Druhé dítě, nebo kariéra?

1133
22.11.12 22:24

Druhé dítě nebo kariéra

Ahoj holky, řeším otázku, jestli mám mít druhé dítě hned nebo ještě počkat. Situace je taková: vždycky jsem chtěla dvě děti krátce po sobě, my jsme se sestrou o rok a půl a doteď si perfektně rozumíme. Navíc se mi moc nechtělo přerušovat kariéru na dlouho, tak se mi zdálo mít děti rychle po sobě nejlepší. Takže jsem prakticky hned po porodu přemlouvala manžela na druhé, ale ten zarputile odmítal že už druhé dítě nechce, možná někdy za hooodně dlouho. (hlavně z důvodu financí, vycházíme tak tak) Mrzelo mě to dost, ale jak jsem se doma cítila nevyužitá, nastoupila jsem v 7 měsících malé do práce a přestala jsem ho otravovat. Malé jsou teď skoro 2 roky já zatím pracuji na poloviční, ale od příštího roku mám slíbený plný úvazek. Problém je v tom, že manžel si to rozmyslel a začal chtít druhé mimčo. A já teď řeším, jestli se do toho pustit, vždycky jsem si moc přála, aby si děti hrály a měly k sobě blízko a na druhé straně stojí ta práce, kde pracuji na projektu, který bude končit na koncem roku 2014 a pokud bych šla do té doby na mateřskou, budou muset vzít někoho jinýho a zaručeně o tu práci přijdu. Měla jsem „naplánováno“, že projekt bych ukončila už s bříškem, takže pokud bychom začali hned, byly by děti o necelé 3 roky od sebe, pokud bysme se začali snažit až tak, abych stihla dokončit projekt, bylo by to necelé 4. Jak to máte Vy? Není 4 roky už moc? Co byste dělaly na mém místě? Zase si říkám, že práce bude pořád nějaká a děti jenom jednou…já prostě nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2752
22.11.12 22:34

Ahojky, já mám teď první a neumím, si představit mít hned druhý :?. S manželem jsme se rozhodli že se po mateřský / 3 roky / vrátím do práce a druhý by jsme chtěli až malej půjde do první třídy :dance:. Budu se moc věnovat miminku i malému / první třída a aklimatizace ve škole je důležitá / budu doma na mateřské a malej nebude muset čekat v družině. My jsme se ségrou skoro o 4 roky a vycházíme spolu v pohodě.
Pokud sis naplánovala, že bys projekt končila s bříškem, myslím, že je to dobrá volba :lol:, já bych do toho šla taky - ty v pohodě zvládneš práci a nebudeš mít výčitky, že si odešla před projektem - otázka je, jestli se ti podaří naplánovaně otěhotnět :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
22.11.12 22:36

Ahoj, právě řeším podobnou situaci a strašně váhám, mám období, kdy si říkám mám v tom jasno…půjdem do druhého, ale pak příjde doba kdy opět váhám, dnes jsem si byla sednout a popovídat se spolupracovnicí a teď v tom mám už zmatek úplný…vždycky jsem chtěla děti brzy po sobě, stále si říkám, že max. rozdíl 5let ještě ujde, ale zase se mi nechce na rok nastupovat do práce, jelikož jsem zdravotní sestra, tak bych se musela opět zaučit novinky co se změnilo za tu dobu co jsem tam nebyla, tak rok pracovat, poté otěhotnět a jít na PN… je mi to i hloupé vůči holkám, že zas se mnou budou mít tu práci než mi ty novinky natlučou do hlavy a já je v tom za rok zase nechám…já opravdu nevím :/
Máš to taky těžké, zase si to vem tak, pokud by jsi o tu práci měla přijít, neměla by jsi problém sehnat novou? a jak si v té dosavadní spokojena? asi bych hledala na tvém místě takové ty důvody proč v práci zůstat, či mít raději dítko :) nu a 4 roky rozdíl podle mého není moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
22.11.12 22:37

@ruzovasrnka mám první děti 4.5 roku od sebe, holka kluk, teď puberta a nenávidí se, pořád do sebe jedou :cert: ale když o něco jde tak stojí při sobě proti nám ;) takže za mě, klidně mít větší rozdíl, pokud si budou mět rozumět tak budou. Já jsem s bráchou o 11 měsíců a rozuměli jsme si tak do 14, pak už ne.

• Citovat
  • Upravit
6271
22.11.12 22:38

Jó holka, rozhodnutí bude jen a jen na Tobě :nevim:, já bych asi dodělala ten projekt :think:
Jo ve mě se to taky bije, chtěla jsem se vrátit do práce na zkrácený úvazek, s nadřízenou jem se domluvila, že až bude potřebovat tak mi dá vědět, no a ona potřebovala, ale vzala holčinu s kterou jsem se o tomhle bavila někdy v srpnu, tak ta nelenila a párkrát za ní zašla a připomínala se. Dneska jsem se to dozvěděla, mrzí mě to, ale na druhou stranu by to v naší momentální rodinné situaci nebylo moc únosné( manžel pokračuje ve studiu VŠ a střídat se u tří dětí by bylo dost o hubu), takže i kdyby se mi teď ozvala musela bych odmítnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1048
22.11.12 22:39

@ruzovasrnka ahoj, no nelehká situace to je teda… No 4 roky jsou mezi dětma dost, ale zase já jsem s bráchou jen 2 roky a stejně jsme si nerozumněli..takže to máš jedno :) Ono každej věk se časem tak nějak smaže, akorát to dětství je naprd.. Jde o to, že když bys šla na MD a přišla o tu práci, jak moc tě to bude mrzet a bolet. Podle toho bych se rozhodovala..pokud už bych na takhle dobrou práci a dobře placenou nemusela narazit (s dvěma dětma), tak bych možná dala přednost práci a druhé mimi bych měla po těch 4 letech. Ono sice píšeš, práce bude, děti jsou jen jednou, ale já bych to možná viděla i naopak :) Děti budou, takhle dobrou práci pak s více dětma už nemusíš sehnat :) tak snad jsem ti trochu pomohla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
22.11.12 22:45

Sama na deti jeste cekam, ale vezmu to z pohledu sourozencu: mam segru o 7 let mladsi… a co bych dala za to, abychom byly treba jen o 4roky, misto tech sedmi! Poradne jsme si zacaly rozumet az v jejich cca 17ti :,( Skoro si myslim, ze je to idealni rozestup: ty budes zas na chvili v praci, prilijes do rozpoctu nejake penizky, ziskas dalsi roky v praxi a to ditko si proste poridite o neco pozdeji, o to vic se na nej budes tesit..? Na co mas chut? Co se ti fakt chce vic? S manzelem…asi bych se mu pripadne pokusila vysvetlit, ze stejne tak jako on zmenil v prubehu nazor, zmenila jsem ho i ja a vysvetlila mu pozitiva sveho rozhodnuti.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
22.11.12 22:46

Muž je trochu na pěst, ne? Jako nejdřív né, pak se teda zařídíš podle toho a najednou si vzpomene, že by vlastně chtěl? Pokud tě ta práce baví, dokončit to chceš, tak to dokonči, pokud jsi taková akčnější a šla jsi v 7m dítěte už do práce, tak předpokládám, že ta práce je pro tebe důležitá.
Osobně si poslední dobou říkám, že samotný věkový rozestup sourozenců nic moc neznamená, záleží na povahách, na přístupu rodičů, na stylu výchovy, pak i děti 5let od sebe k sobě můžou mít blízko a skorodvojky se stejně dobře můžou nenávidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
22.11.12 22:47

Jsem se sestrou o 5 let. V pubertě to bylo šílené, fakt jsme do sebe jely. Ale tak od jejich 13 a od mých 18 se to začalo zlepšovat. Teď jsme nejlepší kamarádky. Nikoho bližšího nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
22.11.12 22:48

Nas se syn moc neptal a prisel dva roky po dceri :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
436
22.11.12 22:51

Ahoj, to je těžké radit, můžu jen z pozice matky dětí od sebe 19 měsíců. Holky si rozumí perfektně i přes věkový rozdíl si vyhrajou a více méně na sebe nežárlí. Neřeším to, že když mám jednu na klíně, tak chce i druhá, naštěstí mám dvě nohy a dvě ruce, takže zvládám i když někdy s jazykem na vestě. Partner má ještě dceru, té bylo 3,5 když se nám narodilo první dítě. Zpočátku to bylo v pohodě, ale když bylo mimču cca 10 měsíců, začlo období strašného žárlení. Partnerova dcera mimčo různě pošťuchovala, ničila hračky a vybavení pokojíku, prostě děs. Trvalo to snad do porodu mladší dcery. Asi vnímala konkurenci a uklidnilo ji, že naše starší už má taky konkurenci, takže jsou vlastně všechny na stejné pozici :-). Ale přesvědčilo mě to o tom, že druhé dítě čím dřív tím líp, protože čím víc dítko rozumí tomu, že vlastně přichází o tu první pozici, tím větší to může být problém. U tebe bych přemýšlela nad tím, že věkový rozdíl bude tak jako tak už velký, ale zas aby si to tatínek nestihl rozmyslet. Protože co si budeme povídat uplatnění matek v pracovním procesu není nic moc, takže práce je podstatná, ale zas buďto chci dvě děti nebo nechci.. Držím palce, je to těžký rozhodnutí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
22.11.12 22:55
@omites píše:
Jsem se sestrou o 5 let. V pubertě to bylo šílené, fakt jsme do sebe jely. Ale tak od jejich 13 a od mých 18 se to začalo zlepšovat. Teď jsme nejlepší kamarádky. Nikoho bližšího nemám.

tak mám děti 8o myslíš že mám naději, v nejbližší době si dáchnout od scén? :mrgreen:

Je to nejvíc o povaze dětí jak píše Gladys, vidím to i v okolí v jiných rodinách.

• Citovat
  • Upravit
13141
22.11.12 22:58
@K.Black píše:
tak mám děti 8o myslíš že mám naději, v nejbližší době si dáchnout od scén? :mrgreen:Je to nejvíc o povaze dětí jak píše Gladys, vidím to i v okolí v jiných rodinách.

já nevím, jak to bude u vás. Ale jednou to přejde ;-)
Já ji fakt nemohla vystát. Několikrát jsem po ní křičela, že by bylo lepší, kdyby vůbec nebyla. Mamka brečela, jelikož jí se brácha zabil v autě. Že my se máme jedna druhou a nevážíme si toho. :roll: Vodila jsem si domů už kluky a do toho musela hlídat ji, vadilo mi to. No prostě šílené. Když jsem se trochu zklidnila, tak přišla do puberty ona :mrgreen:
Teď jsem fakt ráda, že ji mám a její kamarádky nám náš vztah závidí. Málokdo v okolí má se sourozencem takový vztah jako my dvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
22.11.12 23:00
@omites píše:
já nevím, jak to bude u vás. Ale jednou to přejde ;-)
Já ji fakt nemohla vystát. Několikrát jsem po ní křičela, že by bylo lepší, kdyby vůbec nebyla. Mamka brečela, jelikož jí se brácha zabil v autě. Že my se máme jedna druhou a nevážíme si toho. :roll: Vodila jsem si domů už kluky a do toho musela hlídat ji, vadilo mi to. No prostě šílené. Když jsem se trochu zklidnila, tak přišla do puberty ona :mrgreen:

to vím že to jednou přejde, nejlépe až se vystěhují, jenže drží se jak klíšťata :zed: :mrgreen: asi začnu pít, to mě uvolní :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit
31278
22.11.12 23:05

Jako my sme se ségrou o 15 měsíců a dost sme se nesnášely až do doby, kdy jsem se v osmnácti odstěhovala, pak sme teprve k sobě našly cestu. Na druhou stranu, neteře jsou od sebe 10 let (aktuálně 7a 17) a co vím, tak jsou spolu hodně v pohodě.
takže o věkovém rozdílu to fakt není…

já osobně bych asi dodělala projekt. Jestli maj být děti od sebe 4 nebo 5 let už zase takový rozdíl není, ty se budeš cítit dobře, že máš práci která tě baví, i děti pak budou spokojenější, když budeš ty.
takže pokud to tak necítíš, že potřebuješ druhé teď hned a okamžitě a jde ti jen o manžela, že se zrovna rozhoupal, tak bych asi ten rok nebo dva počkala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin