Drahý plyn

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
16.12.22 13:48

Drahý plyn

Zdravím
Dávám na nový učet a ještě radši anonym. příspěvek z důvodu toho že je mi stydno…
Abych tedy začala nějak aby můj příspěvek měl hlavu a patu. Na emimi jsem viděla už spousty diskuzí a několikrát jsem zakládala i vlastní. Ale o to zde nejde. ráda bych vaší radu ohledně toho jak ušetřit. Na syna jsem zůstala sama a krásně jsme celou dobu finančně vycházeli. Jenomže…tento měsíc přišlo vyučtování s krásným dluhem skoro 27tisíc a navýšením záloh. Jelikož máme karmu tak na plyn jede všechno…od topení, po ohřev vody a dokonce i plynový sporák máme. Po domluvě mi dali splátkový kalendář přičemž první největší splátka která bohužel byla tento měsíc činila 15 700-,…tudíž všechny uspořené peníze. RP mám 8000-,. Žádost o mimořádnou pomoc jsem již žádost podávala. Bylo mi sděleno že zpracování bude trvat z důvodu absence zaměstnanců. S tím že Vánoce budou chudé jsem se již něják smířila, ale začíná mi dělat starosti jak s malým vyjdeme do dalšího měsíce. S rodinou v kontaktu nejsem, přátelé mají podobné problémy a ex partner je bůhví kde. (a ne vyživné neplatí, už dva měsíce jej neuhradil).
Tudíž bych byla ráda za rady a nápady jak pokračovat a o co si teoreticky můžeme požádat.
Děkuji mockrát a přeji všem aby jste měli krásné a veselé Vánoce :srdce:

• Matka v nesnázích
  • Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20840
16.12.22 14:15

Tak nedoplatek jsi věděla klidně půl roku dopředu. Holt se lidí absolutně nestarají a nezajímají a pak koukají na vyúčtování. Je to všude okolo.

Pohnat vymáhání alimentů a vyřídit zálohované výživné. Vyřídit ostatní dávky co nejdříve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2378
16.12.22 14:15

Jestli jsi měla jen 15 tis úspory, tak jsi fakt krutě nevycházela. To jsou hezké úspory tak u teenagera, ne u dospělé ženské. :think:

Ještě můžeš navýšit rodičák (ale zkrátí se ti o to doba čerpání), a dlouhodobě tolik neplýtvat teplem - nebo se přestěhovat do nájmu s elektřinou - nevím, my jsme 2+2 a nedoplatek byl za loňský rok (po státní slevě) nějaké 3 tis. Nově zálohy nastavené na 2500/měs (předtím 1600). S takovým malým příjmem mi přijde pitomost bydlet sama v bytě, spolubydlení by pro vás bylo logičtější. Jinak, ono zas tolik státních dávek není (něco sis zažádala, ještě je příspěvek a doplatek na bydlení - ale to už asi čerpáš, nebo nevím, jak utáhneš byt - jestli jsi ve vlastním, tak pronajmout a jít do menšího) - ještě můžeš zkusit neziskovky, a jestli umíš administrativu, tak jde leccos dělat i od mimča, takže navýšíš příjem… A teda makat na těch úsporách, měla bys mít „na nouzovky“ naspořené 3-6 měsíčních výdajů, ne 15 tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.12.22 14:16

Prvorade by se mel starat otec, ne stat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37121
16.12.22 14:18

Jak je dítě velké? Nešla by vzít nějaká brigáda navíc a dítě dát třeba na hlídání kamarádce? Když ex neplatí, tak to nahlásit (buď soudně nebo přes policii, teď teda nevím co je lepší), oni si ho najdou. S dávkama to bude celkově blbé, teď přes svátky už ty úřady moc nepojedou. Ty dávky se odvyji od toho, jak bydlíš no, předpokládám, že příspěvek na bydlení máš, pokud nejsi ve vlastním. Přídavky na dítě taky asi dosáhneš. Jinak dát dítě někam do školky a jít do prace, pokud máš ten rodicak jako jedinny příjem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
16.12.22 14:31

Zkusila bych co nejdříve zajit do nejake občanské poradny. Tam by meli byt schopni poradit, na co mas narok a pomoct s vymáháním výživného, to je základ.
A teda nestarat se a čekat na vyúčtování, to se nezlob, ale to v dnešní době je opravdu šílenství. Pochopila bych u důchodců, kteří si s technologiemi nehovi, ale ono zabere par sekund si nacvakat do aplikace odečet a hned vědět, jak jsem na tom a podle toho zvednout zalohy nebo stáhnout spotřebu. Tak to bych napravila a hlidala si spotrebu průběžně.
Příspěvek na bydleni, na dítě bereš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15731
16.12.22 15:11
@Cenarius píše:
Tak nedoplatek jsi věděla klidně půl roku dopředu. Holt se lidí absolutně nestarají a nezajímají a pak koukají na vyúčtování. Je to všude okolo.Pohnat vymáhání alimentů a vyřídit zálohované výživné. Vyřídit ostatní dávky co nejdříve.

Já jsem nad tímhle už rezignoval. Mám pocit, že spotřebu energií (resp. cenu) si neumí spočítat 99,9% obyvatel našeho státu. Je to problém dokonce i pro všeobecně chytré a vysokoškolsky vzdělané lidi. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
16.12.22 15:13
@Zumpa píše:
Já jsem nad tímhle už rezignoval. Mám pocit, že spotřebu energií (resp. cenu) si neumí spočítat 99,9% obyvatel našeho státu. Je to problém dokonce i pro všeobecně chytré a vysokoškolsky vzdělané lidi. :,(

No tak sem s návodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.12.22 15:23
@Reflex píše:
No tak sem s návodem.
@Anonymní píše:
Zdravím
Dávám na nový učet a ještě radši anonym. příspěvek z důvodu toho že je mi stydno…
Abych tedy začala nějak aby můj příspěvek měl hlavu a patu. Na emimi jsem viděla už spousty diskuzí a několikrát jsem zakládala i vlastní. Ale o to zde nejde. ráda bych vaší radu ohledně toho jak ušetřit. Na syna jsem zůstala sama a krásně jsme celou dobu finančně vycházeli. Jenomže…tento měsíc přišlo vyučtování s krásným dluhem skoro 27tisíc a navýšením záloh. Jelikož máme karmu tak na plyn jede všechno…od topení, po ohřev vody a dokonce i plynový sporák máme. Po domluvě mi dali splátkový kalendář přičemž první největší splátka která bohužel byla tento měsíc činila 15 700-,…tudíž všechny uspořené peníze. RP mám 8000-,. Žádost o mimořádnou pomoc jsem již žádost podávala. Bylo mi sděleno že zpracování bude trvat z důvodu absence zaměstnanců. S tím že Vánoce budou chudé jsem se již něják smířila, ale začíná mi dělat starosti jak s malým vyjdeme do dalšího měsíce. S rodinou v kontaktu nejsem, přátelé mají podobné problémy a ex partner je bůhví kde. (a ne vyživné neplatí, už dva měsíce jej neuhradil).
Tudíž bych byla ráda za rady a nápady jak pokračovat a o co si teoreticky můžeme požádat.
Děkuji mockrát a přeji všem aby jste měli krásné a veselé Vánoce :srdce:
  • Matka v nesnázích

Zkusit můžete příspěvek na dítě a na bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
16.12.22 15:38

@Tereza Košnarová S návodem na to, jak zjistit aktuální spotřebu a kolik bude nedoplatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
16.12.22 15:47
@Zumpa píše:
Já jsem nad tímhle už rezignoval. Mám pocit, že spotřebu energií (resp. cenu) si neumí spočítat 99,9% obyvatel našeho státu. Je to problém dokonce i pro všeobecně chytré a vysokoškolsky vzdělané lidi. :,(

tak udělej hezkou excelovou tabulku s popiskami, co kam napsat a funkčními přednastavenými vzorci a a přes uložto, pošlisoubor, leteckoupoštu, webshare nebo kdekoli jinde ji můžeš vyslat do světa a dovzdělat nevzdělané. Zlepšíš si tim karmu na dalších 10 životů dopředu. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
16.12.22 16:12

@Reflex @debra.morgan ale no tak, takových návodu a kalkulaček je jednak plno, jednak to už umí snad všichni distributoři přesně spočítat v aplikacích a jako fakt vzít starou fakturu, vydělit a zpět vynásobit aktuální spotřebou snad zvládne každý. Není to přesný, ale dost orientační.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
16.12.22 16:28
@Cenarius píše:
@Reflex @debra.morgan ale no tak, takových návodu a kalkulaček je jednak plno, jednak to už umí snad všichni distributoři přesně spočítat v aplikacích a jako fakt vzít starou fakturu, vydělit a zpět vynásobit aktuální spotřebou snad zvládne každý. Není to přesný, ale dost orientační.

A to aktuální spotřebu vezmu kde? Nehledě na to, že ta cena je rozdělená na víc složek, ne? Já se ptala vícekrát a vždy dostanu informaci, že to není sranda zjistit. U elektriky mi neporadil ani eon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3598
16.12.22 16:32

@Cenarius přesně a kouknout jednou měsíčně na chodbu co ukazuje měřák snad zvládnou :mrgreen:
A hned víš na čem jsi ;)
Kam ten svět spěje že už ani násobilku neumí :zed: a když si cenu pěkně zaokrouhlí nahoru tak je nemá co překvapit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
16.12.22 16:34

@Cenarius Nezvládne. O tom tu mluvíme. A nezvládnu si ani vypočítat třeba měsíční spotřebu, kolik by reálně platili za 5 měsíců při spotřebě, kterou měli a znají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat