DPP vs OSVČ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Tak pokud jsi na ÚP tak to přijdeš o podporu. U DPP se do 9.999 neodvádí ani SP ani ZP jenom daň z příjmů 15%. Omezeno je to 300 hodinama za rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No hodinově se tam nevlezu ani omylem. ![]()
Budu mít osmihodinovou pracovní dobu. Když půjdu na živnost, tak si budu muset platit sociální, zdravotní, podávat daňové přiznání na daň z příjmů, nebo se mýlím. Kolik by to mohlo být z těch 10 000? Kolik by mi zbylo z těch 10 tis - já odhaduji tak 5 tis. čistého.
Nevím vše, nebo se můžu mýlit. Proto si vše zjišťuji.
- Citovat
- Upravit
No já úplně nevím částky přesně, on ti to tu určitě někdo napíše. U OSVČ jako hlavního příjmu se budou odvádět zálohy, jak na ZP tak na SP. U ZP je pevná sazba zjistíš na stránkách pojišťovny, jak je to u SP nevím přesně
Samozřejmostí je Daň. přiznání a přehledy na ZP a SP. A asi taky vedení daň. evidence
to si nejsem jistá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Základní povinné odvody při ŽL jsou necelé 4 tisíce, tak počítej, že by ti zbylo cca 6 tisíc měsíčně, daň by asi nevyšla. Na DPP pokud podepíšeš prohlášení poplatníka tak by to i v čistém bylo těch 10 tisíc, pojištění by sis musela řešit sama.
Jinak je to hnus nutit někoho dělat na ŽL s takovým příjmem, znám to taky, poslední dobou všude chce zaměstnavatel ŽL, případně dá nejdřív DPP a když se vyčerpají hodiny tak chce přechod na ŽL, já bych tedy s šesti tisíci měsíčně nevyžila. Jako pokud z toho nemusíš živit rodinu, hypotéku atd. tak ještě možná, zas je lepší mít alespoň nějakou práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak podle mzdové kalkulačky, pokud by ti těch 10 hrubého dali tak jak mají na klasickou smlouvu, celkové mzdové náklady by pro ně byly 13.400,– Tak bych zkusila ještě smlouvat a pokud trvají na ŽL a chtějí po tobě aby ses vystavila riziku práce na švarc systém tak ať ti dají alespoň 11.500 aby ses za ten plný úvazek dostala na minimální mzdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No právě, pokud budeš mít určenou pracovní dobu, pracovat podle pokynů a příkazů „zaměstnavatele“, využívat jeho majetek (kancelář, počítač, atd.), pak jde o klasickou závislou činnost a nikoli práci jako OSVČ. Pokud by přišla na kontrola z inspektorátu práce, koleduješ si o pškně vysokou pokutu, i zaměstnavatel. Další věc: žádná placená dovolená, nemocenská, a další, povinnost platit zálohy - socka 1890,– a zdravka 1752,–. No já bych si to pořádně rozmyslela! U takto nízké mzdy se to nevyplatí. Jedině pokud bys měla ještě další příjem!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ok, moc děkuji za pomoc a odpověď. Opravdu moc, moc a moc děkuji!!
- Citovat
- Upravit
Dobrý den,
dostala jsem nabídku práce, dělat asistentku, ale chtějí to na živnostenský list. Plat nabízí 10 tisíc.
Přemýšlela jsem, jestli by to nešlo dělat na dohodu o provedení práce, jestli by to nebylo lepší.
Nevím, jaké jsou tam podmínky, jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění. A co je lepší?
Prosím poraďte, nejsem mzdová účetní a tak nemám porovnání. Děkuji za Vaše názory.
Navíc jsem na UP. Děkuji za rady moc a moc.