Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, moje skoro 9-ti měsíční dcera je nemocná. Od pondělí má rýmu, pořád nudle u nosu, zvýšená teplota,(38,5 bez odečtu ale nikdy nepřekročila, takže jsem ani nedala paralen) navíc od včera začala kašlat, docela to v ní hrčí. Dnes jak se probudila, chudák začla tak kašlat, až se začla dávit, hlen z nosu i z pusy, no bobek měla co dělat… Navíc po odsátí se objevila i žlutá nudle(omlouvám se za detailní popis, ale ráda bych aby jste si udělali představu…) No rozhodla jsem se tedy dnes navštívit naší dr., ta tam ale nebyla a místo ní takový dědeček, který vypadal tak na 100 let
poslechl si jí a řekl, že to je v pořádku(doufám tedy, že sluch má v pořádku), že se jedná pravděpodobně o obyčejnou virozu, nic závažného. Řekl, že pokud se ještě objeví žlutá rýma, mám dát Pamycon. Ptala jsem se, jestli ji mám dávat i nějaký sirupek na kašel, tak odpověděl, že na kašel mi napsal kapičky Tussin. V lékárně mi ale lékárnice řekla, že jsou na suchý kašel, to mě docela zarazilo, myslela jsem, že suchý kašel je takový prostě na sucho, ale v ní to už vyloženě chrčí. Holky proto se ptám, co Vám píšou doktorové při takových to obtížích. Já samozdřejmně nechci zpochybňovat jeho léčbu, s těmi sto lety jsem to přehnala, ale opravdu šlo vidět, že nějaký ten pátek už neordinuje, nemohl se třeba s těma kapkama splést, všechny příznaky jsem mu popsala i šlo vidět jak je zahleněná. Děkuji za odpovědi ![]()
Já mám na „vlhký“ kašel ráda sirup Hedelix, myslím, že je i pro děti do jednoho roku. Malému jsem ho taky dávala.
Jo mimochodem ten tussin mu doktorka taky jednou napsala právě na takový vlhčí kašel a vůbec jsem to do něj nemohla dostat, je to hořké až hrůza
tak jsem mu to pak už necpala a vyléčil se i s tím Hedelixem, během tří dn bylo nachlazení pryč. Ale myslím, že Tussin je na všechny druhy kašle, pokud se pamatuju
ale nejsem si jistá ![]()
takže kdyby mi to psala zas, požádala bych už ji rovnou o něco jiného. Navíc je to spíš takový chemický sajrajt, jak jsem četla složení.
Dala bych před den Ambrobene anebo zkusila ten přírodní Hedelix (mým dětem teda nikdy nezabral) a Tussin bych dala na noc, aby se kašel zklidnil. s tím pamyconem je to OK. ten je super a vyléčí právě žkutou (bakteriální) rýmu. jinak tě uklidním - malý mi dost trpí na kašle a laryngitidy. dost často to v něm chrčí, až cítím rukou vybrace na hrudníčku a poslech je vždy OK (máme doktorku docela mladou, takže předpokládám, že sluch má OK
)
Nase nejmensi ma ted neco podobnyho, teplotu ma max kolem 37.5, chrci, hlas ma jak kdyby pul zivota chlastala a kourila prvni ligu. Poslechove je dobra, ma zadni rymu, pres den davam do nosu morskou vodu a na noc nasivin. Chrci furt, ale tece z ni hrozne soplu, takze cekam zlepseni jak z ni dostanu vsecek hlen. Pamykon je super, fakt vyleci tu rymu.
Ahoj, tak my máme na kašel kapky Kaloba, je to přírodní. Pamykon nemáme, protože je na předpis a k doktorce nejdu mezi ty chrchlaly.Do nosu Vincentku, je na ty hleny lepší než ostatní mořské vody.No a hlavně čajíček na nachlazení, pít a pít, odsávat a odsávat. My máme rýmu krásně zelenou
![]()
Díky holky, a ještě si nejsem jistá, jestli mi říkal, jak dlouho brát ten Pamycon? Tam je akorát spotřebovat do 7 dnů, dávat jí ho celý týden, nebo jen pokud je ta žlutá rýma? Och to bude boj ![]()
@Jůlinka T. taky jsem se bála, že bude čekárna nabitá k prasknutí, ale kupodivu bylo prázdno. Moc mi toho ještě nevypije a odsávání je taky boj, navíc potom hodinu ječí, tak má nos plnější než před odsátím
Fakt není nad to zdraví ![]()
Pamycon bych dávala pravidelně aspoň 5 dnů, klidně ten týden. Na zahlenění můžeš zkusit mukosolvan sirup. Jinak bych dávala čaj s medem a citronem (ano, i v 9 měsících) a klid a teplo. S tímhle si většinou tělo poradí celkem dobře samo.
@Karleon Caj s medem a citronem je vselek
u nas jeste na kasel dobre zabira cibulovej sirup(nadrobno cibule, hodne cukru nebo medu a ta stavicka z toho je vyborna a leciva, lepsi jak vsechny mozny stoptusiny, jitrocel sirupy atd.)
@artepka Pamycon se dává 5 dnů, stejně jako volně prodejné kapky. Taky musí být v lednici. Jinak na na vlhký kašel mi v lékárně doporučili buď Hedelix nebo Prospan - je to to samé, jenom podle lékárnice má prý ten Prospan lepší chuť