Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, malé je 18 měsíců, měly jsme teď první záchcat laringitidy, byly jsme hospitalizovány v nemocnici. Jsem z toho vyřízená, máte někdo toto onemocnění?? Jak tomu předcházet a případně co dělat, aby se to podchytilo včas než přijde záchvat a dušení??? Za jakékoli rady a zkušenosti předem moc děkuji ![]()
Tomu nepředejdeš, to se prostě nedá. Přijde to jak blesk z čistého nebe, aspoň u nás to tak bylo. Večer byl syn úplně v pohodě, šel spát a vzbudil se už s dušením. Hrozný chvíle!
Měla jsem doma čípky rectodelt, ale někdy to prostě nešlo zvládnout ani s nima. Na laryngitidy trpěl od svých 8 měsíců do nevim…poslední náznak laryngitidy měl asi v devíti letech. Ale to už lar. jako taková v podstatě nebyla, jen měl hroznej štěkavej kašel. V nemocnici byl asi 5-6×. Jeden rok jich měl i 8. Doporučili mi vytrhnout nosní mandli, kterou měl syn zvětšenou a pak se ta intenzita o polovinu zmírnila.
Dvě mladší děti na ni, zaplať pánu bohu, netrpěly. ![]()
@kobliha1 mého bráchu odvezla rychlá, když mu byly 2 roky, protože nedýchal, všechno dobře dopadlo a už to pak bylo v pohodě. Ale vím, že máma dávala na radiátor mokrou plýnu, aby měl vlhčí vzduch, protože se topilo. No a asi chůvičku na dech?
Nevim, jestli to vis.Ale prvni zakladni pomoc pri zachvatu je dostat ditko na co nejstudenejsi vzduch, ci aspon dat kostku ledu…Uvolni to cesty…Neter ted mela a sestra s ni cekala na zachranku na balkone zabalenou v dece a hned se ji ulevilo.
@kobliha1 jo a vzpomínám si, že mi dětská mudra říkala, že nemáme chodit ven, když je mlhavo, sychravo. A při záchvatu to chce zimu…pokud je venku zima jako taková, tak dítě nabalit a být v okně, pokud je venku teplo, otevřít mrazák a být s dítětem u něj. A taky ho samozřejmě obléci.
Naše malá ji měla minulý pátek má 14 měsícu, večer šla normalně spát a kolem půlnoci se začala dusit, uplně přestávala dýchat museli jsme volat rychlou. Předcházet tomu moc nemůžes, jen mi doporučili nepřetápět a zvlhčovat pokoj kde spí a hodně větrat.
@zikado píše:
jen mi doporučili nepřetápět a zvlhčovat pokoj kde spí a hodně větrat.
Tak, tak.
Syn /1,5r./ na to taky trpí, první záchvat měl ve 4měs. V nemocnici na ORL nám dali jako první pomoc čípky Rectodelt - když se dítě už dusí.
Ono tomu bohužel nepředejdeš, ale můžeš to podchytit v začátku. Nepřetápět, spát s podloženou hlavou, na noc antihistaminika - Fenistil kapky, Aerius,.. Proti kašli Stoptussin.
A když to začne, tak ihned přístup studeného vzduchu- v zimě k oknu a v létě k mrazáku.
A hlavně dítě uklidit.
Kdykoliv je syn nachlazený, v noci pořádně nespím a čekám, kdy to přijde. Poslední lar. záchvat měl tento týden v pondělí, naštěstí slabej.
Taky to mam s malym za sebou. strašny, byli jsme v nemocnici, ted s ebojim každyho kašle. měl aerius, ted ma xyzal. když nas propouštěli tak sam primář říkal, že nejlepší je studeny vzduch. ještě 4 dny po nemocnici jsem cely noci s malym běhala ven.
taky nam hrozí mandle, ale je pry ještě malinkej.
držim palce
![]()
Moje dětská lékařka říkala, že je to z inverze…Asi na tom něco je…mě pomohl Dithiadhen (pokud to píšu správně)- podle věku…kolem 1-3 let stačí 1/4 prášku…(je to dost silné) a studený vzduch…sliznice splaskne…prášek jsem rozdrtila v trošce vody a na lžičce vecpala do řvoucí pusinky dcery…
jinak to nešlo…když bylo nejhůř, čípky Rektodelt (ale je to fakt driák…takže spíš vyjímečně…já s ní poprvé jela na pohotovost v 8 měsících…sestra mi řekla at jí zabalím do deky, čepici na hlavu a at jedem s otevřenýma okýnkama v autě…venku -5 stupňů…než jsme dojeli, splasklo to samo
…pak 3-4 dny suchý kašel (Sinecod), pak klasický vlhký kašel…cca týden (Mucosolvan)…mívala to cca 5 x za zimu…jednou dokonce ke konci května na chalupě (neměla jsem s sebou NIC…) takže pokud někam pojedeš s prckem VŽDYCKY s sebou Dithiadhen nebo ty čípky!!!
Náš malej to měl poprvé ve 3 měsících. strašný. V nemocnici jsme byli několikrát a stokrát na pohotovosti. Taky vždy v noci a jak z čistého nebe. Teď už
Vím a zvládám to líp a malej taky. Ví že se jede do
Nemocnice foukat a že mu to pomůže. Píšu z mobilu tak jen krátce
Da se zmirnit laryngitickej zachvat, jak uz psaly holky - chladnej vzduch, vlhky pleny okolo postylky, na susaku pradlo z pracky.
Nechodit do mlznyho smogu, mezi velke mnozstvi lidi (laryngitida je dusledek obycejne virozy), predchazet virozam vitaminem C, kazdy den rano a vecer strikat do nosu morskou vodu, aby se viry nemohly dobre v nose udrzet.
Pokud je venku teplo, muze pomoct i vlhka para - pustit v koupelne horkou vodu.
Vojta ji mel 9 x, Barunka 3×. az na posledni zachvat Barunky jsme zvladli vsechny doma!
Dokonce jsem pak na sebe byla nastvana, ze jsme se nechali v nemocnici hospitalizovat. po prvni inhalaci s adrenalinem uz byla lepsi, pak dostala fortekortin a dalsi adrenalinovou inhalaci a pak uz jjsme tam jen trpely nedostatkem prostoru pro ziti.
Az budou penizky, koupime inhalator a inhalaci s adrenalinem muzu dat i doma, uz jsme to takhle zvladly s Barcou v lete.
Doktorka ho asi normalne nepredepisuje, ale tak ja jem zdravotni sestra, tak asi proto…
Rectodelt ja davam vetsinou predem uz kdyz jdou spat, kdyz slysim, ze k viroze maji ten typicky hlas a zacinaji pokaslavat. Ma pry zhruba 6 h aby zacal poradne pusobit. To mi jako akutni reseni neprijde…
S Vojtou jsem posledni laryngitidu ted zvladla s homeogene, polykomponetnima homeopatikama.
Já teda pozorovala kašel a chrčení..a když už jsem viděla že se mi nezdá..tak čípek nachystaný..postýlka ověšená mokrýma plenama a hodně nám pomáhá Just!!!
Nedavno mi znama rikala, ze laryngitida je casto dusledek nejakeho nervoveho vypeti, stresu… kdyz se rodice hadaji, mama ma nervy na pochodu a krici na deti… no jeste jsem to nestihla vypozorovat, akestli na to neco bude… ale rika se obecne, ze psychika hodne ovlivnuje dychaci cesty ( psychosomaticky kasel treba)…
@Gzuza a co konkretne z Justu? my mame sprej Eucasol… jako hezky voni, ale ze by byl zazracny jsem si ne vsimla,,, davam tea tree oil do misky s horwkou vodou a to mi prijde vic lecive…