Postavit se na svoje nohy?

8
2.12.22 08:26

Postavit se na svoje nohy?

Zdravím,
tak se zase po dlouhé době obracím na emimino i když jsem mladej kluk :D Tady je každopádně s těmito tématy asi nejvíc zkušených lidí ;)
Je mi 20 let a rád bych se osamostatnil, můj výdělek je 24 000 a o něco se ještě navýší.
Pronájmy u nás stojí cca 13 000 i s energiemi, otázka je kolik by člověk v dnešní době ješte doplácel…
Další fakt je ten že splácím 5 000 měsíčně auto na 4 roky, rozhodl jsem se pro zánovní než neustále řešit nějké problémy s ojetinou kterou jsem vlastnil předtím.
Potraviny zhruba vím co stojí ale nějak si nedokážu vypočítat kolik za jídlo utratím měsíčně. Kolik myslíte že stojí jídlo na jeden měsíc pro jednu osobu?
Další věc je se vykašlat na pronájem a počkat si ještě ty 4 roky co bude tou dobou za hypotéky, je to sice risk ale raději cpát peníze do něčeho co bude moje.
Taky se může stát že na to budem třeba dva ale zatím to tak nevypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1231
2.12.22 08:28

Šla bych do spolubydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
2.12.22 08:48

S 24 tisícema jsem se uživila i s dítětem, takže v klidu.
Jídlo pro jednoho, no záleží, jak si zvyklej vařit, co tvé bříško vyžaduje :D Někdo je spokojený o těstovinách, jiný potřebuje obden stejk, jeden dá za jídlo na měsíc pět tisíc, jinému nebude stačit deset.

Co nějaké spolubydlení? Mladej kluk, tak s nějakejma študentama - a to, co ušetříš oproti plnému nájmu, tak ukládat a šetřit třeba právě na tu hypošku.
Rozhoď sítě mezi kamarády, třeba taky někdo shání spolubydlícího, aby vypomohl s nájmem, případně by se chtěl taky osamostatnit od rodičů, ale sám si myslí, že by to nedal - tak ve dvou už to uplatíte v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
2.12.22 09:07

Pokud máš 24 čistýho, tak taky nevidím zásadní problém, není to samozřejmě na rozhazování, ale dá se to. Volila bych spolubydlení ideálně s někým, koho znáš, domluvíš se s ním a je na něj spoleh. Co se jídla týče, to neporadím. Ideální je, pokud máš možnost jídla v práci za dotovaný ceny. Já chodila každej den na oběd, teď jsem to omezila, páč to byly 4000 jen oběd. Žiju sama, občas něco uvařím. Když si dám větší oběd v práci, tak pak si dám jen lehkou večeři. Ale jsem ženská a nedělám žádnou fyzicky náročnou práci. Řekla bych, že projim tak 6-7000 měsíčně, počítám do toho i ty obědy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1869
2.12.22 09:09

Sla bych do spolubydleni. Sam to budes mit napnuty a skoro nic neusetris. Bylo by fajn davat neco bokem, at jednou bydlis ve svem (na hypo) a taky, at mas penize na konicky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33540
2.12.22 09:15
@lu16 píše:
Zdravím,
tak se zase po dlouhé době obracím na emimino i když jsem mladej kluk :D Tady je každopádně s těmito tématy asi nejvíc zkušených lidí ;)
Je mi 20 let a rád bych se osamostatnil, můj výdělek je 24 000 a o něco se ještě navýší.
Pronájmy u nás stojí cca 13 000 i s energiemi, otázka je kolik by člověk v dnešní době ješte doplácel…
Další fakt je ten že splácím 5 000 měsíčně auto na 4 roky, rozhodl jsem se pro zánovní než neustále řešit nějké problémy s ojetinou kterou jsem vlastnil předtím.
Potraviny zhruba vím co stojí ale nějak si nedokážu vypočítat kolik za jídlo utratím měsíčně. Kolik myslíte že stojí jídlo na jeden měsíc pro jednu osobu?
Další věc je se vykašlat na pronájem a počkat si ještě ty 4 roky co bude tou dobou za hypotéky, je to sice risk ale raději cpát peníze do něčeho co bude moje.

Jak už se tady píše, spolubydlení by bylo asi zatím nejlepší. Když budeš bydlet sám, tak budeš mít hodně napnutej rozpočet. Kdybys nesplácel to auto, tak celkem ok, ale takhle neee. Jestli tě ale nic netlačí, a můžeš bydlet dál u rodičů, kde předpokládám bydlíš, tak tam ještě zůstanˇa šetři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
2.12.22 09:22

Tak samozřejmě nevím, na jaké vesnici bydlíš, ale třeba v Praze bys za 13 byt také sehnal a ušetřil těch 5 tis/měsíc, lítačka stojí 3650 na rok :nevim: pokud jsi na konci světa, tak fajn, ale jak k tomu chceš našetřit ten základ na hypo, to si představit nedovedu :nevim: těch 300 na auto (nebo kolik stálo) ti bude dost chybět i při cenách nemovitostí třeba 2 mio, kdy stejně 400 tis potřebuješ mít. Takže bych se na to vyprdla, s tvým přístupem stejně nenašetříš. Šla bych do spolubydlení (ikdyž jsme zase u toho, v místě kde člověk potřebuje auto, se spolubydlící hledá dost blbě), protože mít pevné platby (bez telefonu, internetu, benzínu, dálniční známky…) 18 z 24 tis. je sebevražda. Co když si třeba zlomíš nohu? A budeš na nemocenské? Jako je to extrémně na hraně i bez toho. Leda všechny víkendy na brigádu. Nebo prodat auto :nevim:

Příspěvek upraven 02.12.22 v 09:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1869
2.12.22 09:24

Tech 5000 za auto mesicne mi taky prijde jako zbytecny luxus pri tvem platu. Pises zanovni, coz vlastne ojete je, ne? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
2.12.22 09:37

A na co potom bude chytat případné zájemkyně? Na spolubydlícího?

@Oudrey píše:
Tech 5000 za auto mesicne mi taky prijde jako zbytecny luxus pri tvem platu. Pises zanovni, coz vlastne ojete je, ne? :lol:
  • Citovat
  • Upravit
10860
2.12.22 09:41
@lu16 píše:
Zdravím,

No a jak dlouho pracujes? Jake mas naklady ted? Kolik jsi doted nasetril?
Mas penize na kauci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1869
2.12.22 09:42
@Prostě Vodnář píše:
A na co potom bude chytat případné zájemkyně? Na spolubydlícího?

jako že bude mít auto, ale ne peníze ji někam vzít (hezkou večeři / víkend někde), tak to je moudré. Navíc ve dvaceti fakt nepotřebuje chytat někoho na auto a pokud ano, tak je to víc než smutný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
2.12.22 10:10

Pokud nebydlí ve velkém městě, tak auto člověk potřebuje. A když koupíš ojetinu za pár korun, tak zbytek vrazíš do oprav. Auto chápu. Tyhle řeči, že auto je luxus mají téměř vždy Pražandy a lidi z velkých měst, kde funguje MHD. :roll:

Pokud jsi zatím u rodičů, tak tam zůstaň, zvlášť pokud tě to vyloženě netlačí. Něco jim dle domluvy prispívej a rozdíl mezi nájmem a tím co platíš si šetři. Přece jen nemovitosti jsou drahé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
2.12.22 10:15
@Oudrey píše:
jako že bude mít auto, ale ne peníze ji někam vzít (hezkou večeři / víkend někde), tak to je moudré. Navíc ve dvaceti fakt nepotřebuje chytat někoho na auto a pokud ano, tak je to víc než smutný

Já tak trochu známost mám ale to zdaleke nevypadá na nějaký společný život, jestli vůbec.
Já nechytám na auto a peníze ale chci někoho kdo si bude vážit jiných kvalit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
2.12.22 10:18
@KeckaJ píše:
Pokud nebydlí ve velkém městě, tak auto člověk potřebuje. A když koupíš ojetinu za pár korun, tak zbytek vrazíš do oprav. Auto chápu. Tyhle řeči, že auto je luxus mají téměř vždy Pražandy a lidi z velkých měst, kde funguje MHD. :roll:Pokud jsi zatím u rodičů, tak tam zůstaň, zvlášť pokud tě to vyloženě netlačí. Něco jim dle domluvy prispívej a rozdíl mezi nájmem a tím co platíš si šetři. Přece jen nemovitosti jsou drahé.

Přesně tak, navíc jsem vyučený automechanik a o auto se velmi starám jelikož s ním počítám hodně do budoucna. Do většího města bych asi ani nechtěl, spíš se jednou vidím i na tý vesnici :) Takže auto by bylo stejně potřeba ještě víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
2.12.22 10:19

Ja bych do toho nejspis nesla, povinne vydaje 18000, na vse ostatni (jidlo, benzin, obleceni, zabava, telefon, net atd.) je 6000 pri dnesnich cenach malo, nebo je to minimalne hranicni. I kdybys byl extra setrny, prijde jakykoliv nenadaly vydaj, nedoplatek a jsi v loji, protoze z takoveho zbytku rezervy nevytvoris.
Pokud to neni problem, zustala bych jeste rok u rodicu a opravdu na max setrila, abys mel neco do zacatku, pro pripadny vypadek prijmu a jakoukoliv nenadalou platbu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat