Dotaz na věřící
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Jsem věřící - muslimka.
Samozřejmě, že tomu, co se píše v Písmu věříme. My uznáváme jako jediné, lidmi nepozměněné a poslední Boží zjevení - Korán. Každý muslim ho považuje za bezchybné, dokonalé Boží slovo od prvního do posledního slova. Znám spousty praktikujících věřících, kteří se skutečně snaží zákony a pravidla dodržovat - 5× denně modlitba, půst, pohl. styk pouze v manželství, žádný alkohol a drogy, pomáhání ostatním,.. (Teď se nebavím o pokrytcích, kteří se prohlašují za muslimy, ale jen proto, že se narodili do muslimské rodiny nebo v muslimské zemi a mají to někde napsané na papíře, jinak o Islámu nevědí vůbec nic a vesele hřeší nebo prohlašují něco jako,,tady mě Bůh nevidí, tady můžu dělat co chci" a podobně
…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše: Více
Já ti nevím… ve svém okolí mám lidi, co to mají „nadiktované“ od rodičů. Něco papouškují, ale možná ani neví co… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aries6 píše: Více
i v dospělosti? nemají vlastní názor?
moji rodiče oba byli vychovaní ve víře, matčini rodiče byli hodně bigotní, a matka sama chtěla vystoupit kvůli těm špatným zážitkům z církve, pak se na to vykašlala, že se tím nebude zabývat, otec také nevěří
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše: Více
Právě, že dospělí… byla jsem svědkem hovoru (neposlouchám cizí hovory, ale tohle se nedalo přeslechnout), jak cca 35 letá matka dvou dětí, diktuje své matce, zda splnili vše, co se patří na Velikonoce - mše, zpověď a tak.
A pak znám jednu dospělou, která si tu víru převrací, jak se jí to hodí… to mě občas lehce dráždí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem z věřícího prostředí- myslím, že doslova tomu nikdo nevěří - Bible není historická ale filosofická kniha, kterou napsali před fakt dlouhou dobou a je potřeba na to hledět v širším kontextu - kdo to psal, proč, kdy, jaké bylo smýšlení lidi tehdy, jak na příběhy hledět dnes. Ač staré, jsou paradoxně velmi aktuální, nátura lidí se velmi nemění a lze se z toho efektivně poučit. To k té bibli… stručně.
Jinak ano, věří, že Kristus vstal z mrtvých.
Zkus si přečíst Budete jako bohové. To je interpretace Bible směřující k ateismu.
Více se mi teď večer psát nechce.
Snad jen, lidi potřebují nějaké rituály. Zbaví se křesťanství, najdou si něco jiného. Kolik ateistů pálí svíčky na hřbitově… kolik ateistů si staví provizorní oltář na louce, aby se vzali. Atd. Potřebují to. Je to lidská přirozenost, lpět k rituálům. Kdo je pověrčivý, tíhne ke katolictví. Čeští protestanti jsou na liturgii a pověry skoupí…
Nevím, jestli jsem ještě věřící. Hodně mi to dává i dnes. Co říká Ježíš je v podstatě kognitivně behaviorální teorie, akorát to máš zadarmo. ![]()
Jsem původně evangelík a na české bratry jsem svým způsobem hrdá. Mám k tomu blízko, ke Komenskému a tak. Miluju podorlicko, podštejn, růžový palouček, brandýs, nějakým způsobem se cítím být součástí, nějaká identita, nebo co.
Reálně - spousta věcí mi v církvi vadí. Rétorika určitých církví, s katolickou nesouzním vůbec atd. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: VíceŘekla bych, že to dělají čistě vědomě a záměrně. A to podle mě znamená, že je to vlastně i jejich povahový rys. Protože, kdyby nechtěli, tak se budou chovat úplně jinak. A s tím nemá žádná taková víra nic společného. Oni zkrátka už moc dobře vědí, od koho a co můžou očekávat.
Já jsem třeba taky hodná…
Když můžu, tak pomůžu a když vím, tak poradím. Ale zase mám naštěstí v sobě nějaký vnitřní radar nebo spíš zdravý rozum a dokážu hodně rychle rozpoznat, kdo opravdu potřebuje pomoc, ať už finanční nebo jakoukoliv…
Ale, aby ze mě někdo dělal blbku a chtěl mě jen sprostě využívat, tak to by fakt nepochodil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aries6 píše: Více
Taky si myslím…
Třeba můj syn má kamaráda, který má věřící rodiče, ale nijak se to u něj na venek neprojevuje.
Je v té víře od narození vychovávaný, ale jinak nic víc. I když je to teda hodný a slušný kluk. To je pravda. ![]()
Ale otázkou je, jestli je to vírou nebo spíš výchovou rodičů. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Černá Madonna píše: Více
Tohle je o lidech jako takových. Věřící se nemusí rovnat hodný a spravedlivý a obráceně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohužel je hodně „typů“ věřících. Já třeba věřící jsem. Patřím pod Církev bratrskou a v chování nesouhlasím ani s některými ze svých „bratří a sester“, jak se říká.
Vždycky je to i o povaze konkrétního člověka. Znám mírumilovné, úžasné křesťany, ale znám i takové, u kterých se stydím za to, že „sdílíme stejnou víru“.
Někdo tu psal, že je důležité koukat i na kontext v jakém byly knihy Bible napsány, a s tím 100% souhlasím. Starý zákon je prostě psaný za dob útěků, utiskování, úpadku, proroků, válek, bitev, „zub za zub“ etc etc.
Já věřím, že Bůh je a že dělá zázraky. Ale není to tak, že by byl nějaký automat na modlitby. Jako že se pomodlím a automaticky to dostanu. To určitě ne.
Myslím, že všechno má svůj záměr, i když ho nevidíme zrovna v tu chvíli. I když u některých věcí mi záměr občas hodně uniká (to jest otázka nemocí a smrti u dětí/mladých lidí etc…)
Já sama na vlastní kůži už pár zázraků zažila, takže to tak prostě mám ![]()
A nerada někomu „cpu víru“ do chřtánu, to ne, nemám ráda když někdo stojí s letáčky nebo chodí dům od domu a „nabírá nové lidi“, o to víc mi právě přijde že pak vzniká víc nechuti a předsudků.
- Citovat
- Upravit
Tak není věřící jako věřící. To že bude něco mezi nebem a zemí, jsem začala chápat na praxi v domově pro seniory a LDN. Ale opravdu jsem uvěřila, až při nehodě, kdy jsem byla na prahu života a smrti…Nebudu tu rozepisovat jak to probíhalo..ale když jsem chtěla nějaké “pochopení a vysvětlení” najít v církvi, nepovedlo se mi to v žádné. Takže já věřím v Boha, ale nevěřím v žádnou církev.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to obrovské spektrum, jako u všeho. Jsem z velice „aktivně“ věřící oblasti, moje rodina je smíšená, já sama jsem se v nějakém životním období o to dost zajímala, ale nakonec jsem dospěla k závěru, že to pro mě není, jednu dobu jsem to zase odmítala úplné, že je to jen pro „blbé,“ pak jsem to taky úplně přehodnotila. Ale jako najdeš lidi, co věří hodně doslovně a fanaticky, lidi, co to berou spíš jako nějaký obecný koncept a vše možné někde mezi tím. Taky mám s části špatné zkušenosti, s takovými, co bych řekla jim je forma důležitější než obsah, jak někdo říkal - dyť co, se vyzpovídám a jedu dál (to ale myslím jde jen u katolíků), a hlavně, že mě všichni vidí v neděli v kostele
Ale tak to rozhodně nejsou všichni…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Mám příbuzné evangeliky, jsou to velmi fajn lidé s nohama na zemi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Otazkou je, jestli to ti vycurani delaji vedome. Mozna je to jejich povahovy rys a jsou presvedceni o tom, ze na takoveto chovani maji pravo.
Proto se i povazuji za verici, nevidi v sobe zadnou chybu. I takovi mezi nami jsou. Mozna to nesouvisi tolik s jejich virou jako spis s jejich osobnosti. Sebereflexe 0.