Dotace na opravu státem chráněné památky

108
14.2.23 19:39

Dotace na opravu státem chráněné památky

Dotaz - je tu někdo, kdo získal dotaci na rekonstrukci např. střechy či oken u starého domu vedeného jako chráněná památka? Jak to probíhalo? Co bylo vše třeba zařídit? Vím, že památkáři jsou jako psi a jdou pak i po nejmenších detailech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
80055
14.2.23 19:45

Myslím, že je nejlepší zajít na stavební úřad, kde vědí, zda je vůbec nějaký dotační titul vyhlášeny. A jaké jsou požadavky. Ale upřímně moc bych si od toho neslibovala. Ty částky, které jednotlivé obce mají, jsou velmi malé. Takže ta dotace klidně dělá třeba jen třicet tisíc. Což nestačí ani na restaurátorské očištění jednoho kamenného ostění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15840
14.2.23 20:06
@Otosice píše:
Dotaz - je tu někdo, kdo získal dotaci na rekonstrukci např. střechy či oken u starého domu vedeného jako chráněná památka? Jak to probíhalo? Co bylo vše třeba zařídit? Vím, že památkáři jsou jako psi a jdou pak i po nejmenších detailech.

Je to různé, rodinná příbuzná rekonstruovala střechu dle podmínek památkářů a v podstatě nikoho nakonec nezajímalo, jestli použila tu správnou, drahou a obtížně sehnatelnou krytinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20896
14.2.23 20:21
@Otosice píše:

Dotace? To silně pochybuju. Musíš si zjistit, jestli je něco takového vůbec vypsaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80055
15.2.23 07:26

@Zumpa Tak to měla příbuzná kliku. Zejména když měla dotaci. To by byl u nás cambus jako blázen.
Ani nevím, jestli teď nějaké dotace vůbec jsou vypsané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2404
15.2.23 07:42

My teď zrovna čekáme, zda nám přiklepnou dotace na nová okna v investičním panelákovém bytě. Ale zařizuje to zástupce vlastníků, je nás víc. My jsme ale měli problémy právě s památkáři, okna už potřebujou dávno vyměnit, ale oni nám v tom bránili. Zdá se, že okna, která by se líbila památkářům, už se nevyrábí a pokud by se měla vyrobit na míru, bylo by to příliš drahé. Dvěma majitelům došla trpělivost a dali si tam vlastní okna, teď se snad soudí, či co. Tak uvidíme, jak to dopadne. Ten zástupce mi říkal, že pokud by nedopadla dotace, tak alespoň vyjedná hromadnou slevu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15840
15.2.23 07:49
@inkakřivák píše:
@Zumpa Tak to měla příbuzná kliku. Zejména když měla dotaci. To by byl u nás cambus jako blázen.
Ani nevím, jestli teď nějaké dotace vůbec jsou vypsané.

Asi mám na podobné úředníky „štěstí“, byl jsem např. svědkem toho, že při kontrolách dotací na nějaké IT projekty úředníci ani nevěděli, co mají kontrolovat. Byli spokojeni, že tam jsou samolepky s logem EU - v prostorách, kam vstoupí jeden člověk jednou za půl roku to fakt dává smysl :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80055
15.2.23 07:56

Možná jo. Já se celý život motala v MPR, pak nějaké ty zóny, baráky památky, nějaké ty kostely a tak. Takže špeky typu rozkleslit barokní okno s vyznačením nahrazovaných dřevěných částí - odkud pokud. A že to sakra hlídali. Ale s láskou vzpomínám na jednoho památkáře, který byl skutečně odborník, a krásné se s ním jednalo. Když už řekl ne, takto ne, tak si uměl sednout s tužkou v ruce a společně hledat řešení, jak ano. Ten po něm uměl jen to ne. Ale neuměl ani říct požadavky. Ten první měl i znalosti cen. To byl fakt chlap třída. Škoda ho, ten umřel nejmíň o padesát let dřív než měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
15.2.23 15:45
@Cenarius píše:
Dotace? To silně pochybuju. Musíš si zjistit, jestli je něco takového vůbec vypsaný.

Ale ano, takové dotační programy existují. Bohužel je to na dlouhé lokty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
15.2.23 15:50
@Zumpa píše:
Je to různé, rodinná příbuzná rekonstruovala střechu dle podmínek památkářů a v podstatě nikoho nakonec nezajímalo, jestli použila tu správnou, drahou a obtížně sehnatelnou krytinu.

Tak to já mám právě odevšad opačné informace. Ale je to jen vždy „jedna paní povídala“, nikdy jsem nemluvila s někým konkrétním, kdo tohle osobně řešil. Například jsem se setkala s histourkou, že jeden známý známého rekonstruoval okna na staré památkově chráněné chalupě, navíc v památkové zóně. Firma ale na nějakou část uchycení či co, použila vruty místo hřebíků, které zachovávají staré postupy i vzhled. Po kontrole památkářů museli místo vrutů skutečně použít hřebíky, jinak by měli útrum.
Proto mě zajímá, jestli je tu skutečně někdo, kdo si tímto konkrétně prošel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24817
15.2.23 16:00

Hodně lidí na fcb utvořilo skupiny typu Opravy starých ruin/památek svépomocí apod.
mrkni na ty nejaktivnější a přidej se.., dost to tam hlavně chlapi řeší ohledně SÚ, památkářů, matrošů apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80055
15.2.23 18:48

@Otosice Ale to ti nikdo konkrétně neřekne, protože co památkář, to jiný názor. Ovšem moje zkušenost je, že pokud dostane stavebník dotaci, tak skutečně ta kontrola je taková, jak píšeš. Opravdu si hlídají každý hřebík. Pokud opravujeme památkový objekt bez použití dotace, pak bývají benevolentnější.
A moje zkušenost - žádosti o dotace se dávají většinou do konce ledna, pak už to nemá cenu. Stejně se jich sejde tolik, že se dostane jen na pár žadatelů. No ale zkusit můžeš. Jen fakt počítej s tím, že když po tobě bude chtít památkář použít třeba deset let uložené hašené vápno, tak si ohlídá, abys ho opravdu použila, pokud to půjde z dotace. ( I tento požadavek jsme měli).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24665
15.2.23 20:11

Napište mladému Stropnickému, ten má zámek. Dotace získat určitě lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí