Druhé dítě nebo kariéra?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
558
5.5.15 09:57

Druhé dítě? Kariéra?

Ahoj Holky :pankac:,
předem je mi jasný, že rada na mou otázku asi reálná nebude a pochopitelně si to budu muset rozhodnout sama, ale spíše se potřebuju vykecat. Takže k věci: Mám s partnerem 2,5 letou dceru a začínají padat otázky typu - kdy budete mít druhé? Asi to většina z Vás zná :mrgreen:. Přítel by druhé dítě už taky podle všeho chtěl, ale já si najednou nejsem tak úplně jistá resp. druhé dítě rozhodně chci a chtěla jsem vždycky. Nechci mít mezi dětmi velké věkové rozestupy. Říkala jsem si, že max 4 roky by byl ideál což by teď aktuálně znamenalo, že bychom se měli pustit do snažení. Já zatím ale pořád váhám. Chtěla bych se ještě někam profesně posunout. Chodím do práce od 2 let dcery, sice už to po 5ti letech ve stejném zaměstnání není jako když jsem začínala, ale práci mám i když je pravda, že bych ji ráda změnila a dala se jiným směrem. Spíše mám strach, že když se teď zase „zahrabu“ doma, budu potom úplně pracovně ztracená nehledě na to, že dvě děti by mě pochopitelně v pracovním rozvoji více „brzdily“ než jen jedno. Zkrátka nevím. Nejsem ten typ matky, kterou naplňuje několik let strávených s dětmi doma. Dceři se věnuji maximálně, vůbec nic jí nechybí. Finančně netrpíme, přítel vydělává dost a já sama jsem vždy byla co se financí týče na chlapovi naprosto nezávislá. Proto by mě tak trochu finanční závislost během mateřské vadila. Babičky máme parádní, berou si malou k sobě když je potřeba nebo pohlídají. Věkový problém taky neřeším. Letos mi bude 26, takže v dnešní době mám na dítě času dost, i když zase nechci a nikdy jsem nechtěla mít děti nějak moc pozdě. Ach jo! Začínám z toho být vážně zoufalá. Budu ráda za Vaše zkušenosti. Asi se z toho přemýšlení zblázním :roll: :mrgreen:!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12862
5.5.15 10:06

Váháš, zda mít 2. dítě teď, nebo zda ho mít vůbec?
Dítě tě v kariéře zabrzdí téměř vždy, i kdybys pracovala prakticky od porodu.
Prostě má člověk i jiné priority, než pracovní rozvoj, na který se soustředí spousta bezdětných. To si člověk s dítětem nemůže dovolit.
Já osobně bych větší rozdíl než 5 let mezi dětmi nechtěla, ale pokud chceš zkusit rozběhnout ten jiný směr, tak je fakt, že máš nejvyšší čas. Mně je kousíček přes 30 a slýchám, že jsem moc stará, abych rozběhla nějaký smysluplný směr v práci(slýchám to od zaměstnavatelů).
Ale před 5 lety, kdy jsem byla hodně pod 30 jsem zase slýchávala, nemáme zájem, budete mít děti(další).
Těžké rozhodnutí, ale tvoje, řešení uspokojující vše asi není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.5.15 10:09

@Ballnejka
Mojí dceři budou v létě 3 roky, také nejsem typ, co by ho mateřská nějakým způsobem naplňovala, ale řekla jsem si, že alespoň vezmu ty dvě malé děti jakoby při jednom a až potom se začnu soustředit na kariéru, protože soustředit se na ní jakoby v mezičase mezi dvěma je nesmysl. Co se týče té brzdy pracovního posunu, tak to už je úplně jedno jestli máš dítě jedno nebo dvě.
Na profesní posun budeš mít ještě spoustu času, teď bych být tebou byla prvně ta maminka.
Mě se teď už rok nedaří otěhotnět, takže se to vyřešilo samo, do práce nastoupím a nakonec budu ráda, když si k nám to miminko najde cestu alespoň někdy.

• Citovat
  • Upravit
46669
5.5.15 10:10

@Ballnejka, no jo, na to rada není :D, maximálně zkušenost…

Moje je taková, že jsem od začátku věděla, že nechci jen jedno dítě, takže jsem to směrovala tak, abych je „sfoukla“ za sebou bez pauzy. V mé práci by nemělo smysl se na rok znovu zapojit, a pak odejít na druhou mateřskou, takže jsme to vyřešili takto.
Určitě to má minimálně jednu výhodu, a to tu, že kluci jsou k sobě blízko a přes počáteční neshody a rvačky, kdy mladší staršímu škodil, jsou z nich těď parťáci :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
558
5.5.15 10:11

@Sany80s Váhám zda mít druhé teď.. Já si myslím, že na vybudování nějaké ucházející kariéry není nikdy pozdě a názory ostatních neberu vážně. Vím, že dítě člověka vždycky omezí. To je mi jasný. Spíš váhám do čeho se pustit - jestli do dítěte a nebo do mého vysněného podnikání, které by mě ze začátku stálo spoustu času. Kdyby vše ovšem fungovalo, tak bych zase v budoucnu měla relativně dostatek času já.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
5.5.15 10:17
@Ballnejka píše:
@Sany80s Váhám zda mít druhé teď.. Já si myslím, že na vybudování nějaké ucházející kariéry není nikdy pozdě a názory ostatních neberu vážně. Vím, že dítě člověka vždycky omezí. To je mi jasný. Spíš váhám do čeho se pustit - jestli do dítěte a nebo do mého vysněného podnikání, které by mě ze začátku stálo spoustu času. Kdyby vše ovšem fungovalo, tak bych zase v budoucnu měla relativně dostatek času já.. :nevim:

Tak pokud jde o podnikání, to můžeš rozjet vždycky, pokud na to máš dost odvahy a energie :nevim:
Taky záleží, jak časově náročný by ten rozjezd byl. Pokud by to mělo trvat roky, tak bych šla do druhého dítka teď. Pokud je rozjezd podnikání otázka třeba jen roku, tak ho můžeš rozjet teď a dítě mít, až bude kariéra v pohybu. To je hromada okolností a nakonec, jak se říká, na dítě není pravý čas nikdy. Vždy se najde něco, proč ještě počkat. A kdyby lidi jen čekali, tak za chvíli vymřeme ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12862
5.5.15 10:23

@Ballnejka Pokud jde o tvoje podnikání, tak bych druhé dítě měla hned.
Stereotyp na rodičovské bych řešila vzděláváním, které by mi v budoucnu mohlo při tom pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101524
5.5.15 10:24

@Ballnejka Taky neporadím, jen moje zkušenost, vždy jsem věděla, že chci 2 děti, ale taky mě nenaplňuje být s nimi doma, takže je mám po 2 letech, aby to bylo co nejrychleji :mrgreen: ne jen kvůli tomu ne, kopíruju tak trochu model z rodiny, taky jsme s báchou o 2 roky a vyhovovalo mi to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
5.5.15 10:28

@Ballnejka Já taky neporadím, mám dvě za sebou 2.5 roku a chtěla jsem i míň, jen to trvalo. Já si nemohla dovolit moc čekat kvůli věku (druhé v 36), tím se mi rozhodování ulehčilo. Prošla jsem si domluvením návratu do práce (nešlo mi 10 měsíců otěhotnět), když to bylo domluvené, tak bum a bylo to tam :-). Dle mě je to jedno, stejně se budeš muset zařídit podle okolností. Antikoncepce to v těhle situacích pouze dělá složitější ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
5.5.15 10:37

Já teď přemýšlím podobně. Ne že bych tedy chtěla podnikat, ale vrátit se na chvíli do práce. Představa, že bych měla zase v noci vstávat, kojit, nehnout se pomalu z domu, mě momentálně neláká. Ale druhé dítě chci určitě, nechci, aby malá byla sama, ale zároveň nechci, aby byli moc od sebe, takže jsem to vymyslela tak, že bych šla ve dvou letech malý do práce a tak za dva roky bych šla do druhýho, byli by tedy o 4 roky, což ještě neni tak moc. A hlavně se chci na miminko zas těšit a toužit po něm(jako u prvního), což doufam, zas přijde, až budu v pracovním procesu :) No naplánovaný to mam hezky, uvidíme jaká bude skutečnost :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
572
5.5.15 10:41

@Ballnejka napíšu svoji zkušenost. Děti jsem ani moc nechtěla, ale Dan si nás vybral sám, když mi bylo 25 let. Byla jsem již vdaná, takže pohoda. Ale kdyby bylo na mém rozhodování, váhám asi dodnes. Vždycky jsem věděla, že chci děti dvě. Dnes jsem po 11 ti letech znovu těhotná a bylo to spíš kvůli věku (36) a případným rizikům. Kdyby to šlo, pořád bych to oddalovala (práce, peníze, dovolená, tohle támhleto…). Otěhotněla jsem hned na první pokus a v osmém týdnu o to přišla. Totálně se mi přehodnotily priority a já si začala uvědomovat, že se to nemusí už povézt. Nicméně za tři měsíce (zase na první pokus) sem otěhotněla a jsem pokornější. Těhotenství, porod a pobyt doma beru jako nutné zlo. Na mimi se těším, svého syna miluji nade vše, ale mateřský typ nejsem. Spíš kamarádský a vím, že syn je šťastný. Dneska je „móda“ mít dítě později a hodně maminek si tím prodlužuje mládí. Je to hezký, ale já bych se svojí zkušeností už volila jinak. Měla bych dvě děti do třiceti a případně další bonus kolem 40ti let. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
558
5.5.15 11:15

@jjahodda Já to chápu. Sama jsem mateřský typ, ale ne takový ten přehnaně mateřský. Zkrátka mám taky nějaký svůj život a nechci ho jen přežít. Jinak co se týče věku - vždycky jsem chtěla být „mladá“ maminka resp. první dítě rozhodně do 30ti. Dcera se narodila když mi bylo 23 a rozhodně toho nelituji. Nebyla sice úplně plánovaná, ale rozhodně chtěná a teď jsem moc ráda, že ji máme. Moje teta měla první dítě v 38 letech a to už je pro mě naprosto šílený extrém. Druhé se jí narodilo o tři roky později. Pro mě při představě že budu dítko muset ještě živit pomalu v důchodě není úplně nejlíp. Chápu když to nejde, nedaří se nebo není partner. Ani jedno sice nebyl tetin případ, ale koneckonců to je každého věc. Já jen, že když ji teď vidím jak je strhaná, bez energie, nic nestíhá, do toho chodí do práce, děcka malý a hlídá je moje babička, které je 75 let.. Nemám pocit, že mít děti takhle pozdě přináší něco pozitivního.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
558
5.5.15 11:19

Holky děkuju každopádně za rady a postřehy. Asi opravdu „vyřídím“ nejprve ty děti :mrgreen:. Práce počká, nehledě na to, že druhé opravdu chci a v plánu rozhodně je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
5.5.15 11:22
@Ballnejka píše:
Holky děkuju každopádně za rady a postřehy. Asi opravdu „vyřídím“ nejprve ty děti :mrgreen:. Práce počká, nehledě na to, že druhé opravdu chci a v plánu rozhodně je.

Zas to ber tak, že budeš mít to pro tebe ne úplně lehké období doma brzy za sebou. Děti budou věkově blízké a budou mít podobný program (dovolené, kamarády). Já to tak měla s bráchama, je to super. Pak budeš mít ještě hodně času na práci, až povyrostou, t. j. ne hned po rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6157
5.5.15 11:30
@Ballnejka píše:
Ahoj Holky :pankac:,
předem je mi jasný, že rada na mou otázku asi reálná nebude a pochopitelně si to budu muset rozhodnout sama, ale spíše se potřebuju vykecat. Takže k věci: Mám s partnerem 2,5 letou dceru a začínají padat otázky typu - kdy budete mít druhé? Asi to většina z Vás zná :mrgreen:. Přítel by druhé dítě už taky podle všeho chtěl, ale já si najednou nejsem tak úplně jistá resp. druhé dítě rozhodně chci a chtěla jsem vždycky. Nechci mít mezi dětmi velké věkové rozestupy. Říkala jsem si, že max 4 roky by byl ideál což by teď aktuálně znamenalo, že bychom se měli pustit do snažení. Já zatím ale pořád váhám. Chtěla bych se ještě někam profesně posunout. Chodím do práce od 2 let dcery, sice už to po 5ti letech ve stejném zaměstnání není jako když jsem začínala, ale práci mám i když je pravda, že bych ji ráda změnila a dala se jiným směrem. Spíše mám strach, že když se teď zase „zahrabu“ doma, budu potom úplně pracovně ztracená nehledě na to, že dvě děti by mě pochopitelně v pracovním rozvoji více „brzdily“ než jen jedno. Zkrátka nevím. Nejsem ten typ matky, kterou naplňuje několik let strávených s dětmi doma. Dceři se věnuji maximálně, vůbec nic jí nechybí. Finančně netrpíme, přítel vydělává dost a já sama jsem vždy byla co se financí týče na chlapovi naprosto nezávislá. Proto by mě tak trochu finanční závislost během mateřské vadila. Babičky máme parádní, berou si malou k sobě když je potřeba nebo pohlídají. Věkový problém taky neřeším. Letos mi bude 26, takže v dnešní době mám na dítě času dost, i když zase nechci a nikdy jsem nechtěla mít děti nějak moc pozdě. Ach jo! Začínám z toho být vážně zoufalá. Budu ráda za Vaše zkušenosti. Asi se z toho přemýšlení zblázním :roll: :mrgreen:!

Dítě není gauč nebo postel, jestli TO srdcem necítíš, tak si druhé nepořizuj.
Musíš to cítit srdcem, že ho chceš.
Takže já bych ti doporučila aby sis druhé nedělala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat