Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám rok a půl starého syna a dnes dostal takový dráždivý suchý kašel. Začala jsem mu dávat Stoptussin. Mám ho dát i na noc nebo jsou lepší Fenistil kapičky nebo mám na noc dát oboje? U Dr. jsme byli ve středu, trochu kašlal, byli jsme i na rentgenu - ten byl ok. Včera opět na kontrole, Dr. dle poslechu nic neslyšela, ale přes noc se dost rozkašlal, možná chytl něco v čekárně
Nevím, jestli s ním vyrazit na pohotovost, zatím asi vyčkám. Ale prosím poraďte co na noc? Mimo Fenistilu kapek a Stoptussinu tu mám ještě Prospan, ale ten mi na noc přijde ještě blbější. Děkuji moc ![]()
Šlo by dát ten Fenistil i Stoptussin? Nic jiného tu bohužel nemám? Prospan taky zavrhuji.
Klidně dej něco na tlumení (Stoptussin, Sinecod, mně se osvědšil Ditustat) a k tomu Fenistil. Prospan nedávej, nevyspíš se ty, ani prcek ![]()
Stoptussin na noc urcite muze..prospan urcite ne, dite by se akorat zahlenilo a nevyspalo by se..fenistil bych se stoptussinem nekombinovala, jelikoz v obojim jsou latky co zklidnuji..
Ja davam stoptusin na noc+kdyz maleho hodne kasel budi tak dithiaden (jen ctvrtku)
Když je suchý kašel, dávám Sinecod, ráno a odpo, na noc dávám Fenistil kapky. Když je vhlký kašel tak dávám spíš něco na odkašlávání jako je Prospan apod., ale vždy jen do 16h. Jak už psaly holky, hodně zahleňují a doma byste se nevyspali
Jo o ještě hodně pod hlavu a mokré ručníky nejlépe po celém pokoji a moc netopit ![]()
Fenistil na noc většinou stačí na dráždivý kašel 1kg=1kapka, chce to aspoň hodinu pře spaním, prospan případně na den
Dala bych Stoptussin a hodně zvlhčovala u syna vzduch, nejlépe kdyby vydržel chvíli dýchat páru z hrnce. Suchý kašel je potřeba zvlhčit, tj. aby začal vykašlávat, takže já dávám Prospan 3-4× denně (nebo domácí tymiánový sirup - 200ml vody a 200g cukru svařit, nasypat pytlík suchého tymiánu, nechat vychladnout a podávat po lžičkách několikrát denně), naposledy tak v 5 odpoledne, na noc pak Sinecod (nebo něco tišícího) první 3 dny.
U suchého hodně zvlhčovat, celý den třeba vařím na plotně vodu s eukalyptem, dýchat páru, případně namazat hrudníček eukalyptovou mastí.