Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mas prsa nalita tvrda?
Pokud ano, nejdriv prso rozmasiruj, idealne v teple sprse, a rucne trosku odstrikej, at trochu zmekne.
Pak zmackni prso dvema prsty vodorovne tak, ze bradavka a dvorec vytvori jakoby vodorovnou placku.
Jde si to predstavit…?
A pak na tu „placku“ jakoby nasadis plne otevrenou pusu miminka. V te rovine co je pusa bude ta rovina te bradavky.
Ze to delas dobre poznas tak, ze dite kus toho dvorce snadno vcucne do pusy a koji se tahlymi dlouhymi pohyby celisti. Budou se mu hybat usi nahoru dolu.
Pokud se ti prisaje blbe, tak hned malicek do koutku pusy, zapacit, tim zrusis podtlak, mimi se pusti a nechas ho prisat znovu.
Snad to pisu srozumitelne.
Zacatky boli, ale je to takova investice do budoucna, kdy to pak klidne dva roky pofrci samo.
@Villanelle píše:
To je pak špatně no. Měl by právě mít v pusince skoro celý dvorec, neměl by se kojit za bradavku. I pro to, aby mu mléko teklo, je potřeba stimulovat dvorec. Zkus ten „chvat“ a dej vědět, jestli se vám to povedlo. Taky jsem s prvním byla nějakou dobu dost ztracená a ve stresu z toho, protože s nemocnicnimi laktačními (na šestinedělí) mám stejnou zkušenost, jak ty. Ale pak jsem šla do stejné nemocnice přímo do laktační poradny, zadanku mi dala pediatra, a tam byly naopak velmi milé, bylo to příjemné, byla jsem tam asi hodinu, hodně mi toho ukázala, různé polohy a triky… tak možná zkusit tuhle cestu?
Chvat jsem zkusila a celý včerejšek jsme jenom kojili bez UM. ![]()
Jen jsem špatně pak vytahovala prso očividně a bradavky mám celé rozbolavělé.. takže dnes jsme zase na lahvičce 🙈
Jinak malý začal strašně málo otvírat pusinku, co jsem dělala ten chvat. Jakoby věděl, že musí chytit i ten dvorec a nechtělo se mu do toho 😂 🙈
Ahoj,
tak jen píšu aktualizaci 🙈 pozvala jsem si domu laktační poradkyni a techniku mám v pořádku, mléka také dost, prsa neponičená- žádný zánět, prasklinky. A paní mi řekla, že budu mít hodně citlivou kůžičku. Tak mám ještě vydržet, ale neslibovala mi nic, že to přestane bolet. Klidně můžu takhle trpět celou dobu kojení a to upřímně asi nedám 🥹
Chci dát malému to nejlepší.. ale před každým krmením mě chytá panika a prsa mě bolí i po něm. A že by to byla nějaká bolest, která se dá vydržet a přejít.. to se také říct nedá.
Mi přijde, že jsem jako maminka selhala a jsem totálně neschopná, když jiné to zvládli a měli větší bolesti 😪
Do toho stejně dávám ještě lahev s UM, protože z prsa mu to nestačí, ani když saje 40-45 minut. A dýl ho nechávat nemám.
@saskiee1 píše:
Ahoj,
tak jen píšu aktualizaci 🙈 pozvala jsem si domu laktační poradkyni a techniku mám v pořádku, mléka také dost, prsa neponičená- žádný zánět, prasklinky. A paní mi řekla, že budu mít hodně citlivou kůžičku. Tak mám ještě vydržet, ale neslibovala mi nic, že to přestane bolet. Klidně můžu takhle trpět celou dobu kojení a to upřímně asi nedám 🥹
Chci dát malému to nejlepší.. ale před každým krmením mě chytá panika a prsa mě bolí i po něm. A že by to byla nějaká bolest, která se dá vydržet a přejít.. to se také říct nedá.
Mi přijde, že jsem jako maminka selhala a jsem totálně neschopná, když jiné to zvládli a měli větší bolesti 😪
Do toho stejně dávám ještě lahev s UM, protože z prsa mu to nestačí, ani když saje 40-45 minut. A dýl ho nechávat nemám.
To je nejak cely divny.
Sat 40-45 minut neni uplne bezny, to byva pri nejakem problemu.
Mas hodne mleka a zaroven davas UM, protoze mu to nestaci?
Proc myslis, ze mu to nestaci?
Hele, mas mimino s hodne blbym startem, takze to kojeni by fakt bylo hodne dobry udrzet, komplet bez UM.
Ale samozrejme jestli nechces, tak dej UM, co ti na to rict.
@Lucie_Sx
Nechci být zlá, ale tvůj předešlý komentář bohatě stačil 🙏 dala jsi radu o kterou jsem žádala.
Myslíš, že nevím, že vlastní mléko je to nejlepší?
Mám mléka dost, ale to neznamená, že ho malý vypije kolik potřebuje.
U prsa mi hned usíná, když dostane flašku, tak ne. A opravdu ho nejde vzbudit na víc jak pár vteřin.
To, že je přisátý 40-45 minut a žužlá si pomalu.. to mi zdůvodnila doktorka i laktační poradkyně tím, že se tak uklidňuje.. má bolesti bříška. Vydržel by i dýl, když bych ho nesundala.
Usíná proto, že se rychle unaví a u mě je v teple, takže komfort. Pořád po tom špatném startu nemá tolik sil.. ikdyž má mega hlad, tak neni po prsu ani lahvičce dravej.
Takže když je přisátý tak dlouho.. já bych si bolestí nejradši ty prsa uřízla a za 10 min hledá, saje si peřinku.. tak mu dám lahvičku. Bolí mě i odsátí odsávačkou (což v nemocnici jako jedinné nebolelo). Nevím, co si na prsa všechno napatlat nebo jak stimulovat, aby ta bolest nebyla tak šílená.
@saskiee1 píše:
Ahoj,
A to byl nekdo z Mamily? Ony sou laktacni poradkyne a „laktacni poradkyne“. Na lahev se dite prisava jinak a muze te to pak bolet! Napriklad ja jednou (jednou!!) zkusila dudlik a najednou cca tyden bolest u prisavani. Technika mi prisla stejna ![]()
Jinak ja trpim na syndrom bile bradavky, skutecne mam extremne citlivy prsa, a musim rict, ze me proste kojeni (hl. prisani) bolelo tri mesice fest, dalsi tri mirne. Pak to preslo. Hele, kojim celkove sest let
Tak ver, ze ty zacatky sou nejhorsi.
@saskiee1 píše:
@Lucie_Sx
Nechci být zlá, ale tvůj předešlý komentář bohatě stačil 🙏 dala jsi radu o kterou jsem žádala.
Myslíš, že nevím, že vlastní mléko je to nejlepší?
Mám mléka dost, ale to neznamená, že ho malý vypije kolik potřebuje.
U prsa mi hned usíná, když dostane flašku, tak ne. A opravdu ho nejde vzbudit na víc jak pár vteřin.
To, že je přisátý 40-45 minut a žužlá si pomalu.. to mi zdůvodnila doktorka i laktační poradkyně tím, že se tak uklidňuje.. má bolesti bříška. Vydržel by i dýl, když bych ho nesundala.
Usíná proto, že se rychle unaví a u mě je v teple, takže komfort. Pořád po tom špatném startu nemá tolik sil.. ikdyž má mega hlad, tak neni po prsu ani lahvičce dravej.Takže když je přisátý tak dlouho.. já bych si bolestí nejradši ty prsa uřízla a za 10 min hledá, saje si peřinku.. tak mu dám lahvičku. Bolí mě i odsátí odsávačkou (což v nemocnici jako jedinné nebolelo). Nevím, co si na prsa všechno napatlat nebo jak stimulovat, aby ta bolest nebyla tak šílená.
Jak casto davas flasku…?
Kolikrat za den?
Takovehle mimino chce vic prace, vic snahy, laktacni opravdu dobrou a zkusenou, coz bohuzel fakt nejsou vsechny.
Když je přisátý dlouho tak to chce dát ze začátku mléko stříkačkou sondickou přes prso.
Jestli chceš kojit tak láhev je opravdu špatně.
Já jsem s dcerou taky ze začátku bojovala a vždy jsem ji dávala mlíko stříkačkou přes malíček. Nikdy flašku. Byla to šílená otročina, ale pak to šlo a vše jsme odbouraly.
@Lucie_Sx píše:
Jak casto davas flasku…?
Kolikrat za den?Takovehle mimino chce vic prace, vic snahy, laktacni opravdu dobrou a zkusenou, coz bohuzel fakt nejsou vsechny.
Flašku dostává 2-3× za den.
@saskiee1 píše:
Flašku dostává 2-3× za den.
To uz bych se hodne bala, ze ji proste zacne vyzadovat, ciste z pohodlnosti, a kojeni pujde do haje.
@saskiee1 tak mu odsávej vlastní mléko a nedávej mu UM, mám první dceru akutním císařem po dlouhém porodu, kojila jsem ji přes 2roky…pak mám druhou dceru nedonošenou, často jsem kvůli vážným problémům byla hospitalizována od 17tt, dopadlo to dobře a po 4h operaci se narodila a měla 2kg, byla slabá, v nemocnici byla se mnou 15dní…první dny doma jsem ji ještě dokrmovala odstříkaným mlékem a pak už ji plně kojila, nevím, kolik saje…prostě dostane na vyžádání prso 🤩a opravdu jo musíš vytahovat opatrně a zmáčknout dvorec, vytáhnout, až se pustí
Ok. Používáš purelan, nebo čím to mažeš? Máš doma už hydrogelové polštářky?
Příspěvek upraven 05.12.23 v 22:38
@Zmatka přesně, taky jsem zkusila dudlík jen jednou a bylo z toho peklo na zemi, dítě se pak týden blbě přisávalo