Dostatek mléka, problém s kojením

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
37
25.11.23 13:47

Dostatek mléka, problém s kojením

Ahoj maminky,
už jsem celkem zoufalá. Mám 17ti denního chlapečka a náš rozjezd nebyl moc veselý (žloutenka, novorozenecká sepse). Dva týdny v nemocnici.. kdy malý nechtěl tahat z prsu, protože byl nejprve unavený a pak bojoval s nemocí.
Mlíčko jsem odstříkávala a byl krmený z lahvičky a pořád jsem se snažila přikládat. Když se mu přihoršilo, tak dostal na jeden den sondičku do žaludku a od té chvíle se to zlepšilo. Vypil z lahvičky více ml aktivně a také se už přisál.

Momentálně jsme 3 dny doma.. mléka mám hodně, někdy se malý přisaje a vydrží klidně 30-45 minut, jindy se ne a ne chytnout. Dokrmovala jsem odstříkaným mlékem, ale už jsem to nedávala. Dnes přes noc dostal poprvé UM a vyspal se malý, i my rodiče.

A k mojí otázce. Nejen, že je umění, aby se malý chytil prsu, ale zároveň mě to šíleně bolí. V nemocnici se na mě vystřídalo nespočet laktačních poradkyň a všechno bylo “šup šup”.. jakmile se malý chytil, tak odcházeli, že jsme byli úspěšní, ale malý se hned po minutě pustil a zase nanovo. Samozřejmě mi bylo řečeno, že kojení nesmí bolet.. a já jsem opravdu nezažila bezbolestné přisátí. Mám také menší bradavky, že malý se asi ani nemá pořádně čeho chytit.

Nemáte prosím někdo stejnou zkušenost? Případně typ, jak dál úspěšně kojit?
Jsem nešťastná z toho, že by malý skončil na UM, když své mléko mám.

P. S. Z nemocnice nás pustili po dobrání antibiotik a kdy jsem jeden den úspěšně (ikdyž bolestně) kojila a malý nabral na váze. Ale ani nevím, jak správně kojit.
V našem městě jsou dostupné laktační poradkyně hlavně ty z nemocnice, se kterýma už jsem se potkala a to nevím, jak by mi pomohli, když se na to s prominutím už tehdy vykašlali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15995
25.11.23 13:54

Hele ono to a zacatku ale trochu bolet muze, nez si prsa zvyknout, takze pokud to neni nesnesitelne, tak bych to uplne neresila. Aspon ja to tak mela u obou deti a kojila jsem dohromady temer 3 roky. Je dulezite, aby nabral vic nez bradavku a nedochazelo k nejakemu praskani a krvaceni a tak. Koukni na stranky mamily, je tam hodne informaci, kdyz nemas nikoho schopneho v okoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35594
25.11.23 13:55
@saskiee1 píše:
Ahoj maminky,
už jsem celkem zoufalá. Mám 17ti denního chlapečka a náš rozjezd nebyl moc veselý (žloutenka, novorozenecká sepse). Dva týdny v nemocnici.. kdy malý nechtěl tahat z prsu, protože byl nejprve unavený a pak bojoval s nemocí.
Mlíčko jsem odstříkávala a byl krmený z lahvičky a pořád jsem se snažila přikládat. Když se mu přihoršilo, tak dostal na jeden den sondičku do žaludku a od té chvíle se to zlepšilo. Vypil z lahvičky více ml aktivně a také se už přisál.

Momentálně jsme 3 dny doma.. mléka mám hodně, někdy se malý přisaje a vydrží klidně 30-45 minut, jindy se ne a ne chytnout. Dokrmovala jsem odstříkaným mlékem, ale už jsem to nedávala. Dnes přes noc dostal poprvé UM a vyspal se malý, i my rodiče.

A k mojí otázce. Nejen, že je umění, aby se malý chytil prsu, ale zároveň mě to šíleně bolí. V nemocnici se na mě vystřídalo nespočet laktačních poradkyň a všechno bylo “šup šup”.. jakmile se malý chytil, tak odcházeli, že jsme byli úspěšní, ale malý se hned po minutě pustil a zase nanovo. Samozřejmě mi bylo řečeno, že kojení nesmí bolet.. a já jsem opravdu nezažila bezbolestné přisátí. Mám také menší bradavky, že malý se asi ani nemá pořádně čeho chytit.

Nemáte prosím někdo stejnou zkušenost? Případně typ, jak dál úspěšně kojit?
Jsem nešťastná z toho, že by malý skončil na UM, když své mléko mám.

P. S. Z nemocnice nás pustili po dobrání antibiotik a kdy jsem jeden den úspěšně (ikdyž bolestně) kojila a malý nabral na váze. Ale ani nevím, jak správně kojit.
V našem městě jsou dostupné laktační poradkyně hlavně ty z nemocnice, se kterýma už jsem se potkala a to nevím, jak by mi pomohli, když se na to s prominutím už tehdy vykašlali.

Kojení ze začátku bolí. Fakt by to chtělo dobrou laktační poradkyni, klidně i někam dojet a hlavně nedokrmovat lahvičkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
25.11.23 14:09

Mě kojení první měsíc bolelo, s druhým dokonce strašně. Než si ty bradavky zvykly. Pak jsem kojila dlouho a bez problémů. Menší bradavky by neměly vadit, dítě by se mělo prisavat na celý dvorec - není to váš problém? Zkus vzít prso za dvorcem mezi palec a ukazováček a zmáčknout jej a tím dostat do pusy dítěti správně. A zkusit přiložit dřív, než se začne rozčilovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18579
25.11.23 14:11

Unorvnihi me to bolelo tak týden a u druhého jsem trpěla víc jak půl roku. A bolí me to až doposud a to má 1,5 roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
25.11.23 14:11
@JancaS84 píše:
Kojení ze začátku bolí. Fakt by to chtělo dobrou laktační poradkyni, klidně i někam dojet a hlavně nedokrmovat lahvičkou.

Bohužel kdyby malý nedostal lahvičku, tak by skoro nejedl a vrátili bychom se zpět do nemocnice na sondičku. Po propuštění z nemocnice jsem šla na kontrolu k pediatričce a už mi tím vyhrožovala, protože malý spadl vahou.

Trapná otázka, ale jak dlouho trvá to zezačátku? :oops:
Protože kdybych měla trpět další 2 týdny, tak to asi nedám. Jsem hrozná bolístko a celkově porod byl šílený trauma, že ani nechci další děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18579
25.11.23 14:13
@saskiee1 píše:
Bohužel kdyby malý nedostal lahvičku, tak by skoro nejedl a vrátili bychom se zpět do nemocnice na sondičku. Po propuštění z nemocnice jsem šla na kontrolu k pediatričce a už mi tím vyhrožovala, protože malý spadl vahou.Trapná otázka, ale jak dlouho trvá to zezačátku? :oops:
Protože kdybych měla trpět další 2 týdny, tak to asi nedám. Jsem hrozná bolístko a celkově porod byl šílený trauma, že ani nechci další děti.

Jestli se citis na to dam um tak ho klidně dej. Někdo chce kojit a překoná to.
Kamarádka se trápila s oběma detma a proste asi po měsících dostali flasku a všichni spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
25.11.23 14:14
@Villanelle píše:
Mě kojení první měsíc bolelo, s druhým dokonce strašně. Než si ty bradavky zvykly. Pak jsem kojila dlouho a bez problémů. Menší bradavky by neměly vadit, dítě by se mělo prisavat na celý dvorec - není to váš problém? Zkus vzít prso za dvorcem mezi palec a ukazováček a zmáčknout jej a tím dostat do pusy dítěti správně. A zkusit přiložit dřív, než se začne rozčilovat.

Děkuji, zkusím.
Já malýho jakoby narvu na to prso, když má doširoka otevřenou pusinku a natahuje se. Přijde mi, že pak sevře ty čelisti až u bradavky a cucá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
25.11.23 14:18
@saskiee1 píše:
A k mojí otázce. Nejen, že je umění, aby se malý chytil prsu, ale zároveň mě to šíleně bolí. V nemocnici se na mě vystřídalo nespočet laktačních poradkyň a všechno bylo “šup šup”.. jakmile se malý chytil, tak odcházeli, že jsme byli úspěšní, ale malý se hned po minutě pustil a zase nanovo. Samozřejmě mi bylo řečeno, že kojení nesmí bolet.. a já jsem opravdu nezažila bezbolestné přisátí. Mám také menší bradavky, že malý se asi ani nemá pořádně čeho chytit.Nemáte prosím někdo stejnou zkušenost? Případně typ, jak dál úspěšně kojit?
Jsem nešťastná z toho, že by malý skončil na UM, když své mléko mám.

Tohle není pravda. Kojení bolet ze začátku může opravdu hodně. Menší bradavky nevadí, chytne si dvorec. Jak časem poroste a bude mít větší sílu k sání, půjde vám to lépe. Jestli chceš kojit, tak to nevzdávej a nedávej UM. Na druhou stranu si nenechej ty bradavky rozkousat 45 min kojením, to je moc dlouho a to efektivní sání je jen část toho času. Chtělo by to si pozvat domů laktační poradkyni, která se ti bude věnovat v klidu. Ono chce to kojení čas s mimčem se sehrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
25.11.23 14:32
@meduzza píše:
Tohle není pravda. Kojení bolet ze začátku může opravdu hodně. Menší bradavky nevadí, chytne si dvorec. Jak časem poroste a bude mít větší sílu k sání, půjde vám to lépe. Jestli chceš kojit, tak to nevzdávej a nedávej UM. Na druhou stranu si nenechej ty bradavky rozkousat 45 min kojením, to je moc dlouho a to efektivní sání je jen část toho času. Chtělo by to si pozvat domů laktační poradkyni, která se ti bude věnovat v klidu. Ono chce to kojení čas s mimčem se sehrát.

Děkuji za komentář a rozumím. Jen ho nemůžu nechat hladového, jak kvůli sobě, když vidím, že je vzhůru a žužlá do prázdna a zároveň by nás poslali zpět do nemocnice na sondičku do žaludku.
Kouknu, jestli nějaké laktační poradkyně u nás dochází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1774
25.11.23 14:47

@saskiee1 mě prsa bolely že začátku fakt fest, do toho jsem ještě asi 5× měla ucpaný mlékovod a to teprve byla bolest. Já to nevzdala a to jsme měli fakt těžký začátek. Malý neměl ani 2 kg, neměl sílu sát, problémy s glykémií. Já odsávala a krmila svým mlékem. Poprvé se správně přisál po měsíci, ale pořád nebyl schopný si vysát dostatečně, takže jsem dokrmovala odsátým. Na plné kojení jsme přešli ve 3 měsících a jsem ráda, že jsem to nevzdala. Jo a že začátku byl na prsu klidně hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.11.23 15:58

Tak ale dítě se nechystá na bradavku.
Já bych si prošla seznam LP z Mamila a co nejdříve si někoho pozvala. Případně se podívej na jejich videa.

• Citovat
  • Upravit
35594
25.11.23 16:05
@saskiee1 píše:
Bohužel kdyby malý nedostal lahvičku, tak by skoro nejedl a vrátili bychom se zpět do nemocnice na sondičku. Po propuštění z nemocnice jsem šla na kontrolu k pediatričce a už mi tím vyhrožovala, protože malý spadl vahou.Trapná otázka, ale jak dlouho trvá to zezačátku? :oops:
Protože kdybych měla trpět další 2 týdny, tak to asi nedám. Jsem hrozná bolístko a celkově porod byl šílený trauma, že ani nechci další děti.

Dokrm ano, ale ne z lahvičky jestli chceš kojit. Dává se třeba stříkačkou přes malíček aby se stimuloval sací reflex.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
25.11.23 16:08
@saskiee1 píše:

Hele vic jak dva tydny to nejspis bude, lhat to nebudu…klidne sestinedeli…ale pokud ti zuzla jen bradavku, tak se prisava blbe a boli to 100× vic. Takze jeste bych zkusila bud to vypozorovat sama, nebo sehnat fakt dobrou laktacni, a rozhodnout se pak.
Zkus kojit v pololehu na zadech, ono to vypada divne, me vzdy prislo, ze se tomu diteti musi prisavat hur, ale nejakym zvlastnim zpusobem to zvykne fungovat tak, ze se paradoxne chytne lepe. A jak uz je zmineno, velikost bradavek je sumak, prave ze jen za ne cucat nesmi, jestli ty mensi nejsou i vyhoda? To popravde netusim, ale musi proste brat i ten dvorec, jinak se budes trapit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
25.11.23 18:36
@saskiee1 píše:
Děkuji, zkusím.
Já malýho jakoby narvu na to prso, když má doširoka otevřenou pusinku a natahuje se. Přijde mi, že pak sevře ty čelisti až u bradavky a cucá.

To je pak špatně no. Měl by právě mít v pusince skoro celý dvorec, neměl by se kojit za bradavku. I pro to, aby mu mléko teklo, je potřeba stimulovat dvorec. Zkus ten „chvat“ a dej vědět, jestli se vám to povedlo. Taky jsem s prvním byla nějakou dobu dost ztracená a ve stresu z toho, protože s nemocnicnimi laktačními (na šestinedělí) mám stejnou zkušenost, jak ty. Ale pak jsem šla do stejné nemocnice přímo do laktační poradny, zadanku mi dala pediatra, a tam byly naopak velmi milé, bylo to příjemné, byla jsem tam asi hodinu, hodně mi toho ukázala, různé polohy a triky… tak možná zkusit tuhle cestu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová