Dovolená - nárok

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
12272
6.3.18 11:07

Dovolená - nárok

Můžete mi poradit, jak se vypočítá poměrná část dovolené, když roční nárok je 20 dní. Pracovní poměr trval do 28. února. Měla jsem tam nějaké OČR, má to vliv? Nebo v jakém případě nevznikne nárok? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
459
6.3.18 13:32

Ahoj.
Nárok 20 dní za 12 měsíců a prac. poměr do konce druhého měsíce - jednoduchej výpočet : 20/12×2. Ale s tim OČR nevim, bohužel. Snad někdo poradí. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.3.18 14:34
@Shierly píše:
Ahoj.
Nárok 20 dní za 12 měsíců a prac. poměr do konce druhého měsíce - jednoduchej výpočet : 20/12×2. Ale s tim OČR nevim, bohužel. Snad někdo poradí. :-)

Právě že mi to nevychází, tak se ptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
6.3.18 16:09

@tiffany protože jsi v letošním roce neodpracovala alespoň 60 směn, tak ti nárok na poměrnou část roční dovolené (tedy 20/12*2) nevznikl. vznikl ti nárok za odpracované dny, kdy za každých 21 odpracovaných směn máš nárok na 1/12 výměry dovolené. OČR se jako odpracovaná směna nepočítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.3.18 17:03
@sagina píše:
@tiffany protože jsi v letošním roce neodpracovala alespoň 60 směn, tak ti nárok na poměrnou část roční dovolené (tedy 20/12*2) nevznikl. vznikl ti nárok za odpracované dny, kdy za každých 21 odpracovaných směn máš nárok na 1/12 výměry dovolené. OČR se jako odpracovaná směna nepočítá.

Děkuji za vysvětlení :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
6.3.18 18:29

@sagina vidíš, a já jsem si myslela, že se tenhle výpočet používá vždycky. Tak jsem zas o něco chytřejší. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
1.8.18 13:40

Ahoj,
prosím, kdo rozumíte zákoníku práce a nároku na dovolenou, poraďte.
Pracuji od 3,1 2018 ve školní jídelně. Našla jsem jinou, stejná práce, stejné hodiny a o 3t víc. Takže jsem dala ke konci června výpověď dohodou ke 24.8 2018.

A protože nadřízený je takový typ hamty a hrabe hlavně pod sebe, potřebuji zjistit, zda jsem již zaujatá nebo opět mě chce ošidit. Začalo to stravenkami, že prý nemám nárok, protože dělám jen na 6h. Jenže jsem si našla, že pokud odpracuji min. 3h, tak mi na stravenky nárok vzniká. Když jsem s tím za ním šla, tak ejhle - stravenky jsem začala dostávat.

A teď k problému. Dnes si mě zavolal a řekl mi, že za leden se mi nepočítá dovolená, protože ho nemám odpracovaný celý. Mám v lednu odpracováno 21 směn/dní. Podle mě nárok za leden na dovolenou mám. Na 1/12, ale pan nadřízený mi tvrdí, že bych měla, pokud bych neodpracovala víc jak 60 dnů. Ale protože jsem odpracovala víc jak 60 dnů, tak mi nárok na dovolenou za leden nevznikl, jelikož jsem neodpracovala celý měsíc, když mám smlouvu od 3.1 2018. Jenže dřív jsem ji mít nemohla, protože provoz začal až 3.1

Doufám, že jsem vše napsala srozumitelně a že se najde dobrá duše, která mi tento problém pomůže rozmotat.
Moc děkuji za pomoc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
1.8.18 14:42

@Halamka Spoj se se mzdovou účetní ať ti vysvetli proč ten nárok nemáš. Pokud provoz začal až 3.1. Tak nárok na dovolenou za leden máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
1.8.18 14:54

@janickaIII děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
1.8.18 15:12

@Halamka nevím, jestli se něco nezměnilo, ale bývalo to tak, že v tomto případě by ti nárok za leden nevznikl. pokud by smlouva byla od 1.1. s nástupem do práce až 3.1., tak ano, pracovní poměr trval po celý kalendářní měsíc a nárok by byl. pokud ovšem smlouva byla až od 3.1., tak už pracovní poměr celý měsíc netrval a podmínka pro nárok na dovolenou tedy splněná nebyla. výjimkou by bylo, pokud by předchozí pracovní poměr byl ukončený 2.1. a nový začal 3.1., pak opět nárok na dovolenou za leden byl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
1.8.18 17:24

@sagina Nezmenilo, tedy minimalne s tou první částí. Tu navaznost neumim, tak tam netusim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
1.8.18 17:25
@janickaIII píše:
@Halamka Spoj se se mzdovou účetní ať ti vysvetli proč ten nárok nemáš. Pokud provoz začal až 3.1. Tak nárok na dovolenou za leden máš.

Pokud je smlouva az od 3.1. tak narok nema a je uplne jedno, kdy zacal provoz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15459
11.5.20 16:41

Nárok na dovolenou na celý rok (20/25 dní) má každý zaměstnanec, který odpracoval v celku u téhož zaměstnavatele alespoň 60 dnů. Vzhledem ke koronaviru a OČR jsem neodpracovala. Jak je to s dovolenou? NA kolik dní mám nárok? Krátí se dovolená z důvodu OČR?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16096
11.5.20 16:49
@Sára 1 píše:
Nárok na dovolenou na celý rok (20/25 dní) má každý zaměstnanec, který odpracoval v celku u téhož zaměstnavatele alespoň 60 dnů. Vzhledem ke koronaviru a OČR jsem neodpracovala. Jak je to s dovolenou? NA kolik dní mám nárok? Krátí se dovolená z důvodu OČR?

OČR se pro účely nároku na dovolenou počítá jako odpracovaná doba (z mého pohledu je to zvěrstvo a nesmysl, ale pro tebe teď dobrý). Takže pokud ti odpracovaná doba + pracovní dny na očr dá dohromady víc než 60 dnů, tak máš nárok na poměrnou část dovolené. Pokud ne, tak za každých 21 směn (včetně očr) je to 1/12 (jedna dvanáctina, u nároku na 25 dnů tedy 2 dny dovolené).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16096
11.5.20 16:51

@Sára 1 Jen ještě doplním, že to OČR se jako odpracovaná doba počítá až po změně zákonů tuším od července 2018, proto to v téhle starší diskuzi je jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat