Dotaz na věřící

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
6.10.25 20:54

Dotaz na verici

Dobry den. Asi hloupy dotaz, ale vicekrat premyslim nad tim, jak vlastne vnimaji viru napr. krestane nebo klidne jakekoli nabozenstvi. Jsme ateisti, ale par vericich znam a taky obcas kostel navstivime, popr. se zucastnime nejake akce, treba Noc kostelu nebo Mse Svata… a pokazde premyslim, jestli verici lide opravdu veri v pribehy v bibli, v Jezise atd. Proste v to, co se v kostelech rika. Nebo je to zivotni styl a berou to s nadhledem, proste jak to opravdu vnimaji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76118
6.10.25 20:59
@Anonymní píše: Více

tak věřící tomu samozřejmě věří, jinak by nebyli věřící

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1178
6.10.25 21:06

Me by zajímalo, jestli věřící žiji nějak víc “morálně” než nevěřící.
Pode mých zkušenosti věřící (myslím křesťany) moc to jejich desatero nedodržuji. Takze bud v to nevěří a nebo věří, ze jim bůh odpustí.
Ale možná mám jen špatné zkušenosti.

Příspěvek upraven 07.10.25 v 11:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76118
6.10.25 21:08
@TaLucie píše: Více

také mám s věřícími špatné zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3046
6.10.25 21:16
@stinga píše: Více

Tak ti věřící mohou být pouze pokrytci, zlí špatní lidé, kteří se náboženstvím ohánějí a používají ho jako zástěrku, mimikry, že oni nejsou špatní, oni přece VĚŘÍ. Jsem křesťanka, spíš formálně, křtěná já i děti a se spoustou věcí, dogmat, příběhy se neztotožňuji. Věřím ve vyšší moc, sílu, která všechno řídí a která mi pomůže, když si to hodně přeji a potřebuji. Možná je to pro mě motor, jak si ty dobré věci a štěstí sama nevědomky přitáhnout do života. Jsem zvyklá se pomodlit, poprosit Boha o pomoc, když je mi ouvej, ale nejsem praktikující ortodoxní křesťan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16182
6.10.25 21:17

Kolik věřících dělá věci, co dělat nemají. Zajdou na zpověď a jedou nanovo, ale jsou hrozně věřící :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia

@TaLucie @stinga

To je jak kdybyste rekly, ze mate spatnku zkusenost s muži,… nebo treba se Španěli (nevim, jak me to anpadlo).

Hele, vira je osobni. Pro me je dobrym filtrem to, jestli mi nekdo svoji viru cpe nebo se to, ze veri a chodi do kostela, dozvim vlastne omylem.

Je hodne dulezity, jestli jsou verici kvůli tomu, ze v tomv vyrostli, nebo k te vire dosli sami v dospělosti. Za me je tam obri rozdil v kritickem mysleni.

Je to jak s cimkoliv jinym, nekdo je fakt hodně morální, ale fakt te nenapadne, ze je to kvuli vire, dalsi ma nejakou radoby moralni nadrazenost, a někdo je proste h*jzl i kdyz he sebe dělá věřícího.

V mym okoli z tech co znam, jsou verici fakt vyrovnani srovnani lidi. Ale presne, dosli si k tomu sami v dospelosti, jsou vzdělani, hodně se orientuji i v historii náboženství, takze to je asi o necem jinem.

Špatnou zkusenost mam s věřícími, našimi východními sousedy. To je neuveritelna přetvářka a fanatismus.🤮 🤢

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
@Dahlia0409 píše: Více

Znáš je? Ja treba ne, no…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.10.25 21:20

Ja je znam jen okrajove, nikdy jsem se neodhodlala zeptat narovinu, jestli opravdu veri. Je to pro me nepochopitelne, ze treba lide s vyssim IQ opravdu veri tomu, co se tam rika/pise v bibli. Takovi lide preci chapou vyznam vedy…? To, ze se jim rika verici nemusi automaticky znamenat, ze tomu veri, ale ze treba inklinuji k desateru a jsou proste moralne zalozeni, ale chapou, ze zbytek je smysleny (vim, bruslim na tenkem lede). Proto je dotaz mireny hlavne na verici primo. Ale samozrejme diskutujte kdokoli.

• Citovat
  • Upravit
76118
6.10.25 21:35
@Anonymní píše: Více

já třeba nechápu státy, kde většina obyvatel věří - Amerika, Slovensko, Polsko - vždyť je to absurdní, ale nebudu to tady rozebírat víc, nechci se o tom hádat,
když jako nevěřící - já jsem pokřtěný křesťan s prvním svatým přijímáním - musím jít do kostela na mši, a poslouchám ty šílené nesmysly, co tam farář čte a říká, tak nechápu, fakt nechápu - vždyť tam chodí i vzdělaní lidé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76118
6.10.25 21:37
@andrasteia píše: Více

já ano, psala jsem v jedné Uzavřence špatné zkušenosti naší rodiny s faráři a s takovými těmi křesťany, co jsou v kostele pečení vaření a jsou to nejhorší skety,
některé se tam i urazily, tak raději končím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
821
6.10.25 21:39

Já třeba věřím jsem jen ne fanaticky a určitě se neztotožnuji se vším. Věřím v Boha a sílu vesmíru a bla bla bla. Dělám věci co by se neměli mám ráda hororcore a prasárny. Děti jsou pokřtěný a já si občas do Kostela Zajdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.10.25 21:42

Prave. A me vzdycky bezi hlavou. Opravdu tomu soused, ktery uci na gymnaziu veri? Fakt vsichni, co tady jsou, se z temito,,kecy,, ztotoznuji? Nejakym zpusobem me to mozna do kostelu tahne, i k nejake vire, ale pokazde, kdyz tam posloucham ty recitace z bible apod. tak si rikam, ze to je uplne mimo a za techto podminek se mezi verici vubec nemohu radit.

• Citovat
  • Upravit
15717
6.10.25 21:45

Já teda taky…
No, on opravdu není věřící jako věřící nebo alespoň se tak nechovají a ani bohužel nijak neprojevují.
Znám i takové, kteří jsou vyčůraní jak díra do sněhu a dokáží si hrát na chudáky, jen aby mohli parazitovat na druhých, o kterých moc dobře vědí, že mají „zlaté” srdce.
No, jednoduše řečeno, jsou zkrátka už od přírody dobráci.
Já když to vidím nebo se o tom dozvím, tak mi z toho vždycky rostou facky na rukou. :cert:
Jsou prostě tací, kteří se nijak neštítí zneužít lidské důvěry a dobroty. Ještě navíc ve jménu pana Boha.
Konkrétně já, jsem ateistka, ale mám v příbuzenstvu právě takové hodné lidi, kteří i kdyby se snad měli rozdat, tak to udělají. Protože to berou jako, že vykonávají dobré skutky a ti vykutálení lidé, kteří si hrají na věřící, si to samozřejmě zaslouží. Přitom nevidí, jak je jen prachsprostě využívají. :cert:
Už mě chytá zase vztek, protože to je opravdu nad moje veškeré chápání. Ale, je to jejich přesvědčení a nemluvím jim do toho, i když mě to opravdu mrzí, jak se nechají druhými jakkoliv využívat.
To je jen můj osobní názor a hlavně zkušenost díky mým rodinným blízkým.
Doufám, že jsou i jiní, kteří jsou alespoň k ostatním věřícím upřímní a svoji víru berou tak, jak je jim určena. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat