Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla jsem taky nízké už si nepamatuju kolik a šla jsem jen na tu krev. Ta byla negativní. Ale syn má nakonec jiný syndrom který by asi odhalila ta plodova voda. Takže tak no…
Při takovým výsledku vřele doporučuju nechodit na ty placený nipt testy, protože testují jen pár syndromů a ještě to je jen screening s pravděpodobností. Pokud není u Downa průkazný ultrazvuk, tak výsledky z krve můžou ukazovat i na jiné věci, jen se v prvotrimestrálním screeningu netestují. Byla tu diskuze o pozitivním nipt testu a následně to amniocentéza vyvrátila. Nemusíš čekat na odběr plodové vody, můžeš jít hned na odběr choriových klků.
Ahoj. Ja jenom nechapu, proc ti nabidli pouze odber z plodove vody?
Pokud vyjde na 1.trim.CS jakekoliv zvysene riziko, tak nabizeji 2 zakladni invazivni vysetreni - odber z placenty (odber choriovych klku) a odber plodove vody (amniocenteza).
Takze pokud nechces cekat na plodovku, tak se muzes zeptat, jestli by ti nabidli ten odber z placenty.
Ten test z krve, to je asi NIPT test ze. Ale ten je drahy, myslim ze od 12-15 tisic.
Kazdopadne kdyz si tu proctes ruzne diskuze, tak pozitivni vysledek na Downa nemusi nic znamenat, je to jen riziko v cislech. Skutecnost muze byt nakonec jina. Nekdo tu psal, ze mu vyslo to cislo vysoke na vyskyt Downa a pak se dite narodilo s Downem a obracene, komu to cislo vyjde nizke jako tobe, treba vubec Downa mit nemusi. Porad je to jenom nejaky odhad, propocitany pocitacem podle zadanych parametru plodu pri vysetreni ![]()
Měla jsem 1:60 myslím, věk 36. Rovnou mi řekli, že to hodně zkresluje věk, že po 30 a zejména 35 ten klasický screening vychází pozitivní často. Šla jsem na NIPT, ten byl negativní, dítě je zdravé. Na invazivní odběr bych šla jen při pozitivním NIPT.
Rozhodnutí je na tobě, jo, i NIPT je pořád jen screening, i když o dost přesnější…pořád tam je to procento. Při odběru plodové vody je zase riziko potratu. Pro mě bylo to první menší zlo, ale to je na každém.
@Jane389 Bez na odber klku, to muzes jit hned a nemusis se nervovat dalsich 5 tydnu. Bez k lekari, ktery to dela jako rutinu a fakt umi. Na test z krve se vyprdni, stoji kolem 14.000 a je to porad jen odhad. Z klku mas jistotu. Ja jsem mela velmi nizke pappa a velmi vysoke hcg, takze mi down vysel na 1:7, byla jsem na odberu klku a dopadlo to dobre. Nebyla to zadna hruza, jo, chvilka neprijemna, ale fakt jen chvilicka a bylo hotovo, pak klidovy rezim.
Jo a tomu riziku potratu, sama doktorka mi rikala, ze k pokud k tomu dojde, tak z duvodu, ze ma plod nejaky problem a neni v poradku a stejne by to nejspis nedopadlo.
@Teeny právě že na tento test je zítra poslední den a pak už nemůžu. Doktoři měli dovolenou..takže mám na výběr plodovou za pět týdnů nebo placené za 10 tisíc příští týden. Je tam snížené jen to papp-s jinak mám všechny výsledky ok..
@Beruska999999 jo právě to nějak tak cítím stejně…když bude špatně procento je jasné že asi něco v pořádku není…chci právě vědět co nejdřív ať za prvé jsem klidná a za druhé když něco bude ať to řeším hned. Pokud to není úplně nutné nechci si nechat brát tu plodovou. A ten z placenty už je zítra poslední den…nestihnou mi udělat. Takže mám jen tyto dvě varianty
@Mandarinka104 právě že na tento test je zítra poslední den a pak už nemůžu. Takže už nemám možnost. Doktoři měli dovolenou..takže mám na výběr plodovou za pět týdnů nebo placené za 10 tisíc příští týden. Je tam snížené jen to papp-s jinak mám všechny výsledky ok.. a z krve pokud vyjde to procento tak potom už asi budu věc řešit odběrem vody popřípadě dál…ptám se protože moc pro té odběr plodové nejsem 🫣 tak mě zajímá jestli někomu vyšel špatně z té krve
@Teeny píše: Více
To tě doktorka chtěla jen utěšit. Ve skutečnosti je tam riziko potratu i zdravého plodu. Mám kamarádku gynekoložku a řešila jsem to s ní a byla ke mně upřímná. Neříkám, že se to stává částo, ale stává se..
Já bych tedy s těmito výsledky šla urcite na plodovku. ten test z krve je na 99% úspěšný jen u toho downa, nikoliv na ty jiné vady a 1:59 je už docela dost a opravdu tam muze byt spatne i neco jiného.. nebo jako záleží.. pokud by ti nevadilo vychovávat nemocné miminko, tak asi to můžeš vnímat jinak, ale já osobně bych na to neměla…
@Jane389 měla jsem to nedávno podobně jak @Teeny výsledek z krve 1:8 mám 30let…šla jsem na plodovku…poslala mě na odběr hned po screeningu..následující termín kdy zákroky prováděli. Podle stáří vezmou buď z placenty a od 14tt můžou plodovku…šla bych do ní zase..potratu jsem se nebála, spíš výsledků.
@Jane389 Nechápu, proč nemůžeš na odběr klků, já byla hned po pozitivním screeningu. Už nevím přesně, ale byl to 13./14.tt. Odběr potvrdil screening a šla jsem na ukončení. Stihla jsem v narkóze a nemusela rodit.
@Jane389 znama ma holcicku nemocnou a meli 1:79.
Ja jsem na plodovku sla, i na klky. Za me vysledek vysoce rizikovy.
Zdravím, bude mi 37 let a jsem ve 13 týdnů těhotenství. Screening mi vyšel bohužel pozitivní na Downův syndrom 1:59..ultrazvuk byl ok ale vzhledem k nižšímu paap-a se mi výsledek ukázal pozitivní jak mi dnes vysvětlila paní na genetice. Testy si mám dělat spíš z důvodu věku, že tam to riziko může být.. byl mi nabídnut odběr plodové vody na který ale musím čekat 5 týdnů což mi přijde jako peklo 🫣 jedna z variant byla neinvazivní odběr krve který si samozřejmě musím uhradit sama je jistota na 99 procent..měli jste někdo zkusenost že vám test nevyšel dobře kvůli jednomu procentu a museli na odběr plodové vody? Dále jsem se chtěla zeptat jestli je 1:59 nejaka hrůza? Měli jste to některa podobně. A ještě zda se žadankou se na tento test také objednává nebo jde zajít hned? Děkuji