Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Dnes jsem si byla vyzvednout nové brýle, mám 4.25 dioptrií na dálku. Se dvěma optičkami jsme vybraly rámeček, připlatila jsem za tenčení a ještě úpravu, která skla-plasty nějak víc narovnává, má to vypadat lépe a má to být pohodlnější. Skla jsou trochu užší než ta původní. A teď, co mě trápí:
Když jsem si je nasadila, zjistila jsem, že vidím směrem dolů asi o třetinu méně než s původními brýlemi, dejme tomu o metr méně, prostě abych viděla věci, syna, schody na zemi, musím úplně sklonit hlavu, bradu ke krku, předtím jsem jen sklopila oči. Vidím pod brýlemi, takže nevidím. Optička tvrdí, že je to zvykem, že hloubka brýlí-skel je stejná, ale mně to vadí i při periferním vidění dolů, že vidím horní třetinu zorného pole s korekcí 4 dioptrií a na spodní části jsem slepá. Jsem z toho dost rozhozená, při zkoušení brýlí jsem to nemohla zjistit, protože jsem oba pohledy měla samozřejmě slepé. Pozná to optička, neměla mě upozornit? Jsem z toho docela vedle, brýle byly drahé a já přes ně nevidím. Brýle jsou bezrámkové vrtané. Děkuji předem za vaše rady.
Já nejsem optik, tak neporadím, ale přijde mi že na nové brýle si člověk musí zvyknout. já jsem ted pár let chodila s docela poškrábenejma brejlema, nedávno jsem si pořídila konečně nové a byla jsem z toho celkem rozhozená. Tvar obrouček byl podobný, dioptrie stejné, jen čistá skla ![]()
ale možná jsou užší, než by jsi potřebovala ![]()
Bryle nosim prilezitostne, teda hlavne v aute a pri sledovani televize. Kdyz jsem sla poprve s nima po schodech dolu, malem jsem spadla
smerem dolu jsem byla jak nevidoma. dioprie 2.
Cekam na ostatni ohlasy
@lindakocanska možná fakt zvyk - mi, když poprvé dali cylindrická skla, tak jsem si rozbila hubu na schodech z obchodu - připadala jsem si jak na štaflích, totálně zkreslené vidění - vydrž pár dní, sedne si to.
@martina.se píše:
@lindakocanska možná fakt zvyk - mi, když poprvé dali cylindrická skla, tak jsem si rozbila hubu na schodech z obchodu - připadala jsem si jak na štaflích, totálně zkreslené vidění - vydrž pár dní, sedne si to.
Měla sem to samé, připadala sem si jak po sedmiččce vína ![]()
@geilens píše:
Měla sem to samé, připadala sem si jak po sedmiččce vína
taky tak ![]()
Koukání pod brýlemi je podle mě určitě zlozvyk, teda snad jsem to pochopila správně. Nemáš užší brýle? Sedí ti dobře na nose?
Měla jsem to taky tak, tehdy mě to tak překvapilo, že jsem brýle nezačala v podstatě nikdy nosit a zůstala u čoček. Kdybych si někdy nechala dělat jiné brýle, tak si koupím asi co největší, aby ta část, kde nevidím, byla co nejmenší. Neumím si vůbec představit, že bych v těch brýlích měla třeba řídit.
Přidávám se. Úplně stejná zkušenost. Bežně nosím čočky, brýle jen občas, dioptrií mám 6. S každýma novýma brejlema mám problém sejít ze schodů
Posledně jsem z rámečků přecházela na vrtaný a to bylo něco, jsem měla fakt pocit, že jsou „špatný“. Teď už je nosim normálně, ale prostě to koukání je přes brejle vždycky jiný než s čočkama, takže se snažim doma ty čočky nenosit tolik, abych si neodvykla
Jo, a často se mi stává, že dokud si nevezmu ráno místo brejlí čočky, tak nejsem tak nějak úplně na 100% probraná ![]()
Jsem z oboru - oční optička…takže ti mohu poradit. Kolik jsi měla DPT před těmito brýlemi? A po jaké době máš nové brýle?
Omlouvam se za OT, ale chci si nechat delat nove bryle a mela bych mit narok na slevu na obruby. Musim kvuli tomu k ocni nebo mi to muzou vypsat i v optice kde mi budou merit zrak? Diky ![]()
@Stensa píše:
Omlouvam se za OT, ale chci si nechat delat nove bryle a mela bych mit narok na slevu na obruby. Musim kvuli tomu k ocni nebo mi to muzou vypsat i v optice kde mi budou merit zrak? Diky
Pokud je to optika, kde mají i očního lékaře nebo optometristu, který píše recepty na brýle, není problém to vyřídit v optice. Jinak musíte nejdříve na oční, kde Vám zrak změří a recept napíšou.
Měla jsem 4 dioptrie už 15 let. Problém je v tom, že se mi strašně zúžilo zorné pole zespod, nevím, jak to popsat, prostě vidím dolů pod brýlemi, takže nevidím. Teď píšu a dívám se na klávesnici pouze očima dolů, v nových brýlích musím sklonit hlavu až nepřirozeně ke krku- prostě nadoraz, abych viděla přes ně, ne pod nimi. Když jsem v optice seděla na židli, podívala jsem se na syna, který si hrál pode mnou na zemi na koberci a to, co jsem předtím viděla skloněním očí teď vidím jen s bradou na prsou. Přitom optička tvrdí, že hloubku mají stejnou a že je to zvyk.
Brýle nosím od 15 let běžně celý den, ráno nasadím, večer sundám. Je mi 36.
@lindakocanska píše:
Ahoj. Dnes jsem si byla vyzvednout nové brýle, mám 4.25 dioptrií na dálku. Se dvěma optičkami jsme vybraly rámeček, připlatila jsem za tenčení a ještě úpravu, která skla-plasty nějak víc narovnává, má to vypadat lépe a má to být pohodlnější. Skla jsou trochu užší než ta původní. A teď, co mě trápí:
Když jsem si je nasadila, zjistila jsem, že vidím směrem dolů asi o třetinu méně než s původními brýlemi, dejme tomu o metr méně, prostě abych viděla věci, syna, schody na zemi, musím úplně sklonit hlavu, bradu ke krku, předtím jsem jen sklopila oči. Vidím pod brýlemi, takže nevidím. Optička tvrdí, že je to zvykem, že hloubka brýlí-skel je stejná, ale mně to vadí i při periferním vidění dolů, že vidím horní třetinu zorného pole s korekcí 4 dioptrií a na spodní části jsem slepá. Jsem z toho dost rozhozená, při zkoušení brýlí jsem to nemohla zjistit, protože jsem oba pohledy měla samozřejmě slepé. Pozná to optička, neměla mě upozornit? Jsem z toho docela vedle, brýle byly drahé a já přes ně nevidím. Brýle jsou bezrámkové vrtané. Děkuji předem za vaše rady.
Jsem optik. Dá se dost těžko radit takhle na dálku. Určitě to bude částečně ovlivněno novými brýlemi. Hlavně pokud teď máte menší očnice. Ale co mě ještě napadá, může být špatný sklon skel. Pokud si dáte stranice vodorovně s podlahou, tak by skla neměla jít kolmo k podlaze, ale měli by být lehce nakloněné.