Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mě také vyšel podobný výsledek a byla jsem na odběru choriových klků. Přesnější test není a rovnou miminko otestují a hromadu dalších vad. Kdybych nestihla ten, šla bych na plodovku. A vše mi dopadlo dobře, jsem teď ve 25. týdnu a díky tomu odběru i víme, co čekáme ![]()
Riziko máš vysoké. Jdi na klky nebo plodovku. NIPT je jen pravděpodobnost a už i při něm došlo k chybě ( vím od genetičky z Brna).
My měli screening krásný, negativní 1:2500 a syn se narodil s DS a je nás hodně. Dokonce i po IVF. Držím pěsti, ať vše dopadne dobře ![]()
@Dadda8 píše: Více
stejně tak, byla jsem 12/13 týden, brzy to bude 15 let
Holky všechny tady píšete o klkách, ale bohužel ne každé ženě jde tento odběr udělat. U mě odběr nebyl možný, protože se k danému místu nedalo dostat. Obézní nejsem - 178 cm a 64 kg.
Byla jsem na niptu. I přes riziko 1:19000 mi lékař sdělil, že jde o ds. Ultrazvuk v pořádku, všechny hodnoty až na jednu, free beta HCG jsem měla 3,4 mom… Nipt jsem měla nakonec negativní..
@Jane389 píše: VíceŠpatně jako nesprávně, nebo špatně jako že byl pozitivní? Když jsem se před těmi lety pídila já, někdo se tam ozval, že měl tuším falešně pozitivní? Nebo falešně negativní, už nevím.
@Jane389 píše: Více
Ahojky, hele ja to uplne chapu. Odber plodove vody ma svoje rizika jako kazde invazivni vysetreni. Zalezi na kazde zene, jak se k tomu postavi, nektera na to vysetreni pujde a jina ho odmitne.
Samozrejme te nechci strasit, ale ja jsem na nejakem foru cetla, ze byla na amniocenteze nejaka pani, ktera cekala dvojcata. Jenomze pak dostala kvuli tomu infekci a potratila, prisla tedy o obe dve deti. Takze treba ja osobne bych na odber plodove vody nikdy nesla ![]()
@Mandarinka104 píše: Více
Tak nestraš. Všechno má svoje rizika. Já slyšela takových věcí……. ![]()
Pokud jsi ochotná vychovávat postižené dítě, tak na amniocentézu nechoď, ale nestraš před tím ostatní nesmysly ve stylu “ jedna paní na internetech psala”
Já na amniocentéze byla a hádej co? Down se potvrdil. Kdybych tady poslouchala plky a zbytečný strašení, tak se mi narodilo postižený dítě. A pomohl by mi s ním někdo, kdo mě tady nesmyslně strašil? Leda kulový. ![]()
@Janli
V kazde diskuzi pisou zeny bud svoje vlastni zkusenosti nebo pisou, ze cetly takove a takove zkusenosti jinych zen. Je to vsechno o sdeleni faktu, ktere bud zname osobne nebo od jinych lidi. Takze to v podstate neni zadne straseni. Straseni byla jakoby metafora, nebo eufemismus pro jemne sdeleni neci negativni zkusenosti.
To bys tady mohla v kazde diskuzi lidem zakazovat, aby vubec ale vubec nikdy nepsali o tom, ze vubec potratili a jak, protoze vsechny tyhle negativni zazitky by mohly byt povazovany za straseni ostatnich.
Vis v kolika diskuzich tady zeny pisou o negativnich dopadech ruznych vysetreni, o potratech? Taky jim do tech diskuzi pujdes tohle napsat? Treba uz v diskuzich porod ten a ten mesic, napr. Tp (mesic) 2025, napisou tam zeny, jak jsou stastne, ze jsou po 1.SC a jak jsou rady, ze je vse ok.
No a co se nestane? Hned tam napise nejaka zena, ze to jeste nic neznamena, ze ona mela spatne vysledky na 2.SC 20-22 tt a musela jit na potrat… wow, jeste lepsi je kdyz narovinu doda, ze musela rodit mrtve dite a doda presne typ postizeni, jo, ted tu nekde psala pani, ze holcicke chybela pulka mozku.
Fakt mazec a tomu ja rikam teprve straseni. Takze ja nestrasim vubec, musis to rozlisovat ![]()
Tak je to na zvážení každého. Já ve 2. těhotenství vše špatně, uz, srdíčko, tam byla volba odběru jasná. Ale v dalším těhotenství s výsledkem screeningu 1:200 jsem odběr s rizikem následného potratu 1:100 riskovat nechtěla. Zaplatila jsem si Prenascan, který 3 nejčastější syndromy odhalí na 99%. A také mám v okolí případ, kdy maminka ze školky šla na odběr plodové vody jen pro jistotu, screening měla negativní, ale byla 35+, tak chtěla mít jistotu. No a bohužel přes dodržení klidového režimu potratila. A druhý den se z výsledků dozvěděla, že miminko bylo úplně zdravé.
@pikola píše: Více
Mela jsem pocit, ze z plodove vody se zkouma stejne mnozstvi vad jako z placeneho testu z krve. A kdyz si jeste vic priplatis za krev, otestuji i dalsi mene obvykla postizeni. Ale treba je to ted jinak. Jinak drzim palce, at je syn na tom co nejlepe. ![]()
@Dadda8 píše: Více
Jasny no, dekuji za odpoved a za sdilenou zkusenost od jine pani. Bohuzel tohle je opravdu hrozne smutne, to se ani neda dostatecne vyjadrit, jak je to smutne jenom cist, natoz si predstavit, jake to muselo byt pro tu pani. ![]()
Presne jak rikam, zalezi na kazde zene, jak se sama rozhodne. Nekdo na odber plodove vody pujde a nekdo nepujde, je to kazdeho vec. Ja bych to riziko potratu take v zadnem pripade neriskovala. To jsem vzdycky vedela, ze na plodovku bych nikdy ani za nic nesla. At mi treba odeberou krve kolik chcou, ale jinak nic. ![]()
Zveřejňováním pouze negativních informací šíříš strach a paniku. Pokud chceš něčím argumentovat, tak to nedělej ve stylu hokynářky. Ano, komplikace mohou být, stejně jako všude, ale na jeden nešťastný potrat zdravého plodu vychází víc než tisíc nekomplikovaných odběrů. Drtivá většina ztrát těhotenství se týká plodů s vývojovou nebo genetickou vadou. A můj názor je a bude, že si tyhle nepodložený anonymní zkreslený a povětšinou lživý “pravdy” máte strčit hodně hluboko a daleko. Nikdy jsem od nikoho neslyšela, že by řekl - tohle se stalo mě. Vždycky je to “ sestřenice bratra cizí babičky, jedna paní na internetech apod. A to se mě tahle problematika přímo týká, prošla jsem si tím, mluvila jsem s lékaři, setkávala se s rodiči. Jen tu takovými příspěvky napácháte víc škody než užitku, strašíte, zbytečně stresujete a odrazujete od důležitého a nenahraditelného vyšetření.
@Gerbera001 píše: Více
Ani omylem. Při amniocentéze vidí genetik kompletní genom. Při tomhle screeninku vyhledají jen ty tři chromozomy. On je taky rozdíl v ceně. Kompletní amniocentéza vyjde asi na 80 tisíc.
Ano, vzhledem k věku mi také vyšla u třetího děcka vyšší pravděpodobnost. Na odběr plodové vody jsem nešla, máme v rodině úmrtí plodu těsně po tomto odběru. A vzhledem k tomu, že se u nás v rodině žádná genetická zátěž tohoto rázu nevyskytuje plus vzhledem k tomu, že postižení může vzniknout při porodu, jsem na ty krevní testy také nešla. Dítě je naprosto zdravé.