Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma dovolená
Čeká nás letní dovolená a já se pořád nemůžu rozhodnout, jestli letět k moři nebo jet na dovolenou v ČR. Já bych radši moře, manžel jednoznačně ČR, protože dovolená u moře ho nikdy nebavila, teď navíc argumentuje tím, že se tam naše 4 a půl letá dcera nezabaví a my si neodpočineme. Prostě on letět nechce ale nechává rozhodnutí na mě. A já teď prostě nevím. Řeší někdo něco podobného?
Co kompromis? Co najít nějaké místo u moře, blízko nějakých aktrakcích
(aby jste měli šanci vidět nové, nejen moře)
Vybrala bych dovolenou u moře ale tak, aby tam byla možnost i různých výletů, porcházek. Takže ne žádný betonový komplex. A pak třeba prodloužený víkend v ČR.
@lucik2011 my jezdíme po čr, moře nás opravdu neláká
ale musíte vědět vy, jaký typ dovči vám vyhovuje, že.. u nás je to courání po lesích, po hradech, zříceninách, rybaření atd..
@lucenka tak na víkendy v ČR jezdíme, letos už jsme byli 3×, proto mě taky ta dovolená v ČR neláká
Za mě moře, a že se tam čtyřapůlleté dítě nezabaví? No mám stejně staré a tedy těší se hodně a užije si to ještě víc. A rozhodně se tam zabaví víc, jak na tůře a na výletě na hrad.
@martina.se s dcerou jsme u moře ještě nebyli a ona by taky chtěla jet, jediný kdo nechce je manžel, všechno vidí moc černě, že se tam může něco stát a tak
Naše 3,5 leta dcera už u moře byla a o letadle a o moři vypráví celý rok. Už se nemůžem dočkat až zase letos vyrazíme
![]()
Jedeme letos k mori, ale autem abychom mohli podnikat i vylety. Auto se da ssmozrejme i pujcit. Lezet dva tydny na jednom miste bychom nevydrzeli. Co se tyla zabaveni dcery, tak te se podle me budete muset venovat na jakekoliv dovolene. Sama se zabavi asi tezko. Existuji samozrejme ruzne animacni programy, ale ne kazde dite to ma rado. My jsme treba nikdy nic takoveho nevyuzili.
Nic podobného neřeším, protože my jsme s mužem na stejné vlně. Ani jeden nejme na válení se na pláži, máme rádi outdoor a cyklistiku, takže už několikátou sezónu jedeme na hory. Letos už konečně i s koly, starší mládě dorostlo do věku kdy ujede trochu lepší štreku a nehroutí se z každého kopečku. Ale ve vašem případě máte asi dvě možnosti, respektive tři: 1 -jeden ustoupí (muž, nebo ty) a pojede na dovolenou k moři, nebo zůstanete tady, nebo za 2 - uděláte kompromis a pojedete k moři i na pár dnů někam v Čechách. Nic jiného asi vymyslet nelze.
@martina.se píše:
@lucik2011 my jezdíme po čr, moře nás opravdu nelákáale musíte vědět vy, jaký typ dovči vám vyhovuje, že.. u nás je to courání po lesích, po hradech, zříceninách, rybaření atd..
Tak to je u nás stajné jako vás, ikdyž máme šanci jet k moři, tak stejně nejedeme, raději jsme tady v Čr a skvěle si to užíváme
![]()
@Mišuna Tak i když jsme jezdili bez dítěte k moři, nikdy jsme neleželi celý dny na pláži, to mě taky nebaví. U nás už jsme letos byli na třech víkendech, proto mě ta dovolená v ČR neláká
@lucik2011 Dovolená se dá užít v čr i u moře, nás baví oboje… argument, že se dítě u moře nezabaví, je docela blbost, pokud má ráda vodu, písek, bude blbnout ve vlnách, zbírat kamínky, mušličky, stavět hrady z písku. Jsou hotely s animačním programem pro děti ![]()
Jela bych třeba do Itálie někam k moři, ale třeba km od pláže. Ale taky to budeme za rok dva řešit, protože jsem u moře dlouho nebyla, ale děti budou ještě malé