Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už delší dobu, po přečtení různých diskuzí, přemýšlím, kde se berou „špatné matky“? Emimino je plné témat jako „tchyně je hrozná, manžela ničí“, „moje máma se chovala hrozně“, „rodiče nadržovali sestře/bratrovi“. Jak je možné, že dřív to mámy dělaly tak špatně? A znamená to, že za pár desítek let už takové diskuze nebudou potřeba? je mi jasné, že se všechny uživatelky moc snaží? Ale nesnažily se i jejich mámy?
I naše snachy budou tvrdit, že my coby babičky jsme úplně nemonžé. A bude tomu tak. Jako není pravda, že jen naše tchýně jsou špatné. Kdyby tvoje maminka (nebo jakákoli jiná) měla nervy, jistě se svěří, že ta její tchýně jí taky kecala do výchovy a takyměla blbý rady a připomínky, prootže - prostě za její generace se to dělalo nějak. I v té doby ale mámy byly hlavně mámy a snažily se pro své děti udělat to nejlepší. To nejlepší, co prostě doba nabízela. A když to byly pověry, že šestinedělka se nesmí hnout z kouta - tak to tak prostě bylo. Holt to, co považuje tahle bývalá šestinedělka za nejlepší, zkouší radit i… své snaše, nebo dceři, nebo prostě současné mámě. Bu´d si jistá, že ne tvoje dcera nebo snacha, ono už za deset let, to bude zase jinak, a ty budeš taky v určitém úhlu pohledu špatná. A neboj, názory na výchvu jsou už nyní tak rozdílné i v naší generaci, hoď sem jen názor nakojení, pemprsky, učení na záchod a já nevím co, a ani nemrkneš, a okamžitě budeš… špatná.
Nemyslím si, že je to tak hrozné. Jen je o problematických vztazích víc slyšet, ptz lidi mají větší potřebu a možnost to ventilovat…
Ti co problémy nemají o nich nejspíš nepíšou.
ZA 20 LET TADY BUDOU PSÁT NAŠE DĚTI"MĚLA JSEM TOLIK KROUŽKŮ ŽE JSEM NEMĚLA ČAS SI NORMÁLNĚ DOMA HRÁT!" NEBO MOJE MATKA CHODILA NA PAŘBY A NA NETU SI STĚŽOVALA JAK JI OBTĚŽUJI ŽIVOT!" NEBO „MĚLA JSEM DOVOLENOU ČOKOLÁDU JEDNOU ZA TÝDEN!“JE FAKT ŽE SPOSTY HOLEK BY SE MĚLO ZAMYSLET SAMY NAD SEBOU ALE NA DRUHOU STRANU, JSOU TADY TAK ZOUFALÉ HOLČINY, KTERÉ NEMAJÍ NIKOHO KOMU BY SE VYPAKALY A KDO BY JIM DODAL TROCHU SIL A JSOU RÁDI ŽE emimi funguje a mužou tady cokoliv ze sebe vypsat-někdy to hrozně pomůže
![]()
My budeme taky špatné tchyně a matky. Bohužel i to špatné se dědí. A čím budeme starší budeme se podobat více svým rodičům.
@Emilie Já už jsem tchyně, proto mě to zajímá.
Mám totiž dost podobný názor, jako ty. Ale možná se v ledasčem pletu ![]()
btw: to se šestinedělkou a koutem možná byla pověra (ještě moje babička říkala, že jí jeí máma říkala, že přinese vsi neštěstí, když vstane
, ale byla to moudrá pověra. Ženské se dobře rozjelo kojení, když nic nemusela, jen ležet s mimi, mimi bylo v bezpečí před bacily, podchlazením, klidně si pilo, máma se hojila. O domácnost se postarala nějaká teta, máma, tchyně… Ba ne, tobylo dobré opatření pro snížení novorozenecké ´úmrtnosti)
Každý člověk je jiný, každého se dotýká a ovlivnuje jej něco jiného, stejně tak problémy nebo situace co každý prožívá se liší a každý jedinec jim přisuzuje větší nebo menší váhu, nad čím bys ty mávla rukou je pro jinou katastrofa…o tom to je ![]()
@Bábrdl já si právě taky myslím, že pověry vzešly z nějakého lidového moudra
.Na každém šprochu pravdy trochu.
Já si spíš myslím, že odnášíme to, že hodně mamin nebylo s dětma doma.Nebo aspoň moje tchyně a tak si to snaží vynahradit na mých dětech a tak padla kosa na kámen. Kdyby se chovala jako babička a ne jejich matka, tak by problém nebyl.
Každopádně chudáci snachy od těch dnešních matek co utíkají ve dvou letech od dětí do práce. Dnes se s nimi roztrhl pytel. To budou do budoucna problémy.
![]()
Moje mamka si nás užila dosyta a tak nám říká - já si už dvě děti vychovala, to je na vás, moudrá žena.
Příspěvek upraven 07.11.12 v 11:47
Já si spíš myslím, že prostě lidem se ničím nezavděčí…Možná už to mají i snachy v hlavě - tchýně
a rpostě vidí to nejhorší..Kolikrát když slyším, na co jsou kamarádky naštvané na tchýni, tak si říkám, tkaová kravina a vidím to i u sebe.. ![]()
Když je tchýně moc aktivní, je zle, když je tchýně spíš pasivnější je také zle, že si zase dětí nevšímá ![]()
A to si myslím, že je ve všech vztazích, že prostě asi lidi mají takovou povahu, že pořád hledají problémy na druhých
@Bábrdl píše:
@Emilie Já už jsem tchyně, proto mě to zajímá.Mám totiž dost podobný názor, jako ty. Ale možná se v ledasčem pletu
btw: to se šestinedělkou a koutem možná byla pověra (ještě moje babička říkala, že jí jeí máma říkala, že přinese vsi neštěstí, když vstane
, ale byla to moudrá pověra. Ženské se dobře rozjelo kojení, když nic nemusela, jen ležet s mimi, mimi bylo v bezpečí před bacily, podchlazením, klidně si pilo, máma se hojila. O domácnost se postarala nějaká teta, máma, tchyně… Ba ne, tobylo dobré opatření pro snížení novorozenecké ´úmrtnosti)
Jé, tak promiň. Jsem si říkala, tohle není úplně běžné téma, většinou to je naopak, jak to píšeš, proč to ty tchýně tehdy dělaly jinak…
Za mně, já nesnáším, když mi do výchovy kecá kdokoli. Proto asi beru všechny do jednoho pytle, respektive do dvou, bez ohledu na věk či generaci - prostě bud mají úplně zcestné nápady - ale jejich věc, ale já to tak děla nebudu, a nebo jo, dobrá rada, beru v potaz, příležitostně vyzkouším. A já osobně bych řekla, že jsem tvor, který má určitou trpělivost i s tím prvním pytlem. A mám tay naštěstí v rodině ty ženský, který se mi tak vehementně do výchovy necpou… jako jinde. Ale fakt si nedělám iluze, že moje budoucí snachy bude ze své tchýně ujeté, protože už nyní mám tendenci do toho kecat maminkám, co mají miminka - jakože já měla dvě, jakože já vím
![]()
@Bábrdl dobré téma a hezky napsané. Nedávno jsem v rádiu slyšela povídku nebo úryvek z knížky Františka Nepila. Bohužel jsem chytla jen konec, takže nevím, z jaké knížky to bylo. Namluvil Josef Somr. Moc výstižně psal právě o vztahu a rolích v rodině. Napíšu svými slovy - o tchýních a tchánech, matkách a otcích, kteří by měli odhadnout, kdy nastal čas ustoupit „z trůnu“ a přenechat „vládu“ mladým. O tom, že neví, kdy už toho bylo dost a uznat, že jejich hlas, je už pouze doplňkový, pokud o něj někdo stojí. Mladí by měli naopak svoje rodiče uznávat a žít ve vzájemné úctě, čerpat z jejich zkušeností a moudrosti. Je to popsaný ideál, který víc nefunguje, než jo, ale bylo by to úžasné -ne?
Tak mě třeba taky moje mamka radila, abych syna přivazovala k židli, že bude mít rovná záda
jako při jídle, ne abych ho přivazovala k židli a odešla
![]()
Já mám kamarádku, která měla tchyni, co j děsně do všeho kecala. Tak se zařekla, že ONA TAKOVÁ NEBUDE. Takže, když jsme vyzvedávali její vnouče na procházku, říkám naprosto nevinně, že venku je teplo a v čepičce mu bude horko, přišlo mi to normální, snacha byla v bytě, neví jak je venku, kámoška nahlas začala „nenene, do tohohle jí mluvit nebudeme, co řekne maminka to platí, i kdyby se měodítě upéct, já mu tu čepičku nechám, jasněže z toho může být nemocné, ale to užsi musí pořešit maminka, já bych to dělala jinak, ale já nejsem máma…“ no to bych ji picla sama
to mi připadá ještě horší než o čepičce diskutovat
@Bábrdl píše:
Já mám kamarádku, která měla tchyni, co j děsně do všeho kecala. Tak se zařekla, že ONA TAKOVÁ NEBUDE. Takže, když jsme vyzvedávali její vnouče na procházku, říkám naprosto nevinně, že venku je teplo a v čepičce mu bude horko, přišlo mi to normální, snacha byla v bytě, neví jak je venku, kámoška nahlas začala „nenene, do tohohle jí mluvit nebudeme, co řekne maminka to platí, i kdyby se měodítě upéct, já mu tu čepičku nechám, jasněže z toho může být nemocné, ale to užsi musí pořešit maminka, já bych to dělala jinak, ale já nejsem máma…“ no to bych ji picla sama![]()
to mi připadá ještě horší než o čepičce diskutovat
@Bábrdl a sakra, já jako tchýně (ještě si na tu funkci počkám) hodlám přesně tohle praktikovat
Nemyslím si totiž, že je až takový problém v tom, že to každá chce dělat po svém, ale v tom, že konečné slovo má mít matka a babičky to prostě musí tolerovat. Jak tu někdo psal, je možné, že problém je v tom, že babičky si neužili svoje děti, u nás si teda tchýně neužila ani vnoučata (chodila do práce a kašlala na ně) a teď když je v důchodu si přivlastňuje to moje
Já prostě razím teorii, že radit se má, když se mě na to někdo ptá a pokud o tom nic nevím, mlčím, pokud se matka rozhodne to dělat jinak, je to její dítě, její rozhodnutí, její odpovědnost - co je mě jako babičce do toho? Nezapírám, že jsem zaujatá, protože z tchýně lezu po zdi ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.