Druháci po distanční výuce

4878
4.10.21 12:56

Druháci po distančce

Ahoj, jak zvládají Vaše děti přechod do druhé třídy po loňské z velké části distanční výuce? Já musím říct, že po prvním měsíci ve 2.třídě jsem na švestku :-( Dcera má teda mírnou formu ADHD, ale loni to bylo naprosto bezproblémové (ano občas jsme museli něco trochu déle potrénovat, hlavně ve psaní ji trvalo déle než si některá písmenka zafixovala), ale paní učitelka ji jinak vždy chválila, dcera nosila jedničky, občas nějakou dvojku. Ale letos? Mají tedy novou učitelku, tak to možná bude i tím že má jiné nároky. Mám pocit, že stále něco doháníme a že vše trvá strašně dlouho než dcera pochopí :-( (minulý týden např. psaní ů/ú - z toho jsem málem zešedivěla). Paní učitelka i tvrdí, že mají děti z loňska skluz a že musí věci dohánět. A tak se chci zeptat, jestli je to i jinde takové nebo vaše děti zvládají bez problému? Nebo je to běžné, že první třída byla sranda a druhá je o tolik náročnější?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65205
4.10.21 13:10

No nevim, zrovna prvnaci tolik distancky nemeli, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13755
4.10.21 13:12

Řekla bych, že to bude spíš změnou paní učitelky, než distančkou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
4.10.21 13:13

Soucítím, ty prvňáci to měli těžké, i když oproti starším dětem do té školy docela chodili. Z vlastní zkušenosti jsem ráda za velmi přísnou učitelku, protože jinak si to moc neumím představit. Mám čtvrťáka, co byl ve škole tak odhadem 3 měsíce za celý loňský rok a je to fičák hned od září. Naštěstí je chytrej, jenom dost línej. Asi se budeš muset smířit s tím, že doma té škole ještě každý den nějakou hodinku dáte, jinak bude mít asi potíže do budoucna..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27679
4.10.21 13:15

Nevím zameškala ti dva měsíce to nic není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
4.10.21 13:16

Obecně se říká, že druhá třída náročná není. Já mám v druhé syna, který naštěstí problémy s učením nemá a dělá spíš chyby z nepozornosti. I on si ale musí zvykat např. na přísnější hodnocení. Teď třeba psali na známky přepis. Byly to 4 docela dlouhé věty, zapomněl jednu čárku nad písmenem a jednu tečku za větou a dostal dvojku. Tak jsem si říkala, že to bylo docela přísné (ale nevím, jestli takhle učitelka opravdu hodnotila všechny, že bez chyby 1, s jednou chybou 1-, se dvěma 2…, nebo jestli ho jen chce nakopnout k tomu, aby se víc soustředil, a u dětí, které mají větší problémy s učením, je mírnější).
Na třídní schůzce si učitelka nejvíc stěžovala na úroveň čtení, a zmínila, že kdo nepsal prázdninový deník (měly to děti za úkol, ale s tím, že pětky za nesplnění rozdávat nebude), tak má mnohem větší problémy s psaním psacím písmem. Syn sám říkal, že některé děti po těch dvou měsících prázdnin znovu slabikují a nemůžou si třeba vzpomenout, jak se píše některé písmeno atd.
To čtení je velké téma, protože výrazně hůř čtou i třeťáci (ti měli distančku dva roky) a dokonce i starší děti. Naše škola kvůli tomu teď chce zavést hodinu týdně navíc v rozvrhu, kdy rozpůlí třídy prvního stupně a učitel se bude s menším počtem dětí věnovat čtení s porozuměním. Zrovna se řeší, že u mladších dětí půjde ta půlka do družiny, a u starších bude asi půlený tělocvik, ale to nevím, mám prvňáka a druháka. Teď to nějak řeší, jestli může škola nařídit tu hodinu, nebo jestli to musí být dobrovolné atd., takže výsledek ještě nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3323
4.10.21 13:16

U nás žádný větší problémy nepozoruji. Ze psaní kvetu stejně jako během první třídy i distanční výuky :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4878
4.10.21 13:43

No mně právě nepřišlo, že by byli loni nějak pozadu - teda podle učebnic zvládli vše tak, jak měli a teď najednou hned od začátku slyšíme, jak musí dohánět loňskou látku a do toho zvládnout i letošní :nevim: Ale asi v tom vážně bude velkou roli hrát i změna učitelky. Je oproti té loňské úplně jiná, hrne i na nás rodiče strašně moc informací (což je na jednu stranu fajn, ale občas je toho troch moc :mrgreen: ). No budu doufat, že si to nakonec sedne a že se dcera po těch prázdninách zase nastartuje dřív, než mě někam odvezou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6869
4.10.21 13:45

Tak u nás… v pátek donesl tři trojky, dneska jednu 8o 8o :roll: před tím jsem se až sama pozastavovala, jak je pí učitelka hodná. Hold ji asi došla trpělivost, ve středu máme třídní schůzky. Asi to bude zajímavé :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
4.10.21 13:47
@zrcadlo píše:
Obecně se říká, že druhá třída náročná není. Já mám v druhé syna, který naštěstí problémy s učením nemá a dělá spíš chyby z nepozornosti. I on si ale musí zvykat např. na přísnější hodnocení. Teď třeba psali na známky přepis. Byly to 4 docela dlouhé věty, zapomněl jednu čárku nad písmenem a jednu tečku za větou a dostal dvojku. Tak jsem si říkala, že to bylo docela přísné (ale nevím, jestli takhle učitelka opravdu hodnotila všechny, že bez chyby 1, s jednou chybou 1-, se dvěma 2…, nebo jestli ho jen chce nakopnout k tomu, aby se víc soustředil, a u dětí, které mají větší problémy s učením, je mírnější).
Na třídní schůzce si učitelka nejvíc stěžovala na úroveň čtení, a zmínila, že kdo nepsal prázdninový deník (měly to děti za úkol, ale s tím, že pětky za nesplnění rozdávat nebude), tak má mnohem větší problémy s psaním psacím písmem. Syn sám říkal, že některé děti po těch dvou měsících prázdnin znovu slabikují a nemůžou si třeba vzpomenout, jak se píše některé písmeno atd.
To čtení je velké téma, protože výrazně hůř čtou i třeťáci (ti měli distančku dva roky) a dokonce i starší děti. Naše škola kvůli tomu teď chce zavést hodinu týdně navíc v rozvrhu, kdy rozpůlí třídy prvního stupně a učitel se bude s menším počtem dětí věnovat čtení s porozuměním. Zrovna se řeší, že u mladších dětí půjde ta půlka do družiny, a u starších bude asi půlený tělocvik, ale to nevím, mám prvňáka a druháka. Teď to nějak řeší, jestli může škola nařídit tu hodinu, nebo jestli to musí být dobrovolné atd., takže výsledek ještě nevím.

K tomu hodnocení - z mojí zkušenosti. Taky jsem známkovala takhle přísně (u dětí s nějakým problémem ne). Vždycky jsem totiž na začátku říkala, nezapomeň na háčky, tečky, čárky. A stejně tak při odevzdání - zkontroluj si, zkontroloval sis? Připadně jsem do toho mrkla, viděla, že něco chybí a posílala zpátky. Bylo to někdy na budku… ale ono se tím trénuje pozornost a celkem to funguje :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
4.10.21 13:50

@vedma007 spíš bych řekla, že je to výměnou učitelky, případně tím, že v první třídě nabrali skluz. Nás druháku je těžce v klidu, myslím, že by ocenil i rychlejší tempo probírání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
4.10.21 13:53

@vedma007 Tak zrovna to psaní ů/ú si pamatuju, že syn loni v první třídě určitě probíral dost intenzivně, tzn. tam se předpokládá, že už to umí. Jestli se to dcera učila až teď úplně poprvé, tak to ve skluzu byla. Děti se ta základní pravidla učily už u trénování toho písmene.
Přeju, ať si to sedne. Ze září-října bych nedělala závěry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
4.10.21 14:02
@fíkofka píše:
K tomu hodnocení - z mojí zkušenosti. Taky jsem známkovala takhle přísně (u dětí s nějakým problémem ne). Vždycky jsem totiž na začátku říkala, nezapomeň na háčky, tečky, čárky. A stejně tak při odevzdání - zkontroluj si, zkontroloval sis? Připadně jsem do toho mrkla, viděla, že něco chybí a posílala zpátky. Bylo to někdy na budku… ale ono se tím trénuje pozornost a celkem to funguje :)

Já s tím problém nemám, říkám mu v podstatě to samé, a za dvojku mu hlavu rozhodně neutrhnu. Jen si musí zvyknout, protože loni to třeba ještě bylo, že za jednu chybu pořád jednička atd., tak je z toho takový vykolejený. Učitelka nám to i říkala, že velmi často mají děti chyby v poslední větě. Že tu kontrolu dělají poctivě a chyby si opravují, ale ke konci už pozornost poleví a chybky v poslední větě už ty děti nevidí.
Jinak se nic moc oproti první třídě nezměnilo, jen se zvyšuje rozsah a zpřísňuje hodnocení, a teď tedy budou mít víc toho čtení, protože učitelky hlavně z třetích tříd opravdu bijí na poplach, že děti špatně čtou a brzdí je to ve všem ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
4.10.21 14:35

Tak u vás si myslím, že je to hlavně změnou učitelky. Musím ale uznat, že teď ta druhá třída najela na docela slušné tempo i u nás. Učitelka ale varovala, že teď už bude známkovat přísněji. Rozdíly mezi dětmi jsou znatelné a ona musí ocenit někoho kdo počítá bez chyby jinak, než někoho kdo tam má půlku špatně. Dcera vždy počítala bez problémů, ale teď po prázdninách se jí to celé nějak motá. Často je to jen zbrklost.
Přesně jak někdo psal výše, z těch prvních dvou/třech měsíců bych ještě nedělala závěry. Jen je možná třeba teď věnovat učení více času i doma po škole. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
4.10.21 15:30

Mám porovnání protože mám letos tretaka a druhaka. Starší syn zažil distancni vyuku v prvni i druhé, mladší jen v první. Ta první distancni výuka mi přišla mnohem horší. Naštěstí přišla až v březnu a prvaci měli už dost probrané. Ale při té první distanční výuce ještě online téměř žádná nebyla, nikdo nevěděl co dělat. Uciteka jen posílala co máme udělat doma s detmi. Kdežto loni už byla regulérní online výuka, rozvrh a každý den 2-3online hodiny.
U obou děti nevidím nějaké nasledky distancni vyuky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí