DPP a neschopenka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
37
20.10.12 17:41

DPP a neschopenka

Ahoj, nevíte někdo, jak se platí teď neschopenka z Dohody o provedení práce? Tu mám od července a končí mi posledního prosince.Na nemocenské jsem od 10.9.Za červenec i za srpen jsem si vydělala víc než 10000Kč, takže soc. a zdr. pojiště mám odvedené. Zaměstnavatel ale o ničem neví, že by mě měl plati 3týdny v září.
Díky za každou odpověď. Marcela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101533
20.10.12 18:57

Já se obávám, že zaměstnavatel o ničem neví správně, protože při DPP si účastna nemocenského pouze v těch měsících, kdy máš příjem na 10 000,– což si za září neměla, tedy v září účastna nejsi a tím pádem mi vychází, že nárok na neschopenku nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elizabeta92
20.10.12 19:26

Já měla taky DPP a nikdy jsem neměla víc jak 8000,– a neschopenku jsem měla ještě celé šestinedělí :-)

• Citovat
  • Upravit
101533
20.10.12 19:29

@elizabeta92 Tak v tom případě si neměla DPP, ale DPČ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
20.10.12 20:25

A jak to bude za říjen, zaplatí mi sociálka nemoc nebo ne? Mám v tom docela zmatek, ještě nikdy jsem v takové situaci nebyla…Nejlepší bude, když se zeptám přímo na sociálce nebo příslušné instituci..ale díky. M. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101533
20.10.12 20:38

@poradna Já se bojím, že pokud je to tak jak myslím, tak ti nezaplatí nikdo nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elizabeta92
20.10.12 20:47

Aha, tak to jsem si asi popletla. Mrkla bych se do smlouvy, ale nemám ji po ruce. Nejspíš máš pravdu že jsem měla DPČ a né DPP. Nějak nevim jaký je mezi nimi rozdíl teda. Ale od zaměstnavatele sem neviděla ani korunu, když sem marodila. To třeba nějak nechápu. Nechce se mi to vypisovat, ani nijak řešit. Vyplácí mě ted okresní správa..

• Citovat
  • Upravit
37
20.10.12 21:23

DPP a neschopenka

Volala jsem n ČSSZ, tam mě mají evidovanou, že jsem od toho data nemocná, ale žádné podklady zatím nedostaly od zaměstnavatele, zřejmě je někde zakopal, jak se se dozvěděla. Sice jsem neřekla, že dělám na DPP, ale proč jsem tedy platila zdrav. a soc. pojištění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101533
20.10.12 22:07

@poradna Tak třeba v tom udělal zaměstnavatel bordel a je ještě šance :-)
No, ono je to s tou DPP trochu složitější… protože ty si účastna nemocenského pojištění pouze v měsících, kdy máš ten příjem nad 10 000,– pokud ho nějaký měsíc mít nebudeš, tak ten měsíc prostě sociální a zdravotní neodvádíš a účastna na nemocenském nejsi.

§ 7a
Pojištění zaměstnanců činných na základě dohody o provedení práce

(1) Zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce jsou účastni pojištění, jestliže splňují podmínku uvedenou v § 6 odst. 1 písm. a) a byl jim zúčtován započitatelný příjem v částce vyšší než 10 000 Kč.

(2) Zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce jsou účastni pojištění jen v těch kalendářních měsících po dobu trvání této dohody, do nichž jim byl zúčtován započitatelný příjem z dohody o provedení práce ve výši uvedené v odstavci 1; ustanovení § 7 odst. 3 platí zde obdobně. Pojištění vzniká zaměstnanci činnému na základě dohody o provedení práce dnem, ve kterém poprvé po uzavření dohody o provedení práce začal konat sjednanou práci, a zaniká dnem, jímž uplynula doba, na kterou byla tato dohoda sjednána.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
21.10.12 09:11

Tak to asi vypadá, že se s nějakou náhradou můžu rozloučit. Ještě by mě zajímalo zdravotní pojištění, které je povinné, a musí se platit, ale když jsem na neschopence, tak nevím, zda musím? Díky. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101533
21.10.12 09:18

@poradna No, to je právě otázka, jestli si na neschopence nebo ne :think: protože pokud ti přijde od OSSZ vyjádření, že na neschopenku nárok nemáš (což je ta věc, kterou ti nedokážeme 100% říct), tak technicky na žádné neschopence nejsi a budeš si muset zdravotní zaplatit. Pokud to OSSZ vyhodnotí, tak že nárok je a začne ti ji od 22 dne platit, tak pak nemusíš zdravotní řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
21.10.12 09:22

Zkusím ještě zjistit, kam zašantročili v práci ty dokumenty od doktorky, případně si pořídit nově, a pak se snažit, aby to poslalai na sociálku, od nich mě snad vyjádření už dojde, buďto to zamítnou nebo ne…Díky. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nemocná lily
22.8.13 20:28

Dobrý den. Má právo po mě požadovat zaměstnavatel neschopenku při DPP? Měsíčně si vydělám cca 4 tis. Jsem teď nemocná a on po mě požaduje neschopenku. Já mám ale dojem, že na ní nemá právo. A ve smlouvě o nemoci ani o neschopence není nic zmíněno. Děkuji všem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.1.20 17:14

Dpp a pojisteni

Ahoj, měla jsem DPP platnou od 21.10 do 31.12. 2019. Za říjen jsem měla jen pár tisícovek. V listopadu jsem měla výdělek nad 10000 a v prosinci jsem vůbec nebyla, protože jsem měla nemocného syna, takže výdělek 0. No a přišel mi dopis od pojišťovny, že dlužím za pojisteni od 1.12. 2019-4.1.2020. Jak je to prosím s pojištěním, pokud je platná dohoda, ale výdělek 0 Kč?

• Citovat
  • Upravit
16096
15.1.20 17:17
@Anonymní píše:
Ahoj, měla jsem DPP platnou od 21.10 do 31.12. 2019. Za říjen jsem měla jen pár tisícovek. V listopadu jsem měla výdělek nad 10000 a v prosinci jsem vůbec nebyla, protože jsem měla nemocného syna, takže výdělek 0. No a přišel mi dopis od pojišťovny, že dlužím za pojisteni od 1.12. 2019-4.1.2020. Jak je to prosím s pojištěním, pokud je platná dohoda, ale výdělek 0 Kč?

Samozřejmě si musíš pojištění zaplatit sama. Pojištění se odvádí u DPP jen v měsíci, kdy je výdělek nad 10tis. Kč, u DPČ při výdělku od 3tis. a u pracovní smlouvy vždycky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat