Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
máte nějaké tipy, kam vyrazit na dovolenou
s cca 8měs mimi? Chci jet s mamkou někdy v květnu nebo červnu a moje dítko bude mít necelý třičtvrtě rok.
Letecky nebo autem, je to jedno.
Jaké máte zkušenosti? Kde se vám líbilo? Díky za tipy ![]()
Já jsem byla s děckama loni u moře v Itálii. Malému byly 4 měsíce a všechno super. Myslím, že pokud tam bude písečná pláž, aby se nemuselo dítě batolit na kamínkách, tak je to asi jedno
A pro svůj klid někam, kde je mělčeji a nejsou tam moc vlny, takže třeba někam spíš mezi ostrovy (Chorvatsko je na to dobré).
Držím palce, ať dobře vyberete a dovču si užijete ![]()
Ahoj! My jsme byli loni se stejně starou dcerkou v Itálii v Caorle (bylo to v červnu) v apartmánech Hemingway. Velká spokojenost, bydleli jsme v přízemí, chůvička mi v pohodě dosáhla i k bazénům, takže když malá spala, mohla jsem se opalovat a koupat. Moře na ni bylo studené a bála se ho, takže jsme si tam ani my moc nezaplavali. Voda je dlouho nízká, takže pro větší děti neplavce to musí být super. Jeli jsme autem, měli jsme dvě větší přestávky, nespěchali jsme a vše přizpůsobili malé.
Tak my trávíme dovolenou v Čechách, ale to asi nechceš. Spíš jsem ti chtěla říct, že tenhle věk vidím skoro jako optimální - ještě vydrží v kočáře, ještě není tak háklivý na jídlo (může být třeba z domova zavařené, nebo nakoupené „skleničky“ - a jestli navíc ještě kojíš, tak to je vůbec pohodička!), má režim, kterého se lze držet, ještě několikrát denně spí (t.j. lze si od něj „odpočinout“ a vedle kočáru nebo postýlky se bavit třeba v kavárničce, jít se vykoupat - když bude dítě na dohled a hlavně na doběh!!! ) … ![]()
My jsme byli v Rakousku a super. Na horách se dítě neslo v manduce, ve městěch v kočáře. Byli jsme ve třech termálních lázních. Moc se nám to líbilo ![]()
Chtela jsem do zahranici spis kvuli mamce, aby se nekam podivala. Mne osobne je to jedno. V lete (kdyz jsem byla tehu) jsme byli v Jesenikach a byla to naprosto uzasna dovolena.
Italie zni moc dobre, znam oblast kolem Garda Lake, o te jsem uvazovala. Nebo treba nejaky penzionek v Bavorsku, je super, ze je to kousek autem a vsude je kolem nadhernejch veci na videni. S kocarem to bude docela i aktivni dovolena ![]()
My jsme loni byli letecky na Mallorce, byla to oblast Sa coma, Kubiskovi bylo 10 mesicu a v pohode. Jinak me vsichni od toho odrazovali, ale nakonec jsem byla rada, ze jsem se nenechala odradit a letela. Nas broucek v letadle to bylo super mel lahvicku, zajimalo ho koukat z okna, proste cestu jsme prezili v klidku a pohode…
Já bych letecky nedoporučovala, zažila jsem několikahodinové zpoždění letadla, kdy čekáš na letišti a nevíš, kdy odletíš. Byli jsme „uzavřeni“ v bezcelní zóně, no nebylo to příjemné ani nám. Lidé s malými dětmi tam byli dost zoufalí. A ta zpoždění bývají hodně častá. Spíš bych, když už, jela autem někam poblíž, tedy Itálie, Chorvatsko. Můžeš si dělat zastávky jak chceš, přizpůsobit režim dítěti, máš víceméně jistotu, že se dostaneš domů (zažili jsme letos i Egypt když zavřeli letiště kvůli sopce na Islandu, ale to je rozhodně výjimečná situace).
aaya píše:
Já bych letecky nedoporučovala, zažila jsem několikahodinové zpoždění letadla, kdy čekáš na letišti a nevíš, kdy odletíš. Byli jsme „uzavřeni“ v bezcelní zóně, no nebylo to příjemné ani nám. Lidé s malými dětmi tam byli dost zoufalí. A ta zpoždění bývají hodně častá. Spíš bych, když už, jela autem někam poblíž, tedy Itálie, Chorvatsko. Můžeš si dělat zastávky jak chceš, přizpůsobit režim dítěti, máš víceméně jistotu, že se dostaneš domů (zažili jsme letos i Egypt když zavřeli letiště kvůli sopce na Islandu, ale to je rozhodně výjimečná situace).
Ono těch výjimečnejch situací může být .. brácha zůstal na Vánoce v Anglii, protože neměl nervy čekat, až se odlepí nějaký letadlo z Londýna … sestřenice taky někde zůstala viset kvůli tý sopce … a ještě někdo někde, to si nevybavuju, ale byly to problémy danýho letiště, že nouzově přistávalo nějaký letadlo a pak na pár hodin či dní nepustili nic .. ale to možná kecám, detaily nevím …
ahojky
my byli s malým v Maďarsku u Balatonu a to mu byly 3 měsíce, manžel jezdil na kole a já na bruslích s kočárem
myslím, že v dnešní době můžeš téměř kamkoliv, záleží jak dovolenou vybíráš, jestli s cestovkou nebo sama. Teď přemýšlíme kam pojedem v létě, ale druhému už bude rok a kus, takže to u je zase jednodušší
docela si pochvalovaly kamarádky Bulharsko ![]()
šóšannáh píše:
ahojky
my byli s malým v Maďarsku u Balatonu a to mu byly 3 měsíce, manžel jezdil na kole a já na bruslích s kočáremmyslím, že v dnešní době můžeš téměř kamkoliv, záleží jak dovolenou vybíráš, jestli s cestovkou nebo sama. Teď přemýšlíme kam pojedem v létě, ale druhému už bude rok a kus, takže to u je zase jednodušší
docela si pochvalovaly kamarádky Bulharsko
Tak tohle zni dobre, ja strasne rada bruslim a ted v zime mi to fakt chybi ![]()
No určitě si dovolenou zařídím sama, cestovky moc nemusím, ráda si udávám vlastní tempo. Máš nějaký konkrétní hotel/pension?
Jinak díky všem za tipy, určitě něco zajímavého vybereme
už aby bylo jaro ![]()
Bohužel konkrétní jméno penzionu neznám, zařizovali to tenkrát naši, ale podle zkušenosti, je tam těch penzionů tolik, že určitě vybereš. Byli jsme v městečku Keszthely a bylo to super, kolem Balatonu jsou krásné stezky, je to téměř rovinka, takže se s kočárem neudřeš, já za den najezdila na bruslík 36 km
Jsou tam hodně příjemní lidé. Taky jsme se jeli vykoupat do termálek, takže opravdu taková všehochuť kdy se nenudíš ![]()
ahojky ![]()
tak mi se také chystáme na dovolenou ale začátkem září. V únoru se má narodit malá tak to bude ak akorát…hodně lidí mě to také vymlouvá ať nejezdíme ale proč? Viděla jsem spoustu lidí co jezdí ještě z menšíma miminkama na dovču.
Mi jsme vybrali toto http://www.victoria-ck.cz/…any_lovisca/ už jsem tam byla jednou a fakt se mi tam líbí je tam klid ![]()
Pojedem autem a můžem si zastavit kdy chceme
Kebinka píše:
ahojky
tak mi se také chystáme na dovolenou ale začátkem září. V únoru se má narodit malá tak to bude ak akorát…hodně lidí mě to také vymlouvá ať nejezdíme ale proč? Viděla jsem spoustu lidí co jezdí ještě z menšíma miminkama na dovču.
Mi jsme vybrali toto http://www.victoria-ck.cz/…any_lovisca/ už jsem tam byla jednou a fakt se mi tam líbí je tam klid
Pojedem autem a můžem si zastavit kdy chceme
Kebinko, naprosto souhlasim, proc necestovat
Mit mimi pro me neznamena zadny omezeni
Ja s malou delam vsechno, co pred tim, akorat jejimu rezimu prizpusobuju den. Od narozeni (v rijnu) jsem s ni stravila nejedno odpoledne na bruslich, v breznu (to ji bude 5m letime na 3 tydny na dovcu do exotiky). Maly deticky snaseji cestovani lip, takze urcite do toho jdete ![]()
Preju zdravicko a pohodovy prichod miminka
Vis, co cekate?
Vanterko taky nebudu brát miminko jako překážku v životě…změní se mi život to beru ale abych seděla doma jen kvůli tomu že bude mimi tak nee. Čekáme holčičku Sáru
![]()