Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mam takovou otazku. Vim kazde dite je jine ale chci se proste zeptat. Mame skoro rok a pul holcicku. Vecer jde spat kolem pul 10 a rano tak v tu dobu vstavame. Potom jde spat v 1 a spi tak do 4 az do 5. Ja vim, mam zlate dite
. Ale chtelibychom druhe a ja se hrozne desim toho, ze to bude pravy opak toho prvniho. Mate nekdo obe dve deti spave nebo jsou uplne rozdilni. Jsem „rozmazlena“ takze nevyspani je pro mne nocni mura
.
Myslite ze by byla prihodna doba pro druheho prcka??? Nebo mame pockat az bude prvni chodit do skolky. Prosim napiste nejake rady nebo zkusenosti.
Dekuju moc krasny zbytek dne
Lenca
@Lencaaaa dam ti vedet za par mesicu ![]()
Holcicku mam zlatou stejne jako ty, tak jsem zvedava jaka bude sestricka a pevne doufam, ze stejna, pokud ne, potes koste ![]()
No ja se toho prave taky bojim. A jsem rada ze ma nekdo taky takove ditko jako my. U nas v okoli na mne vsichni kouli ocima jak je mozne ze je takovahle zlata ![]()
Tiše doufám, že naše druhý bude jednou pravý opak toho prvního ![]()
O nasi to take rikaji i znami i neznami a nechce se jim verit, ze takove ditko existuje… jsme na ni nalezite pysni, jenze mam obavu, ze druhe takove opravdu nebude, Deniska si i sama vyhraje, vystaci si, jenze druhe ditko bude zvykle, ze se Deniska bude neustale kolem motat a nebude uz tak sobestacne, kazdopadne kdyby aspon ten spanek byl takovy, budu rada ![]()
Starší spal jako miminko opravdu hodně, usínal velmi snadno u prsa. V cca roce začal spát sice jen jednou denně, za to spal klidně 4-5h. Pak šel spát po 7 a vstával v 8…
Mladší mi v noci spal, až na nemoci, spurty atd poměrně dobře (do 6m se mnou v posteli), přes den spal naprosto nepravidelně, dlouho spal 2×denně kratší dobu, taky se mi stalo, že už jako poměrně malý nespal přes den vůbec nebo jen chvilinku. Momentálně to vypadá tak, že mladší chodí spát cca v půl 8, starší cca v 8, vstávají po 7, v 11 je oba lifruju do postele, mladší se vzbudí klidně po 1,5h a má vyspáno, starší když ho nechám, tak občas je schopen naspat dvojnásobek. Někdy si říkám, kdy mladší přestane spát přes den úplně a starší to ještě bude potřebovat, mimino samozřejmě taky, co tu v době spánku s budoucím prostředním budu dělat ![]()
Takže ano, mohou být rozdílní, starší nasadil laťku hodně vysoko a byla by asi hodně velká náhoda, kdyby všechno bylo s druhým stejné ![]()
Ahoj, tak já mám pravý opak prvního. První byl milionový co se spaní a jídla týkalo. Už samotné těhotenství bylo naprostá pohoda a porod (císař) taky. Už od narození spal celou noc, nepovedlo se mi ho ale kojit, tak byl na UM, spal tak 22 hodin denně, brečel málokdy, v postýlce usínal krásně a když už, tak brečel max. 5 minut. Po půl roce spal cca 20 hodin denně a usínal stejně krásně. Budou mu 3 a noc prospí celou v klidu. Druhý, už těhotenství bylo hodně náročný. Porod (císař) byl příšerný kvůli jeho velikosti, protože byl na mě až moc velký, takže jsem měla pohmožděná žebra, která bolela pekelně měsíc po porodu a víc jak jizva, takže jsem tišící prostředky potřebovala spíše na to. Od narození je to nespavec a hodně ubrečené miminko. Večer neumí usínat, je schopný brečet i hodinu v kuse a je hodně mazlivý a chovací. Starší byl odkládací typ a vystačil si hodně sám, ale já jsem s tímto obratem o 360 stupňů počítala, protože jsem si řikala, že takové štěstí na spavce mít nemůže
ale jinak je to zlatíčko a smíšek.
První dítě - syn byl ubrečený nespavec a první 2roky života byl horor.
Druhé dítě jsem, ale i tak moc chtěla a říkala si, že horší to snad být nemůže -MŮŽE. Když by mi někdo předem řekl jaké to bude, stejně bych do toho šla znovu! Není nic úžasnějšího než když spolu dělají lumpárny a smějí se ![]()
První kluk byl zlatý, hodně spal, prdiky měl minimalne, s kojenim také nebyly problémy, hrál si sám druhý do roka nespavec, prdiky ho trápily až do 7mi měsíců, kojení šlo špatně, pořád chce pozornost, no úplný obrat o 360 stupňů, teď čekáme třetí, tak doufám, že bude hodný
![]()
Tak prvni ditko tehotenstvi celkem dobry ale pak horor. Porod skoncil po dni v bolestech cisarem. Uz v porodnici nespal a kojeni neslo. Do dneska se budi v noci. Uz je to ale snesitelne. Druhe ditko jsem presto chtela ze uz to ani horsi byt nemuze. Tak nakonec jsem tehotenstvi protrpela. Ale porod naprosto dokonaly a mala uplne uzasna. Kojeni tedy taky nic moc. Ale od tech trech mesicu co jsme davali uz jen UM tak skvele. Sama usinala v pokojiku i pres den zlaticko. Ted uz je to tedy obracene prozoze starsi fostava rozum a uz veci lepe chape a mala pekne vzdoruje a nic se ji nelibi. Takze u me rozhodne je to opak.
Ja otehotnela, kdyz byl dceri rok a pul, v te dobe byla zlata, hezky spala - celou noc durch, nepotrebovala pit, nic. I se s ni dalo hezky domluvit…zvrhlo se to ke konci tehotenstvi, kdy nastoupilo silne obdobi vzdoru. Nastesti chodi do skolky/jesli, takze mam pul dne klid. Uz se to trochu zlepsilo, ale syn se pekne vyloupl.
Prvnich 14 dni byl naprosto zlaty, skoro to vsechno prospal, dala jsem ho do postylky a on si spal, dala prso, spal dal. Pred tydnem se to pekne zvrhlo a rve jak prokopnutej - asi brisko a taky nechce chovat od nikoho jinyho nez ode mne
, dost nosim v satku, ale stejne je to narocny
.
ale oproti dceri, ktera byla taky chovaci, ale dala se lepe osudlit - choval i tata a libilo se ji lehatko a stacilo zavinout a pustit sum. Mladeznik toho chce vic…ale zvladam nejak lepe, i to ze spim min a nemam sanci se dospat, i v dobe, dky ona je ve skolce. Clovek je uz vic otrkanej, nechci ho nechat vyplakat, ale nekdy si proste poplace trochu dyl.
nastesti zatim pres noc spi celkem dobre, teda jak kdy…dcera se nekdy budi a chce pit nebo leze k nam.
Ano, mám obě děti od malička nespavé
S první jsem se pořádně vyspala někdy kolem 8m (to začala v noci vyžadovat mlíko jen jedno), od roka spala celou noc, bohužel od roka a půl nespí přes den.
Druhá je na tom podobně, první tři týdny prospala, od té doby je to s tí horší a horší - má skoro půl roku a v noci vstáváme 3-5×
, přes den spí tak 3× po dvaceti minutách.
Je stejně nespavá.
Tak zrovna spánek mají oba stejný - hrozný. Oba jsou od narození nespavci se spoustou energie ![]()
Taky si rikam, jake bude druhe dite. Prvni bylo do asi 16 mesicu zlaty a pak otocila o sto stupnu, sama si uz nehraje, vsude rabuje, hracky rozhazuje, zacly hysteraky, vzdor, vymysleni si. Druhe je na ceste doufam, ze zas alespon ten prvni rok bude v klidu, a prvni dcera se mezitim sklidni uplne
vypada to, ze konecne zacina trochu vic poslouchat.
V mem okoli to maji vsichni vicemene podobne, takze druhe dite bych neplanovala na dobu, kdy je prvnimu mezi 1,5 a 2,5.
@bubli píše:
V mem okoli to maji vsichni vicemene podobne, takze druhe dite bych neplanovala na dobu, kdy je prvnimu mezi 1,5 a 2,5.
Já bych to neviděla tak černě, rozdíl 26m, hysterie, vzteky a ječení, ale péči o druhé dítě to nijak nevadilo. Spíš se teď bojím s 3,5r, jak bude reagovat na mimino, to už mu v té hlavince všechno šrotuje a tak, ve 2letech mu to bylo šumák.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.