DPP nebo DPČ, prosím radu :-)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@Anonymní píše:
Dobrý večer, jsem ze všeho úplně jelen, poradite mi?
Mám jít do své úplně první oficiální práce ( do teď jsem měla jen brigády u známých a peníze na ruku ) a jsem ve všem trochu ztracená.
V roce 2019 jsem byla vedena na ÚP, posílali mě na stupidní pozice, které jsem odmítala ať už z časových důvodů ( kvůli dítěti) nebo z osobních důvodů (telemarketing bych nezvládala) a tak mě vyřadili z evidence, s tím že s pracakem jsem do teď neměla tedy nic společného. Na VZP jsem vše oznámila a bylo mi řečeno že do 7 let věku dítěte mi to hradí stát ( pokud dítě bude chodit pouze do oběda do školky) bere se to tak že „péče o dítě do sedmi let“
- toť má momentální situace. KONEČNĚ jsem si našla super práci na max 5hodin denně, týdně nějakých 20hodin s výdělkem kolem 20tis // zaměstnavatel mi nabízí zatím pouze úvazky na DPP a DPČ, s tím že HPP je možná časem. Můžu se zeptat co je pro mě, jako potencionálního zaměstnance výhodnější? Jak by to bylo s pojištěním?
Ptám se jak blbec, vím, ale jsem z toho fakt jelen. Dekuju za odpovědi
Při tomto výdělku je to jedno. Ale na DPP můžeš mít jen 300h za rok, takže to vám nevyjde. Pojištění za tebe bude odvádět zaměstnavatel.
Víš, že nemáš nárok na dovolenou u tohoto typu smlouvy.
Edit: tak teď sem rychle prolitla net, že by u dohod měla být po novele taky nárok na dovolenou.
Příspěvek upraven 03.12.22 v 22:38
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ber DPC, zdravotni a socialni za tebe odvede zamestnavatel. Akorat tam nejsou ty zamestnanecke jistoty jako na HPP a nejspis tam neni ani dovolena(pokud to neni primo napsane ve smlouve).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 byla by to práce z domova, já na tuhle příležitost čekala, takže to beru všema deseti za jakoukoliv cenu (zatím) ![]()
@Oriseka smlouvu teprve uvidím, zatím komunikujeme přes mail, v týdnu jdu na firmu osobně, o dovolené vím, a toto mě vůbec netrápí. Spíš jsem byla zmatená ohledně toho pojištění.
Každopádně vám děkuju
![]()
- Citovat
- Upravit
Ideal by byla práce na HPP, tohle je prostě další brigáda, kde za tebe sice odvedou pojištění, při té výši výdělku, ale nemáš nárok třeba na dovolenou. Lepší je asi dpc, tam nejsi omezena počtem hodin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina Je omezena i u dpc, smi to byt max pul uvazku, tedy v průměru max. 20 hodin týdně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Preci jen je DPC vetsi jistota, protoze kdyby DPP z nejakeho duvodu kleslo pod 10tisic, tak uz se z toho odvody zase neodvadeji. Taky na DPC je snad vypovedni lhuta 14 dni a na DPP neni zadna ochrana.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oriseka píše:
Preci jen je DPC vetsi jistota, protoze kdyby DPP z nejakeho duvodu kleslo pod 10tisic, tak uz se z toho odvody zase neodvadeji. Taky na DPC je snad vypovedni lhuta 14 dni a na DPP neni zadna ochrana.
DPP a DPČ jsou úplně stejné, co se týká výpovědi, obě 14 dní. Ani na DPČ není žádná ochrana - nevim, co si mela na mysli. ![]()
Ja bych spíš hledala HPP.. defakto to je jen brigáda.. vetsinou žádné benefity…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina HPP prý časem. Tomu i rozumím, já si nebyla jistá rozdílem u těchto dvou. Dovolená mě netrápí:-) děkuji.
@Oriseka Děkuju za vysvětlení:-)
- Citovat
- Upravit
@Anik6 píše:
DPP a DPČ jsou úplně stejné, co se týká výpovědi, obě 14 dní. Ani na DPČ není žádná ochrana - nevim, co si mela na mysli.Ja bych spíš hledala HPP.. defakto to je jen brigáda.. vetsinou žádné benefity…
Na mysli jsem mela tech 14 dni. Nic jineho neni. U DPP jsem o tom neslysela, ale mozny to je. Tak kazdy vi, ze HPP je lepsi, ale lepsi neco nezli nic. Treba pak daji ten HPP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jenom vás všechny opravím, u těch dohod je to 15 dní ta výpovědní doba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Mám jít do své úplně první oficiální práce ( do teď jsem měla jen brigády u známých a peníze na ruku ) a jsem ve všem trochu ztracená.
V roce 2019 jsem byla vedena na ÚP, posílali mě na stupidní pozice, které jsem odmítala ať už z časových důvodů ( kvůli dítěti) nebo z osobních důvodů (telemarketing bych nezvládala) a tak mě vyřadili z evidence, s tím že s pracakem jsem do teď neměla tedy nic společného. Na VZP jsem vše oznámila a bylo mi řečeno že do 7 let věku dítěte mi to hradí stát ( pokud dítě bude chodit pouze do oběda do školky) bere se to tak že „péče o dítě do sedmi let“
- toť má momentální situace. KONEČNĚ jsem si našla super práci na max 5hodin denně, týdně nějakých 20hodin s výdělkem kolem 20tis // zaměstnavatel mi nabízí zatím pouze úvazky na DPP a DPČ, s tím že HPP je možná časem. Můžu se zeptat co je pro mě, jako potencionálního zaměstnance výhodnější? Jak by to bylo s pojištěním?
Výhodnější je DPČ. DPP je jen asi 400 hodin za rok. Může ti omezit počet hodin. Pokud vyděláš do 10 tisíc, tak máš jen srážkovou daň a na důchod se ti to nepočítá. DPČ se ti na důchod počítá i pod výdělek 10 tisíc a obvykle to funguje jako půl úvazek, jen nejsi nijak chráněná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kipa22 píše:
Výhodnější je DPČ. DPP je jen asi 400 hodin za rok. Může ti omezit počet hodin. Pokud vyděláš do 10 tisíc, tak máš jen srážkovou daň a na důchod se ti to nepočítá. DPČ se ti na důchod počítá i pod výdělek 10 tisíc a obvykle to funguje jako půl úvazek, jen nejsi nijak chráněná.
- je to 300 hodin přesně
- u DPP pod 10tis. si může sociální doplatit
- z DPČ se dělají odvody od 3500,–, níž to je stejný jako DPP pod 10tis.
- u DPČ je limit 20 hodin týdně, ale může se to počítat za vyrovnávací období. Tj. Může se týdne odpracovat mnohem více, když pak 14 dní nebude dělat nic apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:
- je to 300 hodin přesně
- u DPP pod 10tis. si může sociální doplatit
- z DPČ se dělají odvody od 3500,–, níž to je stejný jako DPP pod 10tis.
- u DPČ je limit 20 hodin týdně, ale může se to počítat za vyrovnávací období. Tj. Může se týdne odpracovat mnohem více, když pak 14 dní nebude dělat nic apod.
- Pokud podepíše prohlášení, žádná srážková daň není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit