Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj zkušené rodičky!!! Nemuzu si pomoct, ale musím se zeptat, i když si furt říkám nepozoruj se tooolikJsem 6+4 první těhu, už tři dny se každým dnem pravidelně od rána do odpoledne problejvám, fungovat jsem schopna až kolem 16h bez toho, aniž bych cokoliv nevyvratila nebo se mi cokoliv neznechutilo…Jak to dělaly ostatní holky, které musely chodit do práce nevím, ale mají můj plny obdiv
… teď k věci, od včera mě začalo pichat na levé straně (vajecnik) možná cysta? Do toho se přidalo občasné bodani vzadu zboku jak jsou ledviny…a do tohooooo!!! - mě začala silene bolet levá půlka zadku…spodní pánev…vše na jedné straně na levé - co to muže být? Ze by roztahovani dělohy a vazů? Ale není na sedmý týden ještě brzy? Vůbec nevím
Prosím o vaše zkušenosti!!! A krásný den
Hele nezbývá než se s tím blitím prozatím naučit žít. Nenutit se jíst nic co se ti hnusí, když je ti nanic. Já se živila převážně perlivou vodou, za 6-11 týden 6 kg dole. Jedla jsem až večer no, často jen suché rohlíky a okurkový salát. Ono to fakt nevadí. Když jsem se od rána nervovala že něco jít musím, bylo to jen a jen horší. Když jsem to do sebe cpát přestala, tak jsem aspoň neblila, sice mi bylo mizerně ale neměla jsem hlavu v záchodě, takže se fungovat dalo.
Ono se ta pánev začíná roztahovat dost brzo a celkově se mění její postavení k tělu. Říkala mi to fyzioterapeutka ke které jsem chodil už před těhotenstvím. Kdyby to nepřestalo a bylo to tak silné, že by tě to omezovalo, určitě ať na tebe koukne praktický doktor, jestli ti nic není, a když to bude pohybové, tak k fyzioterapeutovi, aby poradil, jak si ulevit a nezhoršovalo se to, dají se i v těhotenství dělat cviky na uvolnění a zpevnění, aby páteř nezlobila tolik. Většinou prý u žen co nesportují a nemají svaly kolem kostry moc silné, se to brzy začíná všelijak křivit. Není ale pravda, že se to musí vydržet, jde to řešit.
@Anonymní píše:
Ahoj zkušené rodičky!!! Nemuzu si pomoct, ale musím se zeptat, i když si furt říkám nepozoruj se tooolikJsem 6+4 první těhu, už tři dny se každým dnem pravidelně od rána do odpoledne problejvám, fungovat jsem schopna až kolem 16h bez toho, aniž bych cokoliv nevyvratila nebo se mi cokoliv neznechutilo…Jak to dělaly ostatní holky, které musely chodit do práce nevím, ale mají můj plny obdiv
… teď k věci, od včera mě začalo pichat na levé straně (vajecnik) možná cysta? Do toho se přidalo občasné bodani vzadu zboku jak jsou ledviny…a do tohooooo!!! - mě začala silene bolet levá půlka zadku…spodní pánev…vše na jedné straně na levé - co to muže být? Ze by roztahovani dělohy a vazů? Ale není na sedmý týden ještě brzy? Vůbec nevím
Když tě něco bolí „šíleně“, tak s tím běž k lékaři. Může to být cokoli od roztahování dělohy, přes skřípnutou bederní páteř až po zánět močáku/ledvin.
Kvůli silným nevolnostem může lékař napsat neschopenku..já sem teda moc nezvracela, jen se mi navalovalo..a pomohlo při nocnim courani na WC vždycky něco malého zobnout třeba BeBe susenku abych neměla prázdný žaludek. Z toho se mi právě dělalo blbě že v něm nic nebylo…a cocacola… Jinak právě že začátku jsou křeče při roztahování dělohy nejvetsí a nejvíce cítit, protože se to všechno uvolňujepo xxxxletech kdy to bylo napevno scuknute k sobe. Ale nevím jestli to co popisujete ty je ono…já sem měla jakoby menstruační křeče..jen. vzdycky trvaly jen pár minut ale teda kolikrát sem celou tu dobu ležela stočená v klubíčku než to přešlo..ale bolelo celý podbřišek…později už mě jen tahaly vazy hlavně na pravé straně třeba při delší chůzi…to co popisujete ty mi přijde spíš jako podrážděný nerv…mozna máš něco blbě s páteří a teď jak se to roztahuje te to začalo zlobit…
Na začátku těhotenství je různé pobolívání a píchání vcelku normální, řekla bych. Ale pokud Tě to tak hrozně bolí, zajeď si na pohotovost, jiný řešení asi není ![]()
…mě říkal Dr jasně
že hormonama všechno měkne a svaly povolují. Takže pro mě bylo těhotenství od začátku do konce očistec, furt blití, bolesti čehokoli a kdekoli, varixy na přirození (na nohou né
)…nejhezčí období v životě, to je hlavně pro všechny okolo ![]()
Na zacatku tehotenstvi se vse roztahuje, takze urcite bolesti jsou vcelku normalni. Ale pokud jsou to silne bolesti, je lepsi se nechat zkontrolovat. A se zvracenim se tak nejak musis na urcitou dobu smirit. Ja jsem zvracela ze vseho, jen ze smazeneho syra ne, takze to bylo na par mesicu moje jedine jidlo.
Muj prvni priznak tehotenstvi bylo prave pichani v podbrisku a motani hlavy. A to drive nez nevolnosti. A to pichani bylo nekdy tak strasne bolestive, ze jsem si musela lehnout. A to nejsem zadna fnukna, dost vydrzim. Byla jsem s tim na gynekologii - vse v poradku, proste bolely vazy od roztahovani delohy. To pro me bylo dulezite, takze jsem se temi silnymi bolestmi prestala stresovat. Zacalo to jeste pred vynechanim MS a skoncilo to az porodem.
Ohledne nevolnosti - muzes si nechat napsat neschopenku, pokud zvracis od rana do vecera. Az nevolnosti ustanou (snad koncem 1. trimestru), tak neschopenku ukoncis.
Ohledne dalsich bolesti - pokud jsou moc silne, radeji zajed k doktorovi. Treba je to problem. A treba te jen uklidni, ze to je normalni.
Ahoj zkušené rodičky!!! Nemuzu si pomoct, ale musím se zeptat, i když si furt říkám nepozoruj se tooolik
Jsem 6+4 první těhu, už tři dny se každým dnem pravidelně od rána do odpoledne problejvám, fungovat jsem schopna až kolem 16h bez toho, aniž bych cokoliv nevyvratila nebo se mi cokoliv neznechutilo…Jak to dělaly ostatní holky, které musely chodit do práce nevím, ale mají můj plny obdiv