, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě. Dohoda musí obsahovat zákonem stanovené údaje a lze ji uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku 7. týdne po porodu dítěte a to na dobu nejméně 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích.
Pokud nechce otec dítěte měnit pracovní smlouvu, stačí, aby byl na „dovolené“ 7 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit