Práce v denním stacionáři

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
8
1.12.22 20:55

Práce v denním stacionáři

Ahoj holky, objevila se mi možnost práce v denním stacionáři (dále jen DS). Ráda bych se zeptala, zda tu je některá z vás, která v DS pracovala. Jaké to je? Jak je práce náročná (psychicky, fyzicky)? :think: Děkuji za Vaše postřehy a názory. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
1.12.22 21:21

Tak to záleží na tom jaká je tvá dosavadní praxe a vzděláná, na jakou pozici se hlásíš a co je to za cílovou skupinu.

Pokud budeš dělat večerní uklízečku ve stacionáří pro úzkostné poruchy, tak ne, to skutečně není těžká práce.

Pokud budeš dělat santářku ve stacionář pro poúrazové stavy, tak to náročné bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
1.12.22 21:44

@Ou Hlásila bych se na pravovníka přímé péče. Pracovní doma od 7:00 - 16:00 hod. Jinak tento DS je zaměřen na lidi s mentálním a kombinovaným postižením a dále lidi s poruchou autistického spektra.
Vzdělání splňuji podle zákona o sociálních službách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
1.12.22 21:49

No jako fyzicky náročné to nebude zas až tak drastické - maximálně nějaká asistence lidem co mají i fyzický handicap.

Psychicky - to primárně závisí na tom, jací budou tvoji kolegové a nadřízení a jak je tam ta práce organizovaná a od tvého psychického ustrojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
1.12.22 21:57
@Ou píše:
No jako fyzicky náročné to nebude zas až tak drastické - maximálně nějaká asistence lidem co mají i fyzický handicap.Psychicky - to primárně závisí na tom, jací budou tvoji kolegové a nadřízení a jak je tam ta práce organizovaná a od tvého psychického ustrojení.

Tak pokud tam bude mít ležáky na plínách, tak to fyzicky náročný bude. Bude je přebalovat, případně i koupat. Psychicky náročný to bude určitě, práce s touhle cílovkou je vždycky náročná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
1.12.22 22:46
@PetraJ píše:
Tak pokud tam bude mít ležáky na plínách, tak to fyzicky náročný bude. Bude je přebalovat, případně i koupat. Psychicky náročný to bude určitě, práce s touhle cílovkou je vždycky náročná.

Pracovník v soc, službách nedělá ošetřovatelskou práci a lidé vyžadující ošetřovatelskou péči nebývají ve stacionářích.

Psychická náročnost se tak nějak předpokládá v každé sociální službě, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.22 04:03
@Ou píše:
Pracovník v soc, službách nedělá ošetřovatelskou práci a lidé vyžadující ošetřovatelskou péči nebývají ve stacionářích.Psychická náročnost se tak nějak předpokládá v každé sociální službě, že.

Pracuji jako pracovník v soc. službách. Výměna inkontinenčních pomůcek (plen), případně koupel, dopomoc na toaletě atp. spadají do náplně práce této pozice, pokud to cílová skupina vyžaduje. Jedná se o úkony hygienické, nikoli ošetřovatelské.
Psychická náročnost je individuální, podle typu klientů a hloubky jejich postižení. Pořád je to práce s lidmi, s lidmi velmi ohroženými jakoukoli formou neadekvátního zacházení ze strany personálu, protože se sami povětšinou neumí/bojí ozvat. Vyžaduje to ze strany pracovníka ideálně vyspělou, odolnou vyrovnanou osobnost, která ví, proč tuto práci dělá. Bohužel jsem se setkala s nemálo případy kolegyň, které si na klientech měly tendenci léčit nějaké své mindráky, dělalo jim dobře, že nad klienty mají moc. Tak pozor na to, kolektiv fajn lidí je v sociálních službách opravdu důležitý. Jinak bych denní stacionář pro klienty s kombinovaným postižením přirovnala nejlépe asi ke školce, i když se to nemá… Budete zajišťovat stravu, nějakou aktivizační činnost ( rukodělné aktivity, hry, hudební aktivity atd.), půjdete s klienty ven, budete plánovat nějaké výlety, exkurze atd. A podle typu organizace vás může čekat i dost papírování a zapisování do systému pro soc. služby.

• Citovat
  • Upravit
14865
2.12.22 06:02
@Ou píše:
Pracovník v soc, službách nedělá ošetřovatelskou práci a lidé vyžadující ošetřovatelskou péči nebývají ve stacionářích.Psychická náročnost se tak nějak předpokládá v každé sociální službě, že.

Ale ano, i ve stacionářích bývají lidé, co potřebují přebalit a jsou nechodící

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14865
2.12.22 06:04
@Evca33 píše:
Ahoj holky, objevila se mi možnost práce v denním stacionáři (dále jen DS). Ráda bych se zeptala, zda tu je některá z vás, která v DS pracovala. Jaké to je? Jak je práce náročná (psychicky, fyzicky)? :think: Děkuji za Vaše postřehy a názory. ;)

Vzdy záleží na cílové skupině, míře postižení a kolik klientů je na jednoho pracovníka. A v neposlední řadě je zkušební doba, kdy zjistíš, jak danou práci zvládáš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
2.12.22 14:24

Mám vystudovanou VŠ sociální práce. Byla jsem na praxi v DS a zkušenost naprosto příšerná. Psychicky záhul, byla jsem tak vynervovaná, že jsem se nemohla ani nasvačit. Ale člověk s lepší náturou třeba problém mít nebude. Já ani neměla v plánu se tomu nikdy věnovat, musela jsem ale splnit praxi no…Druhou praxi v domově pro seniory jsem zvládala lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.22 15:38
@Zita Aussig píše:
Mám vystudovanou VŠ sociální práce. Byla jsem na praxi v DS a zkušenost naprosto příšerná. Psychicky záhul, byla jsem tak vynervovaná, že jsem se nemohla ani nasvačit. Ale člověk s lepší náturou třeba problém mít nebude. Já ani neměla v plánu se tomu nikdy věnovat, musela jsem ale splnit praxi no…Druhou praxi v domově pro seniory jsem zvládala lépe.

A ty jsi praxi plnila jako přímá obslužná péče? Nebo jsi neměla čas se nasvačit při pomáhání soc. pracovnici?

• Citovat
  • Upravit
827
2.12.22 19:27
@Anonymní píše:
A ty jsi praxi plnila jako přímá obslužná péče? Nebo jsi neměla čas se nasvačit při pomáhání soc. pracovnici?

Já jsem tam byla jako člověk, který se s těmi lidmi bavil, něco jsme vyráběli. Různě jsem tam takhle vypomáhala. K ničemu jinému mne nepustili, ale vím, že sociální pracovnice tam i chovankám pomáhaly měnit vložky při menstruaci atp.. Co jsem mohla vypozorovat, byly pracovnice v jednom kole, měly tam i nebezpečného kluka, jako hora, snad měl nějaký prášky na uklidnění nebo co, ale stejně..U mne nešlo ani o čas se nasvačit, spíš mne to psychicky dodělalo, že jsem do sebe nic nedostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.22 20:03
@Zita Aussig píše:
Já jsem tam byla jako člověk, který se s těmi lidmi bavil, něco jsme vyráběli. Různě jsem tam takhle vypomáhala. K ničemu jinému mne nepustili, ale vím, že sociální pracovnice tam i chovankám pomáhaly měnit vložky při menstruaci atp.. Co jsem mohla vypozorovat, byly pracovnice v jednom kole, měly tam i nebezpečného kluka, jako hora, snad měl nějaký prášky na uklidnění nebo co, ale stejně..U mne nešlo ani o čas se nasvačit, spíš mne to psychicky dodělalo, že jsem do sebe nic nedostala.

Tak záleží, kolik je lidí na kolik klientů. Jsou zařízení, kde je na pracovníka 2 - 3 klienti a vypít kafe nebo nasvačit se zvládnou v pohodě. Jinak soc. pracovnice nemají v náplni práce přímou obslužnou péči, tak buď mají kombinovanou prac. pozici nebo to dělají ze své vůle, protože jim to nevadí a chtějí pomoci.

• Citovat
  • Upravit
24618
2.12.22 20:45
@Ou píše:

V těchto zařízeních to málokdy funguje takto striktně, že každý dělá jenom svou určenou práci. Já jsem třeba učitelka, a když asistentka zrovna nemůže, jdu dítě přebalit sama, i když to moje práce prvotně není. U postižených jde především o lidský přístup, ne o tabulky. A ve stacionáři klidně nějaký skoroležák na plínách být může, to vám garantuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat