Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, skleničky i pití pro děti nám vzdy prošlo, na zalehnutí uší kojení/kapsička/lízátko/dudlik/napít/jíst.
Leteli jsme s dětmi ve věku 2 a 3 roky. Do letadla jsem jim brala lízátko, pití a něco malého k jídlu. Každý měl v batohu knížku a koupila jsem jim takový tablet, na který se dá malovat a tlačítkem se to smaže, ale to jsme poprvé rozbalili až v letadle, aby to bylo něco nového a zaujalo je to, protože jsou hodně akční…ve finále je ale nekvíc uchvátilo koukat z okénka
![]()
To je pro mě velice užitečná diskuze, my letíme v létě, našim dvojčatům bude tolik, co tvé holčičce, když poletíte. A taky poletí poprvé.
Já mám v plánu je vzít aspoň jednou předem na letiště, aby to tam viděli, aby viděli startovat letadlo a slyšeli ten hluk. Také si všechno chvíli předem vysvětlíme, ukážu jim to na YouTube, co se děje, jak se startuje, přistává a tak.
Pak jim budu sebou brát lízátka a doufám, že mi přes kontrolu projde i sklenička s jídlem. Pro jistotu, kdyby měl let zpoždění.
V jakou denní dobu letíte? My hodně brzy, ráno. Budu sebou brát takové ty malé pastelky, koupím omalovánky a úkoly v takové papírové ruličce. Pak budeme brát sluchátka, kdyby na ně bylo moc hluku. Pak sebou budu brát malou deku, jen tu 70*70. Určitě nějakou knížku a dětský časopis. A taky želé JoJo bonbony, co do té doby nedostanou, kdyby přišlo na nejhorší, ať neotravuju řevem všechny okolo..
Učím děti, že je v pořádku se bát, být nespokojený, ale že to neznamená, že musí řvát na celé kolo. Že se každý něčeho bojíme a něco se nám nelíbí, ale ostatní lidi nechteji poslouchat řev, že jim se taky nelíbí, když ostatní děti řvou. ![]()
Jo a v létě před odletem jsme jim pořád ukazovali letadla a pouštěli videa, kde vzlétávala a přistávala letadla, takže se pak děti těšily. Nakonec to zvládly krásně. Jo a pro jistotu jsme měli v telefonu stažené pro případ nouze pohádky, nejsme toho příznivci, ale měli jsme to s sebou jako pojistku, aby nekřičeli přes celé letadlo, ale nakonec nebylo potřeba. A teda letěli jsme až v 17 hod a to bylo na houby, děti se po obědě cestou na letiště vyspaly, tak byl asi největší očistec uhlídat je při čekání a navíc bylo zpožděný…do hotelu jsme dorazili až po půlnoci…nás teda hodně zachránil dvojkočár mít s sebou i když jsme ho původně nechtěli brát, že není potřeba a nakonec to bylo nejlepší rozhodnutí ![]()
My jsme letěli teď s téměř 2leťákem, bylo to cca 6hod a zvládl to krásně. Letadla miluje, takže často koukal z okýnka (hlavně při vzletu a přistání). Měli jsme s sebou pití, křupky, kapsičky, skleničku, pečivo a lízátka. Tekutiny můžeš mít pro dítě přiměřeně délce letu, zbytek klidně v odbaveném zavazadle (tam jsme toho měli hodně a nic nebyl problém). Taky jsem se bála uší, ale vůbec mu to nevadilo, ani nelízal lízátko a fascinovaně koukal ven. Na zábavu měl knížku, samolepky, malování vodou, autíčko a plyšáka. Cestu tam jsme měli poloprázdné letadlo, tak tam různě lozil, cesta zpátky byla v noci, tak hlavně spal a nebo jsme koukali na světýlka ven. Pro případ jsem měla stažené i nějaké pohádky, ale nedošlo na ně. Letu jsem se dost děsila, ale fakt úplně zbytečně.
Měli jsme Pastelky, bonbóny a teď prodávají nějaké špunty do uší do letadla(máma si to kupovala),deku, mikinu, oblíbeného plyšáka, autíčko, papíry na malování, knížku s úkoly, knihu,
Krásný večer všem! Letím 13.5.23 na 7 dní na Mallorcu s dvouleťačkou jen my dvě. Dnes jsou ji akorát dva roky, na cestovalní vlakem a autem je zvyklá. Na délší cesty cca 6/7h vlakem i autem už od mimča. Ale je to takovej neposeda, poletí poprvé
A já když lítám, tak to moje uši nezvládaj a to se mohu klidně postavit i na hlavu. Takže se docela strachuji, jak to vezme dcera. Samozřejmně určitě ji dám flašku s pitím při vzletu a radši přibalím i lízátko. Ale snad to ty dětičky zvládají líp než dospěláci. No můj dotaz zní, co jste vše do letadla pro dítě vzaly a co naopak jste třeba vzít nemohly. Máme pouze snídani a večeři na hotelu, někam si určitě vždy zajdem na oběd, ale je i možné sebou vzít skleničky pro dítě? Budu moc ráda za každou radu a tipy i mimo né otázky. Krásný večer přeji. 

Anonym prosím z osobních důvodů