Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zkušenějších na něco ohledně daní. Já tomu vůbec nerozumím, tak nechci ze sebe udělat blbce. 😅
Jsem na rodičovské dovolené a od ledna jsem začala pracovat na DPP u jiného zaměstnavatele. V únoru mi přišla výplata o těch 15% míň, jak je daň. Vím, že jsem u nich to prohlášení k dani nepodepsala, nic mi nedali, ale když jsem byla za účetním (je to mladý 20ti letý kluk) aby mi to vysvětlil, protože tomu nerozumím, vůbec nevěděl, která bije. Jen mi řekl, že nemůžu mít podepsané prohlášení u dvou zaměstnavatelů, což chápu, já mu jen řekla, že jsem v týdnu byla u toho mého zaměstnavatele podepsat daně, ale za rok 2022 (možná jsme se do toho tím zapletli)
Tak se chci zeptat, mohu to prohlášení podepsat teď u nich? Je to můj jediný výdělek teď (krom rodičáku) a nerada bych, aby se mi krátil zbytečně, pokud to jde podepsat u nich. Nebo nemohu, když mám svého zaměstnavatele na hlavní poměr jiného? (Ale teď nepracuji a jsem na rodičovské)
Moc děkuji všem za vysvětlení
Chtěla bych za ním kdyžtak ještě zajít, ale ať jsem připravená ![]()
Pokud u svého zaměstnavatele, kde jsi zaměstnaná (a čerpáš rodičovskou dovolenou), nemáš podepsané prohlášení, můžeš ho podepsat tam, kde teď pracuješ na DPP.
@MalaEm No, pokud si to prohlášení u svého zamestanavatele nepodepsala, tak ho muzes podepsat na te brigádě. Ono je totiž otazkou, zda si mu ho s temi danemi nepodepsala, spousta zaměstnanců vůbec necte, co podepisuje a spousta ucetnich dava k podpisu ovoji, pokud to tak mel zamestnanec v minulem roce.
Pokud prohlášení nepodepíšeš u svého zaměstnavatele (nemáš od něj teď příjem, takže je to bezpředmětné) můžeš ho podepsat u toho, kde máš DPP.
Prohlášení můžeš mít každý měsíc podepsaný jinde, jen se to nesmí překrývat. Za rok 2022 si udělej přiznání.
Holky, přidám se s dotazem k tomu tématu. Jsem na rodičovské dovolené a ty růžové papíry ohledně daní vyplňují zde. A oni vlastně dělají daně za mě. Ale mám i brigádu úplně někde jinde. Takže tam ty růžové papíry podepisovat nemusím, že ne? A tím pádem se mi výdělek krátí o 15%, je to tak? A když bych nechtěla, ať mi berou těch 15%, tak bych musela udělat co?? Omlouvám se možná za hloupý dotaz, ale vůbec se v tom neorientuju. Ani jsem nikde neuváděla, že mám brigádu.
Děkuji
Taky jsem to řešila. U svého zaměstnavatele, kde jsem na rodičovské, nemám žádný výdělek a tak jsem tam růžové prohlášení zrušila. Tím pádem lze podepsat na brigádě, kde ten výdělek máš. A až půjdeš zase do zaměstnání, nebo až ti brigáda skončí, podepíšeš si to zase u svého zaměstnavatele. Jak píšou nahoře, nesmíš mít podepsána dvě zároveň. Měnit to můžeš.
@Ala.S.9 pokud máš prohlášení podepsané u svého zaměstnavatele, tak ho jinde podepsat ani nesmíš. Vrácení srážkové daně vyřešíš podáním daňového přiznání.
@Scherry Nicméně může ho zrušit a od března podepsat jinde, ale souhlas leden a únor už bude muset dořešit podáním DP.
Aha, moc děkuji. Teď už to nechám tak, ty dva měsíce loni nebudu řešit a kdyžtak za letošní rok podepisu příště tam, jde mám brigádu.
Moc díky ![]()