Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
prosím o radu a o zkušenosti..
Ve školce v předškolní třídě mi několikrát paní učitelky říkaly, jak je dcerka hodně nesoustředěná, že nedokáže udělat jediný úkol správně a na čas, že pak láká další děti k jiným věcem, než je příprava (ve chvíli přípravy na školu…). To byl pro mě šok, do té doby jsem si myslela, jak mám šikovnou holčičku, jen že teda neustále vyžaduje pozornost a neumí si hrát sama. Navrhovaly odklad a léčbu, nejdříve jsem navštívila PPP, tam mi po pohovoru s malou napsali posudek, že malá je ok, nemá diagnostikovanou poruchu, jen je se soustředěním ve velmi širokém průměru. Takže do školy nastoupila (odklad nedoporučili, ani jsem nechtěla..).
První třídu jsme nějak zvládli, ale teď už se to začíná lámat…¨
Denně se učíme hodinu a půl až dvě (20 min z toho čte), děláme na netu cvičení, opravujeme chyby, co udělala v sešitech, probíráme to, co brali ve škole. Ze čtvrtletí má trojku z prvouky (každý den před prvoukou probereme, co dělají ve škole), z matiky z příkladů, které jsme dělaly den předem dostala dvojku - ok, ale problém je, že nepochopila zadání u příkladů, které jsme si vysvětlovaly den předem, i je spočítaly.., rozdíl mezi slovesem a podstatným jménem probíráme tři týdny, téměř denně, i kolikrát ráno, když jedeme do školy, si říkáme věci, o kterých vím, že potřebuje probrat - teď jsme dva dny se věnovaly matice a prvouce (oprava trojky), a naprosto už neví, co se v češtině děje, nechápe rozdíly, nerozumí… Donesla z toho dnes dvě pětky, z učiva, co ve škole i doma jedeme tři týdny.. U násobení chyběla 4 dny (když probíraly čtyřku), a už pak nevěděla rozdíl mezi krát a děleno - musela se to znovu strašně pracně naučit (vysvětlovali jsme to, měla to napsané i jako tahák na papírku, aby si to uvědomila..), nevěděla, jak se násobí..
Začínám být zoufalá, nevím, jestli to dělá schválně, je jí to jedno (asi i je - zajímá se o kluky, oblečení, účesy, a hlavně televizi - já jsem spíš sportovní typ, televizi zapínám jen holkám pohádky, jinak je skoro pořád vypnutá.. ), nebo prostě na to nemá - ale je to jen druhá třída… Ach jo…
Zkoušela jsem asi všechno - zákazy, odměny, teď se pročítám RABR, zkouším v praxi, zatím nic.
Máte to prosím někdo takhle? Je to na psychologa?
Do toho druhá ani ne dvouletá dcerka, barák, zahrada, manžel v týdnu v zahraničí, jezdí jen na víkend..
Moc díky
Když slyším, nebo čtu, že se někdo s dětma vůbec neučí, tak si připadám jako blázen..
Za prvé bych zašla za učitelkou pro podrobnější informace a doporučení, co dělat, na co se soustředit nejvíc, co ona vnímá jako největší problém. Taky bude vědět, že máš snahu to řešit.
A za druhé bych určitě zašla za psycholožkou (v PPP), protože můžeš dceři dost pomoct, pokud se třeba zjistí nějaká dysfunkce nebo jiný řešitelný problém. Dcera určitě taky není ráda, že jí škola nejde, navíc teda děláte doma hrozně moc, to ji taky musí dost nebavit, když ostatní děti běhají venku.
A dost možná jí začíná chybět motivace, když vidí, že se snaží a doma se s tebou učí a stejně jí to nejde.
Držím palce. ![]()
@Edi Mám stejně starou slečnu s podobnými problémy… před vánoci jsme byly v PPP a diagnostikovali dyslexii a dysorthografii…
zajdi tam znovu, bo u předškolních dětí se to blbě zkoumá… první takovéto vyšetření se dělá právě ve druhé třídě ![]()
Hodně sil!
Dali nám papír do školy a dobré rady, jak na učení a je to výrazně lepší ![]()
Ahoj, moji kluci jsou také ve druhé třídě. Mají tam hodně podobnou holčičku, jako je ta tvoje. Ve druhé třídě dostali jinou učitelku a ta jí zařídila asistentku. Jde jí to teď mnohem líp. Potřebuje prostě k sobě někoho, kdo se věnuje jenom jí. Nenech se stresovat řečmi, že některý děti se doma vůbec učit nemusí. Každé dítě je jiné a někomu to jde líp a někomu hůř.
Ahoj mamko, je mi líto, jakými problémy procházíte. Učím druhou třídu a jsem překvapená, jakým tempem ve vaší škole jedou. Přijde mi to hrozně rychlé - i když si školy mohou upravit svůj vzdělávací program dle svého. Nedivím se, že dcerka má problém všechno pobrat. S dětmi v téhle chvíli začínáme podstatná jména (slovesa se předučují od první třídy, intuitivně vyhledávají slovo, které říká, co kdo dělá, bez označení slovesem), trénujeme sčítání a odčítání do 100 s přechodem, násobilku do konce roku budeme pouze vyvozovat. Přechod a rozklad je samo o sobě dost náročné učivo. Co poradit - předně si myslím, že učit se víc než hodinu je hrozně náročné a stresující a pokud to dcerka vydrží, klobouk dolů před ní. V každém případě bych nechala dcerku znovu vyšetřit - poruchy učení se diagnostikují až ve druhé polovině druhé třídy, případně ve třetí(dříve je diagnostikují v případech závažných), při té příležitosti se také vyšetřuje nadání. Nepsala jsi, jestli jsi o tom mluvila s paní učitelkou - zkušená učitelka by už signály vedoucí k poruše učení poznala. Od vyšetření by se pak odvíjel další postup. Děláš pro holčičku maximum, ale nepřipusť, aby se trápila a aby ses tím trápila i ty. Důležité je, že je zdravá a určitě je báječná. Držím pěsti Hanka
Tak já vím o tom, co probírají na dvou školách ve druhé třídě a všichni už dělají násobilku, do konce roku budou mít probranou celou, poznávají slovesa, podst. jména, dokonce probírají (ale ne na známky) i přídavná jména, číslovky, zájmena. A je to podle Altera. Moje dcery se před lety učily z podobných knížek a vím, že v druhé třídě už taky měly násobilku celou probranou, jen se nepočítaly známky z násobilky 5-10.
@vokishka Výstupy jsou na všech školách povinné ve stejném rozsahu až ve třetí a páté třídě, ale rozvržení učiva v těchto ročnících je v kompetenci každé školy. Podle našich zkušeností se vyplácí nespěchat a postupovat s upevněnými základy.
@hanka.br. Mně to taky připadá jako šílené tempo, ale je to tu asi na všech školách stejné. Výsledkem je, že děcka neumí ani sčítat ani násobit.
Mám dceru ve druhé třídě. Taky mi přijde, že to je šílené tempo. Do konce roku by též měli mít probranou násobilku. To samé slovesa a podstatná jména. Přijde mi, že to je pro děti moc věcí najednou, nakonec nebudou umět vůbec nic a to nevím, co budeme dělat na druhém stupni. ![]()
Má dcera je šikovná, jde jí to, ale také se doma musíme učit. Hodinu a půl by to ale nevydržela, to má tvá dcera velkou výdrž. Tak hodně štěstí, aby to dopadlo dobře a aby se dcerka netrápila s učením ![]()
Dobrý den,
všem moc děkuji za příspěvky, rady, povzbuzení..
Půjdeme znovu do poradny, snad se to zlepší..
Do učení dávám po 20ti min. přestávky, nejedeme v celku.
O soustředění pí učitelka ví, i že jsme byly v poradně, říká, že je to tam pořád, al nějak moc to neřeší.. Jsou tam jiná kvítka (zlobivá, dcerka jen jen občas „mimo“
). Zatím jsem to s ní víc neřešila, pokaždé se zeptám, jak se to vyvíjí.. - ani nechci, aby si ji zařadila v duchu mezi ty problémovější (přeci jen, v pololetí měla jedničky, sice hodně vydřené, ale měla).
Balenka - prosím, můžete mi napsat pár těch rad?
Minule jsme byly objednané do PPP přes tři měsíce… Nebo myslíte, že bych mohla zkusit dětského psychologa?
Moc díky
Edi