Dotaz na švadlenky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4523
13.5.19 21:49
@Anonymní píše:
@chaela posílám foto, do města pro záplatu se ted ani nedostanu, manžel je potřebuje na zítra

Tak pokud nemáš záplatu, tak je to asi jasný. Zašij to. Zkus najít barevně co nejpodobnější nit. I tak to půjde vidět, ale u tohoto typu kalhot to dle mě fakt nevadí. Pokud by to bylo hodně vidět nebo to manželovi vadilo, můžeš zítra koupit tu záplatu, ale ta vidět půjde taky. Záleží, co se mu bude líbit víc. Každopádně jestli v nich zítra musí jít, prostě to zašij a vzhled řešte až dodatečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
12.6.19 12:05

Holky, které šijete z úpletu, mám dotaz. Ušiju ho i bez overlocku? Nebo se to bude kroutit a nepůjde to začistit? Popř. má někdo tip jak to šít na klasickém stroji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079
17.10.19 16:30

Holky, moc sit neumim, zatim jsem max obsila zavesy nebo usila povleceni do postylky. Chtěla bych zkusit neco z upletu, ale nevim jestli mam na to vhodny stroj - pry potrebuju elasticky steh. Nemam uz papiry od stroje a proto prikladam foto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
17.10.19 16:41

Myslím, že elastický steh nemáš. Ten vypadá úplně jinak. Zkusím nafotit na svém stroji. Je sice od jiné značky, ale oznaceni typu stehů by mělo být shodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6735
17.10.19 17:04
@Anna85 píše:
Holky, moc sit neumim, zatim jsem max obsila zavesy nebo usila povleceni do postylky. Chtěla bych zkusit neco z upletu, ale nevim jestli mam na to vhodny stroj - pry potrebuju elasticky steh. Nemam uz papiry od stroje a proto prikladam foto.

Máš tam několik elastických stehů. Stáhni si manuál z internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
17.10.19 17:09

Pružné stehy jsou ty v té druhé řadě. Zkusila bych sešít klasickým cik cak stehem, mělo by to také jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
17.10.19 17:10

Úplet se na obyčejném stroji šije trikrokym rovným stehem a zacistuje cikcakem. Chcete-li se šití z úpletu věnovat víc, šít třeba i teplakovinu, kupte si raději overlock. Švy vypadají mnohem líp a také vám ulehčí práci, navíc se přebytečná látka rovnou odřeže. Jinak jak píšou holky, najděte si manuál na netu, já na fotce vidím jen jednoduchý steh a cikcak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1650
17.10.19 19:14

Půjde to určitě. Šila bych buď hustším cikcakem, nebo tím V---V---V. Záleží taky jaký je to úplet a co z něj bude. Jestli něco volného, tak to můžeš sít i normálně rovnostehem. Treba i čepice z teplakoviny se dá ušít rovnostehem, latka se nepáře a pruží to trochu i díky tomu jak je látka silná. Pružný steh je potřeba jen tam, kde se latka napíná, aby to netáhlo a nepraskalo, když si třeba sedneš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
17.10.19 20:54

@Anna85 steh přímo na pružné materiály nemáš. Dá se sit těma variantama cik-caku, ale nebude to ono. Látka se bude tahat, okraj vlnit. Vem staré tričko třeba a zkoušej a uvidíš. Na siti jemných leginek to nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1650
17.10.19 21:38

Zrovna ze starého trička bude skoro všecko vypadat blbě… Volila bych něco menšího na začátek, jako čepici, jednoduché tepláčky, koupila bych nějaký pevnější materiál, který se nekroutí (ne viskózu, bavlnu ano - teplákovinu nebo kvalitní úplet). I když nebude šití dokonalé, tak ta nová látka vám udělá efekt a budete mít radost, že jste ušila něco hezkého. Vlnité šití vám malinko doladí žehlička. Přešívání nikdy tak dobře nevypadá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079
17.10.19 21:49

Dekuji za rady :D.
Novy stroj urcite porizovat nebudu, pac to mam opravdu jen pro sebe, obcas kdyz se mi chce. Takze to vyzkousim, mam nejaky uplet doma. Diky a hezky vecer! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
25.6.24 11:38

Rovnostehem to jde

Mám průmyslový šicí stroj, který šije pouze rovnostehem. Zpočátku jsem si dělala starosti, jestli na něm budu moct šít pružné látky (úplety), ale jde to úplně v pohodě. Je totiž třeba si uvědomit, že i rovnosteh je klikatý (sice ne horizontálně, nýbrž vertikálně, uvnitř látky) a tudíž alespoň mírně pružný - zcela rovný steh neexistuje. A čím tlustší jsou sešívané látky, tím je „vertikální cikcak uvnitř látky“ delší a tím je steh tudíž pružnější.

Pokud chcete šít rovnostehem co nejpružněji, zvolte si hodně krátký steh, čímž maximalizujete onen „vertikální cikcak“ uvnitř látky. Látku v průběhu šití je také možno mírně natáhnout, ale opravdu jen mírně, aby to potom nevypadalo ošklivě.

Podle mých zkušeností se tedy rovnostehem dá ušít téměř všechno s výjimkou overlockových kontextů. Jinými slovy, když krejčí opravdu ví, co dělá, dokonale si vystačí s rovnostehem a overlockem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat