Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, kolik dáváte kapesné dětem okolo 13ti let?
Dceři dáváme 450Kč měsíčně + kredit do mobilu za 200Kč a podle jejích slov je to málo, „každý“ ve třídě má podle ní minimálně 1000Kč na měsíc, takže si prý připadá jako „socka“. Opravdu je 450Kč, které má pro svou potřebu (musí z něj pouze kupovat jídlo pro potkana) tak málo?
Já nevím no, já v 16 letech (pravda před 8 lety) měla 500,– + 200,– na kredit ![]()
Ja jsem ve 13 letech(je to teda 15 let zpet) mela kapesne 70 kc a musela jsem si z toho kupovat vsechno (Bravicko, setrit na kino, darky, atd..) 450 jsem dostavala ve tretaku na gymplu..
Takze za mne je 450 pro 13 az mnoho… Ale mluvim jen za sebe s ze svych prehistorickych zkusenosti…
Moje 17ti letá dcera má kapesné 300 + mobil kolem 100. Platím samozřejmě cesty do školy, svačiny, běžnou drogerii i některé šminky.
@alisee píše:
Ahoj,chtěla bych se zeptat, kolik dáváte kapesné dětem okolo 13ti let?
Dceři dáváme 450Kč měsíčně + kredit do mobilu za 200Kč a podle jejích slov je to málo, „každý“ ve třídě má podle ní minimálně 1000Kč na měsíc, takže si prý připadá jako „socka“. Opravdu je 450Kč, které má pro svou potřebu (musí z něj pouze kupovat jídlo pro potkana) tak málo?
Jsem mladá - velmi.
Ve 13-cti jsem nedostávala nic, kredit mi mamka dobila, davála mi peníze maximálně na svačinu do školní kantýny, tedy pokud mi ji nekoupila den předem ona. Teď mám stejně starou sestru - 13 let, má to stejně jak kdysi já.. ![]()
Samozřejmě, že se najdou jedinci, kterým rodiče cpou tisíce, ale pak se nesmějí divit, že jejich dítko chlastá, chodí tak brzo na diskotéky a nedej bože přivede na svět dítě
Spíš bych se zajímala o to, za co dítě dokáže ve 13-cti utratit skoro 500
Ještě dodám, že mamka kupuje sestře oblečení, tak jako kdysi mě.. Obědy ji platí, tak nevím na co ty peníze ![]()
Já měla kapesné na měsíc 400, dostala jsem stovku týdne + 200 kredit a co bylo třeba mi máma nebo táta koupili, obědy, oblečení, drogerie. Věci navíc, co rodiče neuznavali jsem si musela koupit sama. Např časopisy apod.
12-ti leté dceři dáváme kapesné 280,– měsíčně, je v primě na gymplu. A nestěžuje si…
Já chápu, že je jiná doba, ale litr na měsíc je moc. Je mi 24, nejsem žádná škatule, ale za co by to mohla utrácet? To ji radši posilej na sporeni. Jestli spolužačky pijí alkohol, kouří nebo potřebují kondomy? Výdaje jsou vyšší, ale ver, že méně je více a dcera si lépe uvědomí hodnoty.
Kapesné nedávám, platím paušál, oblečení kupuju já, jízdné taky platím, krmení pro morče taky, kadeřníka, kosmetiku atd. nevím na co by měla mít peníze
když někam jde dám ji na to, ne tedy pokaždé, aby si nezvykala
![]()
Ona si z toho kupuje časopisy (Bravo jí fakt kupovat nebudu
), občas někomu koupí dárek k narozeninám apod., když jde s kamarádkama na zmrzlinu. Jinak jí všechno platím.
Díky za názory, myslela jsem si, že to tak nějak bude.
Ona zkrátka kouká jen po těch pár lidech, kteří tu tisícovku nebo i víc mají.
Ahoj, já jsem kapesné nedostala žadne a v 16 ti jsem mazala na brigady abych měla nějake sve penize…myslím že kapesne díte dostava proto aby se naucilo hospodarit s penezi tak si to musi nejak rozlozit..450 kc mi prijde OK…1000,– je teda fakt hodne!!
@alisee přijde mi to moc. Mám 13ti letou sestru a ta dostává 50kč týdně, rodiče jí platí svačiny, autobus, prostě všechno..těch 50kč má na to, když jde třeba s holkama na zmrzku nebo tak
Kupodivu ségra z těch 50kč zvládá v pohodě i našetřit ![]()
@atominnka píše:
@alisee přijde mi to moc. Mám 13ti letou sestru a ta dostává 50kč týdně, rodiče jí platí svačiny, autobus, prostě všechno..těch 50kč má na to, když jde třeba s holkama na zmrzku nebo takKupodivu ségra z těch 50kč zvládá v pohodě i našetřit
Přesně tak, dítě se i naučí vážit si peněz ![]()
Přijde mi to přiměřené - vzhledem k době a k cenám všeho.
Víc bych nedávala, pokud nevyjde z kreditem, ať si dobije z kapesného.