DPP a DPČ od 1.1.2024
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
DPP a DPČ od 1.1.2024
Zdravím, potřebovala bych něco vysvětlit.
Od ledna má začít platit povinnost odvádět soc.+zdrav. při výdělku nad 40% průměrné hrubé mzdy (nebo tak nějak, cca 16 tis.). Platí ten limit na všechny „dohody“ tj. DPČ i DPP dohromady nebo jen DPP? Všude se píše neco jiného a zákon je psaný tak, že mu vůbec nerozumím. Moc děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Mina Titivu píše:
Od ledna má začít platit povinnost odvádět soc.+zdrav. při výdělku nad 40% průměrné hrubé mzdy (nebo tak nějak, cca 16 tis.). Platí ten limit na všechny „dohody“ tj. DPČ i DPP dohromady nebo jen DPP? Všude se píše neco jiného a zákon je psaný tak, že mu vůbec nerozumím. Moc děkuji.
Jeho tvůrci mu také nerozumí, nemáš se za co stydět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mina Titivu píše:
Změny v DPP od roku 2024
Zastropování úlev z odvodů pro dohody o provedení práce
Nově se stanovují dva limity pro vznik účasti na pojištění zaměstnance, který pracuje na základě DPP (a tím i limity pro placení pojistného na sociální zabezpečení):
První limit bude stanoven pro DPP u jednoho zaměstnavatele, a to ve výši 25 % průměrné mzdy (pro rok 2023 je to 10.081 Kč),
Druhý limit (vyšší) bude stanoven pro vznik účasti na pojištění při souběhu více DPP u více zaměstnavatelů, a to ve výši 40 % průměrné mzdy (pro rok 2023 je to 16.130 Kč).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius jenže tady je to napsáno tak, že by se částky z dohod měly sčítat: https://www.mesec.cz/…-od-1-rijna/
ale když už z DPČ platím soc+zdrav. pojištění tak mi to právě vůbec nedává smysl. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mina Titivu tohle je až v této novele https://www.odok.cz/…ORNCS3JLKC2/ a to má přes 400 stran. Hodně štěstí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius no právě 400 stran zákonů prostě nedám, na to nemám kapacitu (časovou ani mentální). Proto se ptám tady, jestli tu není někdo, kdo to ví. A nebo se nechám překvapit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mina Titivu píše:
@Cenarius no právě 400 stran zákonů prostě nedám, na to nemám kapacitu (časovou ani mentální). Proto se ptám tady, jestli tu není někdo, kdo to ví. A nebo se nechám překvapit
Se ani nesnaž.
S takovou, jak se novela tváří si firmy dohodare hodně rozmyslí.
Poněvadž ty změny naprosto odporují logice těchto úvazků.
Nejvíce jsem se nasmala, že v okamžiku, kdy se naplánuje směna, tak už není cesty zpět, páč pokud dohodare nakonec potřebovat nebudu, tak mu stejně musím zaplatit, jakoby tam byl.
Anebo nárok na dovolenou je taky vtipný. Příplatky rovněž ohromné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Trojlístek Tak mě si asi úplně nerozmyslí. DPČ mám ve školství, tam jsou změny v průběhu roku celkem nežádoucí. ![]()
A DPP mám pro kroužek.
A řeším, jestli mít od ledna 2 DPP s tím, že ve škole mám skoro vždy přes 10 tis. a nebo jestli mít ve škole DPČ a na kroužku DPP. Dohromady je to přes těch 16 tisíc, takže pokud se to počítá dohromady, tak mám smůlu. Pokud zvlášť, tak by pro mě bylo nejvýhodnější mít ve škole DPČ a na kroužku DPP.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty souběhy dohod řeší balíček, který ještě ani nebyl schválený. Kdo ví, v jaké projde podobě. My už ve firmě uvažujeme o tom, že všechny DPP zrušíme a to už jen na základě novely zákoníku práce, která platí teď od října. A u dvou klientů. kterým jsem poslala jen hrubý nástřel těch změn, tak mi taky řekli, že na to… Takže kdoví, jak to bude. Do konce roku se může vše změnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Super, děkuji moc. Já měla za to, že už je to schválené. Takže uvidíme po Vánocích.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mina Titivu píše:
@Hanula1212 Super, děkuji moc. Já měla za to, že už je to schválené. Takže uvidíme po Vánocích.
No ona platí novela zákoníku práce k 1.10., kde jsou novinky ohledně dohod, ale tam je dovolená, příplatky, apod. Ale ten souběh, placení pojištění atd. řeší až ten konsolidační balíček a ten je tuším ve sněmovně ve 3. čtení. Motá se vše dohromady a pak se v tom člověk nevyzná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mina Titivu a v čem je pro tebe DPP a DPČ výhodná? Není pro tebe lepší HPP? Těch můžeš mít kolik chceš a nebudeš nic řešit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Trojlístek píše:
@Mina Titivu a v čem je pro tebe DPP a DPČ výhodná? Není pro tebe lepší HPP? Těch můžeš mít kolik chceš a nebudeš nic řešit.
S tim musi souhlasit zamestnavatel, clovek si to nemuze sam urcit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
S tim musi souhlasit zamestnavatel, clovek si to nemuze sam urcit.
A v tom je taky ten záměr, udělat ty dohody tak nepříjemné, aby zaměstnavatelé zaměstnávali hlavně na HPP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Trojlístek píše:
Jsem na RD, takže HPP mi běží ve firmě, kam se plánuju vrátit. DPČ mám teď ve škole, protože už jsem si vyčerpala hodiny na DPP. A stejně učím tolik, že mám skoro vždy v hrubém nad 10 tisíc, takže jestli mám DPČ nebo DPP je mi jedno, stát si na svoje přijde tak i tak.
A DPP mám za vedení kroužku, tam je to standard.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit