Výpověď z práce - co mám čekat?

Anonymní
27.11.13 20:21

výpověď z práce - co mám čekat?

Ahojte, blíží se konec měsíce a pravděpodobně zítra čekám, že dostanu výpověď :,(
Ne, že bych si to přála, jsem z toho na nervy. Vůbec se v těchto věcech nevyznám. V naší firmě pracuji skoro deset let a za tu dobu vím, že se k zaměstnancům nechovají často, jak by měli ( myslím vedení ) a ti co byli odejiti, tak to také asi nebylo zrovna ok.
Prosím poraďte mi, když už výpověď dostanu, co má správně obsahovat - jaký paragraf, abych se pak mohla přihlásit na ÚP a dostala podporu, než si najdu nové místo?? Mám nárok na odstupné? Chtěla bych být kdyžtak připravena na tuto situaci… díky za radu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8921
27.11.13 20:24

Poradim jen jedno - nic nepodepisovat hned na miste, ale vzit si to domu a nechat prohlednout od pravnika. Zda tam je uvedeno vsechno tak, jak ma byt. Tzn. paragraf, odstupne atd…bohuzel z vlastni zkusenosti vim, ze zamestnavatel udela cokoliv, aby nemusel nic platit a ja na to doplatila. Dneska uz jsem poucena a vypoved bych nikdy hned nepodepsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
27.11.13 20:26

Jestliže děláš u firmy 10 let, tak předpokládám, že máš smlouvu na neurčito, a výpověď, pokud dá zaměstnavatel-nabytečnost-máš nárok na 3 odstupné platy.
Jinak nepodepisuj dohodu, nedostaneš odstupné, a na ÚP minimální podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.13 20:31
@Katchi píše:
Poradim jen jedno - nic nepodepisovat hned na miste, ale vzit si to domu a nechat prohlednout od pravnika. Zda tam je uvedeno vsechno tak, jak ma byt. Tzn. paragraf, odstupne atd…bohuzel z vlastni zkusenosti vim, ze zamestnavatel udela cokoliv, aby nemusel nic platit a ja na to doplatila. Dneska uz jsem poucena a vypoved bych nikdy hned nepodepsala.

Právě toho se bojím, co na mě vymyslí, aby se mě, co nejrychleji zbavili a nemuseli dávat nic. Myslíš, že si tu výpověď kdyžtak můžu vzít domů? Mám nárok to nepodepsat hned?

• Citovat
  • Upravit
5993
27.11.13 20:32

Ahoj, ono se to může zdát v pohodě a jednoduché, ale nemusí to tak být. Hlavně tam musí být přesně napsán důvod a zda je to výpověď dohodu s odstupným, nebo výpověď s 2 měsíční výpovědní dobou pro nadbytečnost a zase tam musí být odstupné. Hlavně dej pozor ať nenaletíš, na mě taky zaměstnavatel zkoušel dohodu, ale tím bych přišla o odstupné. Dobře si to přečti. Držím palce, ať k výpovědi nedojde:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
27.11.13 20:33

Samozřejmě, že máš nárok si to prostudovat a klidně i vzít domů. Nikdo tě nemůže nutit podepsat něco, co nemáš prostudované a čemu třeba nerozumíš. Nemají žádné páky, aby tě k tomu nutili. Nesmíš se dát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
27.11.13 20:36

Neboj nejsi povinna podepsat hned, vem si ze vlastne az zitra se dozvis ze dostavas vypoved, nejsi na to nijak pripravena, muzes byt z toho ve stresu, nervozni a nevim co vsecko.. normalne rekni ze si ji vezmes domu a poradne si ji projdes.. nemuze te nikdo k nicemu nutit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
27.11.13 20:38
@mitulik píše:
Samozřejmě, že máš nárok si to prostudovat a klidně i vzít domů. Nikdo tě nemůže nutit podepsat něco, co nemáš prostudované a čemu třeba nerozumíš. Nemají žádné páky, aby tě k tomu nutili. Nesmíš se dát.

No upřímně na mě šéfka nejdříve začla s tím, že podepíšeme dohodu, ale já už byla poučena od právníka a řekla jsem ji, že to prostě nepodepíšu a najednou měla nachystanou i výpověď s odstupným. Takže pozor na to, co je psáno a neznalost neomlouvá:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101613
27.11.13 20:39

Ano, nejsi povinna nic podepsat, ale oni při výpovědi tvůj podpis nepotřebují, potřebují ji pouze tobě doručit. Takže si ji samozřejmě můžeš vzít domů, ale pokud to bude opravdu výpověď, tak to na věci nic nemění a platí hned tím převzetím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
27.11.13 20:42
@j.a.n.i1 píše:
Ano, nejsi povinna nic podepsat, ale oni při výpovědi tvůj podpis nepotřebují, potřebují ji pouze tobě doručit. Takže si ji samozřejmě můžeš vzít domů, ale pokud to bude opravdu výpověď, tak to na věci nic nemění a platí hned tím převzetím.

ale to neznamená, že s ní souhlasí, ne? :think:
resp. s důvodem výpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
27.11.13 20:46

@Susan23 No vždyť říkám, že bych nepodepsala nic, čemu nerozumím, právě proto, že neznalost neomlouvá.
@j.a.n.i1 Ale asi to vyloučí možnost, že by podepsala nechtěně výpověď dohodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101613
27.11.13 20:50
@momi33 píše:
ale to neznamená, že s ní souhlasí, ne? :think:
resp. s důvodem výpovědi.

S výpovědí souhlasit nemusí, a přesto je platná, pokud její neplatnost nenapadne u soudu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101613
27.11.13 20:51
@mitulik píše:
@j.a.n.i1 Ale asi to vyloučí možnost, že by podepsala nechtěně výpověď dohodou.

Jo, to samozřejmě, já to spíš psala z toho důvodu, aby zakladatelka nepředpokládala, že když jim výpověď v pátek nepodepíše, že nezačne již od 1.12. běžet výpovědní lhůta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
27.11.13 21:01
@j.a.n.i1 píše:
S výpovědí souhlasit nemusí, a přesto je platná, pokud její neplatnost nenapadne u soudu…

já se už lekla, že výpověď i když jí nepodepíše platí-s důvodem, který uvede zaměstnavatel, i když s ním nesouhlasí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101613
27.11.13 21:02
@momi33 píše:
já se už lekla, že výpověď i když jí nepodepíše platí-s důvodem, který uvede zaměstnavatel, i když s ním nesouhlasí.

No, to platí, pokud soud nerozhodne jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat